Bulvár

Meghökkentő trükkel azonosítható a hamisított ketchup

Agrofórum Online

A ketchup szerte a világon ismert és használt ételízesítő, éppen ezért elterjedt a hamisítása is. A Heinz talált ki ez ellen egy okos megoldást.

A ketchup paradicsomból, különféle fűszerek hozzáadásával készült mártás. Szerte a világon igen népszerű, a gyorsételek szinte el sem képzelhetők nélküle. Komoly problémát jelent viszont a hamisításuk.

Ez ellen talált ki egy ötletes megoldást a Heinz márka, amely a Kraft Heinz Company vállalathoz tartozik. Az alapvető gondjuk az volt, hogy az éttermek – miután kifogytak az eredetiből – szívesen töltötték fel a Heinz ketchupos üvegeket kevésbé ismert, és kevésbé jóízű, egyáltalán nem gusztusos kinézetű termékekkel.

Ez egyrészt a fogyasztók megtévesztését jelenti, másrészt pedig az amerikai márka hírnevét is rontja. A Heinz 1876 óta gyárt paradicsomból készült szószokat, és manapság több száz milliós tételben értékesíti (nem túl olcsó) termékeit szerte a világon.

A vállalat a hamisítási problémára azt a megoldást találta ki, hogy pontosan azonosította a ketchupja vörös árnyalatát (az úgynevezett Pantone skála segítségével), és ezt a színt elhelyezte az üvegei címkéin is.

Ezáltal a fogyasztók egy szempillantás alatt össze tudják vetni, hogy az eléjük tett ketchup valódi Heinz-gyártmány, vagy valami olcsóbb hamisítvány, cseretermék. A módszert 2023 márciusa óta Törökországban tesztelik, ahol szívesen fogyasztanak mindenféle ételhez paradicsomszószt, és ezáltal az ételárusok is gyakran esnek kísértésbe a ketchuppal kapcsolatban.

A vállalat felmérése szerint a fogyasztók 97 százaléka képes volt a címke alapján azonosítani a való Heinz ketchupot, és ezzel máris 24 százalékkal csökkent a hamisítványok használata a török utcai árusok körében.

(Fotó: pixel1/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

16 millió forintnyi GPS-rendszert loptak el traktorokból

2024. október 17. 11:10

Az eltulajdonított GPS-rendszerek értéke mintegy 40 ezer euró, azaz hozzávetőleg 16 millió forint volt, jelentős anyagi kár keletkezett.

Állami támogatásért manipuláltak csapadékmérőket Coloradóban

2024. szeptember 29. 16:10

Az egyesült államokbeli Dél-Coloradóban két gazdálkodó a csapadékmérők illegális manipulálásával, tehát csalással jutott állami támogatáshoz.

Elképesztő: kibertámadás miatt pusztult el egy tehén és a borja

2024. szeptember 26. 13:10

A hackerek támadásai a számítógépes rendszerek ellen a mezőgazdaságban is súlyos problémákat okoznak. A megelőzés mindenki érdeke.

1000 euróért 0,8 hektár föld – hol itt a csavar?

2024. szeptember 24. 13:10

A jövő héten bocsátanak árverésre egy földterületet. Ennek ára viszont trükkös, hiszen egy biogázüzem áll rajta.

Több mint 1000 darab hamis gyümölcs- és szőlőoltványt talált a Nébih

2019. november 25. 13:33

Az eladásra kínált növények nagy arányban silány, gyenge minőségűek voltak, sok esetben méretparamétereikben sem feleltek meg a forgalmazás követelményeinek.

Spanyol rozéból "varázsoltak" francia bort

2018. november 17. 09:08

2016 és 2017 között körülbelül 10 millió palack spanyol bort adtak el franciaként, derítették ki francia nyomozók.

Hihetetlen mennyiségű illegális növényvédő szert foglaltak le a magyar hatóságok

2024. április 15. 08:40

A Magyar Növényvédelmi Szövetség hamisítás és illegális növényvédő szer forgalmazás elleni rendezvényének célja, hogy fórumot biztosítson a konzultációra a különböző területeken dolgozó hatóságok, szakértők számára, akik az illegális termékek piacra jutásának megakadályozásán, visszaszorításán dolgoznak.

Hamisított vetőmagok elleni küzdelem „nem klónozható” címkékkel

2023. április 24. 09:17

Afrikában az átlagos terméshozamok rendszeresen jelentősen elmaradnak a várakozásoktól.