Életmód, gasztronómia

Elárulunk egy titkot: ízesebbé válik a kávé, ha egy picit megsózza

Agrofórum Online

A sós kávé fogyasztásának történelmi hagyományai és tudományos magyarázata is van.

Egyes becslések szerint a konyhasónak akár 14 ezer felhasználási módja ismert az ízesítéstől az ételek tartósításán át az olajos felületek tisztításáig vagy a folteltávolításig; de bizonyos esetekben még a szájhigiéniában is szerepe van.

És ami egy átlagos fogyasztó számára meglepő lehet: egyes kultúrákban már nagyon régóta még a kávéba is tesznek belőle, ugyanis csökkenti a kávé keserűségét és kiemeli az ízeket. Sajnos azonban nem mindenki a jó élményt veszi célba: sokan inkább a gyengébb minőség elfedésére használják, mint az ízek kiemelésére.

A kávé sózása sok helyen a szokások része: például Törökországban a menyasszonytól elvárják, hogy a leendő vőlegénye és családja számára sózott kávét főzzön. Tajvanon pedig közkedvelt italnak számít, amikor a jeges americanóra (hígított hosszú kávé) tengeri sóval ízesített tejhabot tesznek.

Érdekes módon ennek az eljárásnak az eredete visszavezethető Európába, ahol egyes helyeken a folyók sókoncentrációja magasabb az átlagosnál, és emiatt sós vízből készítették a kávét. Rájöttek ugyanis, hogy az így készített kávénak teltebb habja képződik és kevésbé érződik keserűnek.

Mindennek megvan a tudományos alapja: a keserű íz hatására az ízlelőbimbókból kalciumionok szabadulnak fel, és ezek továbbítják a keserű érzést az agyba. Ugyanakkor a sóban lévő nátriumionok ezt a folyamatot visszafordítják, így édesebbnek érezzük a kávét.

A kávé sózásához nem a főzővízbe kell tenni a kávét, hanem a darált kávéhoz, mégpedig 0,1 gramm sót 10 gramm kávéhoz (az arány körülbelül 100 egység kávéhoz egy egység só) – tehát minimális mennyiségre kell gondolni, mert a túl sós kávé valóban ihatatlanná válik. A módszer kifejezetten ajánlott mindazoknak, akik szeretnék például a cukrot elkerülni, de túl keserűnek tartják önmagában a kávét.

Ugyanakkor mielőtt nekiállna sós kávét készíteni, érdemes belegondolni, hogy a kávékülönlegességek ízét is el tudja nyomni a só, így éppen azok jellegzetes aromáját nem biztos, hogy érezni fogja, hasonlóképpen, mint amikor cukrot, tejet vagy tejszínt ad a feketéhez. Tehát ha gourmand-ként fogyasztja, továbbra is azt javasoljuk, hogy a víz-kávé kettősén túl minden kiegészítőt kerüljön, hogy az ízek teljes spektrumát kiélvezhesse.

(Fotó: Elias Shariff Falla Mardini/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A csipkebogyó így őrzi meg erejét: szüret és feldolgozás szabályai

2025. szeptember 6. 14:10

A csipkebogyó gazdag C-vitamin-tartalma miatt értékes gyógynövény. A megfelelő időben szedve és feldolgozva egész télen kincset ér.

Házias ízek, illatok, hagyományok – ilyen a Nyitott Porták varázsa

2025. szeptember 1. 08:10

Egy nap alatt bejárni Szatmár-Bereget? A Nyitott Porták rendezvényen szarvasmarhától a kötött tésztáig, lekvárfőzéstől a házi süteményekig mindent átéltem.

Tiszta fejjel a pálinkáról: mitől igazi a hungarikum? + videó

2025. augusztus 26. 16:10

Csak hazai gyümölcsből, szigorú szabályok mentén: Barabás Attila nagymester lerántja a leplet a pálinkáról keringő tévhitekről.

Házilag készített körömvirágkenőcs: recept!

2025. augusztus 24. 16:10

Természetes sebgyógyító és bőrápoló: készítsen otthon körömvirágkenőcsöt, amely megnyugtatja, regenerálja és védi bőrét!

Nyereg alatt puhított húst ettek és feketelevest ittak őseink? Komoly tévedés!

2024. január 29. 06:40

Hallott már arról, hogy őseink a nyereg alatt puhították a fogyasztásra szánt húst? Vagy ismeri azt a mondást, miszerint „hátra van még a feketeleves”? Ha igen, akkor érdemes ezt a cikket tovább olvasni, mert elképzelhető, hogy ha nem is egy világ omlik össze, de el kell engedni pár régóta tényként kezelt tévhitet.

Enyhülhet a nyomás a kávé piacán

2022. június 15. 08:05

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) a 2022/23-as július-júniusi gazdálkodási szezonban a kávétermés 11%-os növekedésére számít Brazíliában.

Az otthoni munka miatt zuhant a kávé ára

2020. július 16. 09:33

A globális kávékereslet nagyjából negyedét a kávézók és éttermek generálják, mivel a dolgozók világszerte lassan térnek vissza az irodákba, így komoly a kiesés a kávépiacon.

Drámai visszaesés történt a magyarországi kávéfogyasztásban, és lehet még lejjebb is

2023. július 9. 09:10

A magyar piacon a legnagyobb szegmensnek számító őrölt kávé forgalma tavaly 15 százalékkal csökkent, miközben az értékesítési mennyiség 22 százalékkal nőtt. Nagyon drágán vásároltunk tehát jóval kevesebb kávét, és az idei kilátások sem jobbak.