4℃ 2℃
december 13. Luca, Otília, Lúcia, Éda, Tilia
Életmód, gasztronómia

Hagyományos szatmári ízek karácsonyra

Agrofórum Online

Valószínűleg nem én vagyok az egyetlen az országban, aki (amikor a rázúduló feladatok némileg csökkennek) riadtan számolja a napokat karácsonyig. Mert igen, tudom, hogy ez az ünnep nem a fogyasztásról szól, és nem a „mit eszünk” a lényeg, de azért zabpehellyel és némi tejtermékkel csak nem lehet nekiindulni az ünnepnek... És akkor az ajándékokról még nem is beszéltem.

Ráadásul mindezt úgy, hogy bár az előbbi kép nem ezt tükrözi, de igencsak komolyan értékelem a minőségi alapanyagokat és az ezekből készült ételeket. Ezt a rajongásomat igyekszem másokra is átragasztani, így rendszeresen ajándékozom helyi termelők által készített finomságokat, legyenek azok sajtok, dzsemek, fűszerek, húskészítmények és így tovább.

Mit lehet tenni ebben a válságos helyzetben?

Mint olyan gyakran előfordul, most is barátunkhoz, a világhálóhoz fordultam, és ismét nem kellett csalódni, mert az alábbi csodához vezetett:

Hagyományos szatmári receptek – Ingyenes ebook letöltés.

Azok problémái, akik ellátogatnak a Panyolium Manufaktúra oldalára megoldódnak, hiszen mind ajándékozásra tökéletesen megfelelő termékeket találnak itt, mind a saját konyhai szükségleteiket kielégíthetik.

Lekvárok, aszalványok, teák, csokoládék, liofilizált gyümölcsök közül válogathatunk, amelyek biogazdálkodásból származnak. A fő hangsúly (ne feledjük, hogy szatmári vállalkozásról van szó) a szilván, illetve az ebből készült termékeken van, de gazdag a portfólió, több más szatmári gyümölcs, zöldség biztosítja az alapanyagokat, amelyet kézműves jelleggel dolgoznak fel.

Minden egyes termék természetes hozzávalókban, rostokban és antioxidánsokban gazdag, ugyanakkor kalóriaszegény. Tartósítószert, mesterséges színezőanyagot és hozzáadott cukrot nem alkalmaz. 

Visszatérve az Ízkönyvre 

Amely nem hagyományos receptkönyv, hiszen az adott fogások elkészítése mellett többek között képet kapunk a tájegységről, a településről, Panyoláról. Felvillantja annak hagyományait, értékeit, így például a térségre jellemző gyümölcsfeldolgozási módszert, azt, hogy a szilvát fűzfavesszőből készített kasokon aszalják, az ún. aszaló kemencében.

És akkor a várva várt receptek

A receptek egy része hagyományos szatmári, a másik pedig azt mutatja meg, hogy az itt helyben előállított termékek milyen remekül simulnak be a nemzetközi konyha ízei közé. Jöjjön ízelítőül két személyes kedvenc.

„Imádjuk úgy indítani a napot, hogy saját sütésű kiflit majszolunk reggelire!”

Hozzávalók:

  • 500 g teljes kiőrlésű búzaliszt 
  • 500 g sima búzaliszt 
  • 30 g friss élesztő 
  • 40 dkg vaj 
  • kg nyírfacukor porrá őrölve 
  • 3 dl tej (lehet növényi is)
  • 4 db tojás sárgája
  • 1 csipet só 

A lekvár Panyolium Szatmári szilvalekvár Nemtudom szilvából, a sok százéves hagyománynak megfelelően lekvárfőző üstökben készült, folyamatos keverés mellett, cukor hozzáadása nélkül. 

A tejet langyosra melegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt, lefedjük és felfuttatjuk. Közben a liszteket összeszitáljuk a csipet sóval. Az édesítőszert a tojásokkal habosra keverjük. Ha felfutott az élesztő, akkor egy nagy tálban a vajjal együtt mindent összegyúrunk, lefedjük, és kétszeresére kelesztjük.

Ha megkelt, akkor két felé vágjuk a tésztát, és külön-külön kinyújtjuk kör alakúra. 8 felé vágjuk a tésztát, teszünk rá egy kanál szilvalekvárt, és feltekerjük kiflivé. Lekenjük egy tojássárgájával, hogy szép fényes legyen, majd 180 fokon 20-25 percig sütjük.

Kalács, ami elmaradhatatlan az ünnepi asztalról

Hozzávalók:

  • 300 g liszt 
  • 50 g vaj 
  • 50 g cukor 
  • 25 g élesztő 
  • 120 ml tej 
  • 1 tojás 
  • só 

A tejet langyosra melegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt, lefedjük és felfuttatjuk. Közben a liszteket összeszitáljuk a csipet sóval. Az édesítőszert a tojásokkal habosra keverjük. Ha felfutott az élesztő, akkor egy nagy tálban a vajjal együtt mindent összegyúrunk, lefedjük, és kétszeresére kelesztjük.

Ha megkelt, akkor két felé vágjuk a tésztát, és külön-külön kinyújtjuk kör alakúra. 8 felé vágjuk a tésztát, teszünk rá egy kanál szilvalekvárt, és feltekerjük kiflivé. Lekenjük egy tojás sárgájával, hogy szép fényes legyen, majd 180 fokon 20-25 percig sütjük.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Napi 1000 liter vizet teremtettek a semmiből, valóságos csoda történt

2025. december 12. 09:10

2,2 milliárd ember nem jut megfelelő, egészséges ivóvízhez a Földön. Nekik is megoldást jelenthet egy új, amerikai-izraeli találmány, amely zéró energiabefektetéssel működik. Valódi csoda!

Szénsavas vízzel öntözve sokat ártok a szobanövényeknek? A válasz meglepő lesz

2025. december 10. 16:10

A kissé állott, szobahőmérsékletű esővíz talán a legjobb a szobanövények öntözéséhez, ám ez nem mindenki számára elérhető. Ilyenkor jönnek elő a különleges alternatívák.

Olcsó karácsonyi trükkök: ünnepi klasszikusok diómentesen, recepttel

2025. december 10. 08:10

Idén a dió ára sokakat sokkol, de a karácsonyi sütésről ezért még nem mondunk le. Kipróbált receptjeinkkel könnyen pótolható az alapanyag.

Különös objektumok emelkedtek a zalai városban, mindenki a csodájukra jár

2025. december 9. 09:10

Karácsony előtt megsokasodnak a „csodák” az országban, már csak azért is, mert az emberek könnyebben jótékonykodnak, mint máskor.

Milyen betegségre utal a szilva levélének sárgulása?

2025. szeptember 11. 04:40

Tisztelettel kérdezem Önöket. Milyen betegségre utal a szilva levélen megjelenő elváltozás? Köszönöm szépen a választ.

Még nagyobb veszélyben a vadgesztenyék és rajzik a cserebogár is

2019. április 10. 04:48

A gyümölcstermő növények túlnyomó többsége már virágba borult, csak a birs és a naspolya nem bontotta ki szirmait.

Lótücsök tizedeli a palántákat

2019. április 30. 11:55

A növények fenológiai fejlődésükben előbbre járnak az ilyenkor megszokotthoz képest.

Külföldön is népszerű a magyar szilva

2018. október 11. 12:11

A jó minőségű magyar étkezési szilva keresett exportcikk, a kivitel 8-12 ezer tonna között mozog évente.