Életmód

Elárulunk egy titkot: ízesebbé válik a kávé, ha egy picit megsózza

Agrofórum Online

A sós kávé fogyasztásának történelmi hagyományai és tudományos magyarázata is van.

Egyes becslések szerint a konyhasónak akár 14 ezer felhasználási módja ismert az ízesítéstől az ételek tartósításán át az olajos felületek tisztításáig vagy a folteltávolításig; de bizonyos esetekben még a szájhigiéniában is szerepe van.

És ami egy átlagos fogyasztó számára meglepő lehet: egyes kultúrákban már nagyon régóta még a kávéba is tesznek belőle, ugyanis csökkenti a kávé keserűségét és kiemeli az ízeket. Sajnos azonban nem mindenki a jó élményt veszi célba: sokan inkább a gyengébb minőség elfedésére használják, mint az ízek kiemelésére.

A kávé sózása sok helyen a szokások része: például Törökországban a menyasszonytól elvárják, hogy a leendő vőlegénye és családja számára sózott kávét főzzön. Tajvanon pedig közkedvelt italnak számít, amikor a jeges americanóra (hígított hosszú kávé) tengeri sóval ízesített tejhabot tesznek.

Érdekes módon ennek az eljárásnak az eredete visszavezethető Európába, ahol egyes helyeken a folyók sókoncentrációja magasabb az átlagosnál, és emiatt sós vízből készítették a kávét. Rájöttek ugyanis, hogy az így készített kávénak teltebb habja képződik és kevésbé érződik keserűnek.

Mindennek megvan a tudományos alapja: a keserű íz hatására az ízlelőbimbókból kalciumionok szabadulnak fel, és ezek továbbítják a keserű érzést az agyba. Ugyanakkor a sóban lévő nátriumionok ezt a folyamatot visszafordítják, így édesebbnek érezzük a kávét.

A kávé sózásához nem a főzővízbe kell tenni a kávét, hanem a darált kávéhoz, mégpedig 0,1 gramm sót 10 gramm kávéhoz (az arány körülbelül 100 egység kávéhoz egy egység só) – tehát minimális mennyiségre kell gondolni, mert a túl sós kávé valóban ihatatlanná válik. A módszer kifejezetten ajánlott mindazoknak, akik szeretnék például a cukrot elkerülni, de túl keserűnek tartják önmagában a kávét.

Ugyanakkor mielőtt nekiállna sós kávét készíteni, érdemes belegondolni, hogy a kávékülönlegességek ízét is el tudja nyomni a só, így éppen azok jellegzetes aromáját nem biztos, hogy érezni fogja, hasonlóképpen, mint amikor cukrot, tejet vagy tejszínt ad a feketéhez. Tehát ha gourmand-ként fogyasztja, továbbra is azt javasoljuk, hogy a víz-kávé kettősén túl minden kiegészítőt kerüljön, hogy az ízek teljes spektrumát kiélvezhesse.

(Fotó: Elias Shariff Falla Mardini/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezért csodaszer az Aloe vera

2024. szeptember 18. 08:10

Az Aloe vera jól ismert szobanövény – és gyógynövény, ezt talán a legtöbben tudják. Most sok egyéb érdekes információt is elárulunk róla.

A tyúkhúr finom és tápláló, kóstolja meg Ön is!

2024. szeptember 15. 14:10

Bár rendkívül rossz hírnévnek örvend és a világ nagy része gyomnak tekinti, a tyúkhúr egészségesebb és hasznosabb növény, mint gondolnánk.

Veszélyben vannak a fecskék – apró segítség is életeket menthet!

2024. szeptember 15. 10:10

A hidegre és esősre fordult időjárás miatt a költözőben lévő fecskék kihűlnek, ráadásul nem találnak maguknak élelmet. Így segíthetünk nekik.

A tojást sütve vagy főzve egészségesebb elfogyasztani?

2024. szeptember 12. 09:10

A sütéssel pluszzsiradékot viszünk be a szervezetünkbe, és ha például egy rántotta elkészítéséhez sertészsírt használunk, azzal éppen nem teszünk jót magunknak.

Így lesz a kávébabból friss, gőzölgő ital

2020. augusztus 31. 16:02

Az adatok szerint csak az Egyesült Államokban több mint 150 millió ember iszik kávét naponta. Világszerte a fogyasztás meghaladja a napi 2,25 milliárd csészét.

Az otthoni munka miatt zuhant a kávé ára

2020. július 16. 09:33

A globális kávékereslet nagyjából negyedét a kávézók és éttermek generálják, mivel a dolgozók világszerte lassan térnek vissza az irodákba, így komoly a kiesés a kávépiacon.

A vártnál jobban teljesített a kávézólánc

2020. november 1. 08:38

A Starbucks kávézólánc a koronavírus terjedése miatt ez előző hónapokban kénytelen volt bezárni számos üzletet, és korlátozni a működést még a kiszállítások területén is a COVID-19 járvány csúcspontján, de az eladások azóta javultak.

Így védekezik a koronavírus ellen a Starbucks

2020. július 12. 08:04

Július 15-től kezdődően lép érvénybe a maszkviselési szabály a vállalat kávézóiban.