Nagyvilág

A mézeskalács színes története

Agrofórum Online

A hagyományos karácsonyi sütemények sorában talán a legfontosabb szerepet a mézeskalács tölti be, hiszen az elkészítésébe, díszítésébe akár a legkisebbek is bevonhatók, az illata pedig, egybeolvadva a fenyőfa illatával, utánozhatatlan hangulatot teremt. De honnan ered a mézeskalács-készítés hagyománya?

A kérdésre a megoldást maga a méz jelenti, amely a világ legtöbb részén megtalálható, és amelynek magas cukortartalma már akkor alkalmassá tette ételek édesítésére, amikor még cukrot nem tudtak előállítani. 

Valószínűleg már időszámításunk előtt több ezer évvel készítettek lisztből, vízből és mézből forró kövön sült édességet, de az első mézeskalácsokat szász telepesek, valamint méhészkedéssel foglalkozó szerzetesek sütötték.

Magyarországon német hatásra jelent meg a 17. században, amikor az első mézeskalácsos céheket megalapították, az elsőt 1619-ben Pozsonyban. Innen terjedt tovább a Felvidékre és Erdélyre, majd a 18. században az Alföldön is elterjedtek a mézeskaláccsal foglalkozók céhei.

A mézeskalács eredetileg három alapanyagból, lisztből, mézből és cukorszirupból állt. A tésztát képzőművészeti értéket képviselő negatív vésetű faformákba, úgynevezett ütőfákba nyomták bele, amelyeket a fafaragáshoz értő mesteremberek vagy rézmetszők készítettek. 

Szintén mézeskalács tésztából sütötték az ejzolt tésztákat. Ezeket fémszaggatóval vágták ki, sütés után pirosra festették, és színes masszával (ez volt az ejz), esetleg tükrökkel díszítették. A legkedveltebb forma a szív, a huszár és a pólyás baba volt, amit vásárfiaként vagy szerelmi ajándékként kínáltak.

A mézeskalács céheknek végezetül a répacukorgyárak tették be a kiskaput, amikor a cukor olcsóvá és nagy tömegben elérhetővé vált: a céhek működése 1872-ben, az első ipartörvénnyel megszűnt, és napvilágra kerültek a titkos receptek.

A mézeskalács-készítés mint hivatás nagyrészt talán megszűnt, de ez az egyszerű, változatos formában előforduló sütemény örök kedvenc maradt, és új hozzávalókat is kapott, mint a fahéj, gyömbér, különféle magok stb. Évről évre tömegek állnak neki gyúrni és formázni és sütni és díszíteni – hol művészi tudatossággal, hol bájos ügyetlenséggel – karácsony előtt a mézeskalácsot.

(Fotó: kaboompics/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mellbevágó hír érkezett a vadon élő állatokról, a legtöbben ezt el sem hiszik

2025. november 18. 09:10

A legtöbb ember túlbecsüli a Föld vadállományának mértékét, pedig az emlősökből – de akár a madarakból is – ma már elképesztően kevés él az eredeti környezetében. Mennyi is?

Meddig marad velünk a Halottak napi virág?

2025. november 16. 14:10

Egy ikonikus virág jövője a klímaváltozás és az urbanizáció kettős szorításában. Már most érezhető a termés drámai csökkenése.

Fogaskerekeket találtak egy aprócska rovarban, teljes a tanácstalanság a kutatók körében

2025. november 15. 09:10

Korábbi ismereteink szerint a fogaskereket nagyjából 2300 éve találta fel egy ókori görög mérnök. Most kiderült, hogy a természet jócskán megelőzött bennünket.

Gazdák válságban: minden második feladná

2025. november 14. 07:10

Dráguló költségek, mentális kimerültség és politikai bizonytalanság: a brit agrárium válságba sodródott.

Mennyi húsra van szükségünk naponta?

2023. november 29. 15:10

Elindította az ünnepi sertéshús fogyasztást ösztönző kampányát az Agrármarketing Centrum, amelyet az Agrárminisztérium és a Magyar Húsiparosok Szövetsége szakmai támogatása mellett folytatnak.

10-ből csak 4 magyar jótékonykodik karácsonykor – de kik a legnépszerűbb támogatottak?

2023. december 25. 14:40

Tízből négyen terveznek idén karácsonykor adományozni és/vagy önkénteskedni; a legtöbben az állatmenhelyeket, az állami gondozásban élő gyerekeket és a mélyszegénységben élőket segítenék – derült ki a Yettel kutatásából.

Így válasszunk bort, ha nem ismerjük a megajándékozott ízlését

2023. december 21. 08:40

Színház- vagy koncertjegy, könyv, ékszer, parfüm – világszerte ezek a legnépszerűbb karácsonyi ajándékok, ám a férfiaknál még mindig a bor az igazi jolly joker. De hogyan találjuk meg a tökéletes bort, ha nem ismerjük a megajándékozni kívánt ismerős, rokon vagy munkatárs ízlését?

Készítsünk karácsonyfadíszeket természetes anyagokból! - I. rész

2022. december 21. 05:37

Csodálatos érzés és kellemes időtöltés, ha a vásárolt karácsonyfadíszek mellett vagy helyett a saját alkotásainkat aggathatjuk fel a fára. Mielőtt bárki is továbbgörgetne: ne gondoljunk bonyolult díszekre és lehetetlen küldetésre! Ezeket a díszeket gyerekekkel és kevésbé türelmes családtagjainkkal is elkészíthetjük!