Szőlő-Bor
Szőlő-Bor

Boralapú koktélok karácsonyra – egy próbát megérnek!

Boralapú koktélok karácsonyra – egy próbát megérnek!

Agrofórum Online

Szeretne boralapú téli, ünnepi ízű koktélokat kóstolni, vagy akár készíteni is? Akkor érdemes a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) színes, illatos kampányát figyelemmel követnie. A „Keverd és kóstold” kampányban ugyanis a boralapú koktélok kerültek fókuszba.

Az elmúlt évek során számos kampányt indított a szakmaközi szervezet és megmutatta, hogy a borok világát felfedezni önmagában is izgalmas. Eközben azonban szembe kellett nézniük azzal, hogy a borfogyasztási trendek változnak, melynek egyik legfőbb oka a fiatalabb generációk idősebbektől eltérő ízlése és elvárásai.

Az Y és Z generáció számára fontos az innováció, az élmények, a meghökkentő és figyelemfelkeltő termékmegjelenítés. Ahhoz, hogy a borágazat megtartsa az alkoholos italok fogyasztásában fennálló arányát, folyamatos megújulásra van szükség, nem csak a termék előállításban, de a fogyasztók felé történő kommunikációban is.

A HNT tapasztalatai szerint a fiatal generációk folyamatosan változó igényeire a könnyen érthető minőségi borokkal, és az ezekből készült vagy otthon elkészíthető boralapú italokkal, koktélokkal válaszolhatnak.

Borkoktélok: nyáron fehér-, rosé és vörösborból, pezsgőből

Ez volt a kiindulópontja a 2023 nyarán indított Keverd és Kóstold! kampánynak, amelyet a 42. Országos Borverseny díjkiosztó gáláján mutattak be a szakmai közönségnek, majd négy borfesztivál helyszínen ingyenes kóstolási lehetőséggel összekötve a nagyközönségnek. A borkoktélokat Schök Norbert bartender álmodta meg és készítette el az Országos Borverseny díjnyertes fehér-, rozé és vörösborából, valamint pezsgőjéből.

Itt vannak téli ízek is

A nyári kampány sikere után a HNT a tél időszakban is folytatja borkoktél kampányát, újabb négy boralapú koktéllal a téli, ünnepi ízek hangulatával. A téli kampány koktéljainak alapját szintén a 42. Országos Borverseny díjnyertes borászatainak tételei adják. Így készült el a Redspresso jeges, a Cherry Christmas és a Winter White forralt boros, valamint a Starry Night pezsgőkoktél.

Helyszínek

Az ünnepi időszakban további két helyszínen szervez a HNT bemutatóval egybekötött ingyenes kóstolást az érdeklődő fogyasztók számára:

  • 2023. december 08.        Debrecen Adventi vásár
  • 2023. december 14.        Keszthely Karácsonyi vásár

Akik nem tudnak eljutni, azok se bánkódjanak,

ugyanis ha a https://www.youtube.com/@magyarborod4617 linkre kattintunk, akkor  Schök Norbert bartendertől elleshetjük a koktélok elkészítésének a fortélyait. 

És a receptek…

Cherry Christmas

A klasszikus forralt bor továbbgondolt, izgalmas változata, ahol a vörösbor gyümölcsösségét tovább mélyíti a roppanós cseresznye/meggy íze. A megszokott fűszerek – fahéj, szegfűszeg, szegfűbors – mellett az egzotikus tonkabab is szerepet kapott. Telt, kerek ízvilág, a piros bogyós gyümölcsök édes-savassága megtámogatva némi karácsonyi hangulattal..

Recept:

  • 150 ml gyümölcsös vörösbor
  • 30 ml rum (opcionális)
  • 50 ml cseresznyelé/meggylé
  • 1 fahéj
  • 2 gerezd narancs
  • 2 szegfűszeg
  • 2 szegfűbors
  • 1/2 tonkabab
  • 2 kiskanál barnacukor

A hozzávalókat keverjük össze és melegítsük 70-80 °C-ra. Szűrjük  le és fogyasszuk melegen!

(Díszítés: narancs, szegfűszeg, fahéj.)

Winter White

Egy különleges forralt bor, ami ledönti az előítéleteinket. Friss, citrusos ízvilág, mézes édesség és az enyhe bizsergés, amit a friss gyömbér ad ennek az italnak, ami  tökéletes harmóniában van a fehérbor gyümölcsös ízével. Opcionálisan egy citrusos ginnel megerősíthető.

