Életmód, gasztronómia

Hagyományos szatmári ízek karácsonyra

Agrofórum Online

Valószínűleg nem én vagyok az egyetlen az országban, aki (amikor a rázúduló feladatok némileg csökkennek) riadtan számolja a napokat karácsonyig. Mert igen, tudom, hogy ez az ünnep nem a fogyasztásról szól, és nem a „mit eszünk” a lényeg, de azért zabpehellyel és némi tejtermékkel csak nem lehet nekiindulni az ünnepnek... És akkor az ajándékokról még nem is beszéltem.

Ráadásul mindezt úgy, hogy bár az előbbi kép nem ezt tükrözi, de igencsak komolyan értékelem a minőségi alapanyagokat és az ezekből készült ételeket. Ezt a rajongásomat igyekszem másokra is átragasztani, így rendszeresen ajándékozom helyi termelők által készített finomságokat, legyenek azok sajtok, dzsemek, fűszerek, húskészítmények és így tovább.

Mit lehet tenni ebben a válságos helyzetben?

Mint olyan gyakran előfordul, most is barátunkhoz, a világhálóhoz fordultam, és ismét nem kellett csalódni, mert az alábbi csodához vezetett:

Hagyományos szatmári receptek – Ingyenes ebook letöltés.

Azok problémái, akik ellátogatnak a Panyolium Manufaktúra oldalára megoldódnak, hiszen mind ajándékozásra tökéletesen megfelelő termékeket találnak itt, mind a saját konyhai szükségleteiket kielégíthetik.

Lekvárok, aszalványok, teák, csokoládék, liofilizált gyümölcsök közül válogathatunk, amelyek biogazdálkodásból származnak. A fő hangsúly (ne feledjük, hogy szatmári vállalkozásról van szó) a szilván, illetve az ebből készült termékeken van, de gazdag a portfólió, több más szatmári gyümölcs, zöldség biztosítja az alapanyagokat, amelyet kézműves jelleggel dolgoznak fel.

Minden egyes termék természetes hozzávalókban, rostokban és antioxidánsokban gazdag, ugyanakkor kalóriaszegény. Tartósítószert, mesterséges színezőanyagot és hozzáadott cukrot nem alkalmaz. 

Visszatérve az Ízkönyvre 

Amely nem hagyományos receptkönyv, hiszen az adott fogások elkészítése mellett többek között képet kapunk a tájegységről, a településről, Panyoláról. Felvillantja annak hagyományait, értékeit, így például a térségre jellemző gyümölcsfeldolgozási módszert, azt, hogy a szilvát fűzfavesszőből készített kasokon aszalják, az ún. aszaló kemencében.

És akkor a várva várt receptek

A receptek egy része hagyományos szatmári, a másik pedig azt mutatja meg, hogy az itt helyben előállított termékek milyen remekül simulnak be a nemzetközi konyha ízei közé. Jöjjön ízelítőül két személyes kedvenc.

„Imádjuk úgy indítani a napot, hogy saját sütésű kiflit majszolunk reggelire!”

Hozzávalók:

  • 500 g teljes kiőrlésű búzaliszt 
  • 500 g sima búzaliszt 
  • 30 g friss élesztő 
  • 40 dkg vaj 
  • kg nyírfacukor porrá őrölve 
  • 3 dl tej (lehet növényi is)
  • 4 db tojás sárgája
  • 1 csipet só 

A lekvár Panyolium Szatmári szilvalekvár Nemtudom szilvából, a sok százéves hagyománynak megfelelően lekvárfőző üstökben készült, folyamatos keverés mellett, cukor hozzáadása nélkül. 

A tejet langyosra melegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt, lefedjük és felfuttatjuk. Közben a liszteket összeszitáljuk a csipet sóval. Az édesítőszert a tojásokkal habosra keverjük. Ha felfutott az élesztő, akkor egy nagy tálban a vajjal együtt mindent összegyúrunk, lefedjük, és kétszeresére kelesztjük.

Ha megkelt, akkor két felé vágjuk a tésztát, és külön-külön kinyújtjuk kör alakúra. 8 felé vágjuk a tésztát, teszünk rá egy kanál szilvalekvárt, és feltekerjük kiflivé. Lekenjük egy tojássárgájával, hogy szép fényes legyen, majd 180 fokon 20-25 percig sütjük.

Kalács, ami elmaradhatatlan az ünnepi asztalról

Hozzávalók:

  • 300 g liszt 
  • 50 g vaj 
  • 50 g cukor 
  • 25 g élesztő 
  • 120 ml tej 
  • 1 tojás 
  • só 

A tejet langyosra melegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt, lefedjük és felfuttatjuk. Közben a liszteket összeszitáljuk a csipet sóval. Az édesítőszert a tojásokkal habosra keverjük. Ha felfutott az élesztő, akkor egy nagy tálban a vajjal együtt mindent összegyúrunk, lefedjük, és kétszeresére kelesztjük.

Ha megkelt, akkor két felé vágjuk a tésztát, és külön-külön kinyújtjuk kör alakúra. 8 felé vágjuk a tésztát, teszünk rá egy kanál szilvalekvárt, és feltekerjük kiflivé. Lekenjük egy tojás sárgájával, hogy szép fényes legyen, majd 180 fokon 20-25 percig sütjük.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Baj van a sütőtökkel, ezekre ügyeljen fogyasztás előtt

2025. október 7. 16:10

Az év során ritkán jut a tányérunkra az édes és laktató sült tökből, aminek azonban a hátrányait is érdemes mérlegelni.

Chia mag: a titok az egészséges szívért

2025. október 2. 07:10

A chia mag apró, mégis óriási erejű szuperélelmiszer, amely gazdag tápanyagaival támogathatja egészségünket.

4+1 gyógynövény, ami elűzi a téli depressziót

2025. szeptember 27. 11:10

A téli hónapok hosszú, sötét napjai gyakran rontják a hangulatot és csökkentik az energiaszintet, ezért érdemes természetes megoldásokhoz, például gyógynövényekhez nyúlni, amelyek segíthetnek a testi-lelki egyensúly fenntartásában.

Pálinkafesztivál Füzéren: ízek és hagyományok egy helyen

2025. szeptember 26. 13:10

A XVI. Füzéri Pálinkafesztivál nemcsak gasztronómiai élményt, hanem kulturális és közösségi ünnepet is kínál a látogatóknak.

Növényvédelmi előrejelzés: a hőség a kártevőknek kedvez

2018. augusztus 8. 06:21

A sok évre visszatekintő meteorológiai statisztikák alapján a július a legmelegebb hónap. Erre cáfolt rá az augusztus első dekádjára jellemző hőséghullám. A nappali legmagasabb hőmérséklet az utóbbi napokban 30 0C- alatt ritkán járt, az éjszaka pedig nem csökkent 20 0C alá. A hőséget csak ritkán enyhítették záporok, zivatarok.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: erősödött a blumeriellás levélfertőzöttség

2022. augusztus 10. 08:42

A talajok víztartalma nem pótlódott, kertészeti növénykultúrákban is általános jelenség a levelek sodródása és a termés-, illetve a levélhullás.

Levéltetvek a meggy- és cseresznyefán

2018. május 3. 08:05

G. István kérdése: Hogyan védekezzek a gyümölcsfákon, első sorban a meggyen és a cseresznyén megjelenő levéltetvek ellen?

Miért hullik le a zöld és éretlen szilva?

2023. július 27. 04:36

Miért hullik le zölden, még éretlenül a szilva? Mit lehet tenni a jelenség elkerülése érdekében?