Recept:

  • 50 ml friss, gyümölcsös száraz fehérbor
  • 30 ml gin (opcionális)
  • 20 g méz
  • 50 ml szűretlen almalé
  • 1 csillagánizs
  • 10 db koriandermag
  • 2 db kardamom
  • 1 szelet gyömbér felcsíkozva

A hozzávalókat keverjük össze és melegítsük 70-80 °C-ra. Szűrjük le és fogyasszuk melegen!

(Díszítés: dehidratált almaszeletek, csillagánizs.)

Redspresso

Az álmos téli időszakot mivel is dobhatnánk fel, mint egy élénkítő koktéllal, ahol a kávé kedvelt keserűségé a málna édessége egyensúlyozza és a vörösbor gyümölcsössége és fűszeressége egészít ki? Bármely napszakban fogyasztható, a hatás nem marad el!

Recept:

  • 60 ml gyümölcsös vörösbor
  • 40 ml kávé
  • 30 ml málna szörp

A hozzávalókat jéggel rázza jól össze, majd szűrje le a pohárba.

(Díszítés: málna, kávészemek.)

Starry Night

A szilveszteri koccintást nem csak színesebbé teszi ez koktél, hanem a pezsgő gyümölcsösségét játékosan ötvözi a bodzavirággal és az élesztős jegyeit a sokak számára népszerű kókusszal.

Recept:

  • 1,5 dl száraz fehér pezsgő
  • 10 ml bodzaszörp
  • 30 ml kókuszvíz
  • 2 csepp színes csillámló ételszínezék

Az összetevőket töltse egymásra és színezze pár csepp ételfestékkel!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tényleg van íze a talajnak? Magyar kutatók is válaszolnak erre

2024. március 17. 16:10

Megalakul Magyarország első olyan kutatócsoportja, amely egy adott régió, terület komplex vizsgálatát képes elvégezni, ezzel segítve a gazdasági szereplőket – elsősorban a borászokat –, hogy terméküket tudományos alapokra helyezett módon állítsák elő.

Jelentősen visszaesett a bortermelés Ausztriában

2024. március 13. 09:10

Az osztrák statisztikai hivatal közzétette a 2023-as bortermelés végleges mérlegét. Ausztria-szerte éves összevetésben nyolc százalékkal csökkent az előállított mennyiség. A Magyarországgal szomszédos Burgenland tartományban még nagyobb volt a visszaesés.

Megválasztották az év bortermelőjét

2024. március 6. 12:10

Március első vasárnapján a Marriott Hotelben, egy elegáns gálaebéd keretében átadták a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője Magyarországon 2023” címet elismerő oklevelet, a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetést Günzer Tamás villányi borásznak.

Mit tartogathat idén a villányi Franc&Franc?

2024. február 7. 12:10

A rendszerváltás utáni időszakban a Villányi borvidék szakemberei eszméltek az elsők között, így meghatározó szerepet vállalnak hazánk borkultúrájának alakításában, és az évek során sorban érdemelték ki ,,Az év bortermelője” címet már a kilencvenes évektől. Rövid összefoglalót kísérlek meg első sorban a fajtára kiélezve a Franc&Franc 2023 Fórumról.

A szőlő- és borágazatra rekordösszegű támogatások jutnak

2018. július 11. 07:59

A Vidékfejlesztési Programban mintegy 40 milliárd forint támogatás jut a magyar borászat fejlesztésére, ebből 4 milliárd forint a szőlőtelepítési kedv fokozására.

Magyar borok nagy sikere Németországban

2018. március 21. 15:23

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa már javában készül a 2018. évi Országos Borversenyre, míg a 2017-es év díjnyertes borai újabb sikereket értek el külföldön.

Harminc magyar bor került be a diplomácia borválogatásába

2018. február 13. 09:25

A borokat szakmai zsűri választja ki minden évben, kizárólag magyar szőlő- és borfajták kerültek a válogatásba, például a kadarka, a kéknyelű, az Irsai Olivér, vagy a furmint.

Jó bor: Neked Melyik?

2020. november 4. 09:58

Indul a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) „JÓ BOR” edukációs kampányának második szakasza, amely az elsőhöz hasonlóan a fiatalokat, kezdő borfogyasztókat célozza meg és új tartalmakkal hívja fel a figyelmet a minőségi magyar borfogyasztásra.