32℃ 19℃
június 8. Medárd, Helga
Életmód, gasztronómia

Teljesen rosszul főzzük a spagetti carbonarát

Agrofórum Online

A tészta újonnan felfedezett eredeti receptje szerint a carbonara nem tojásból és guancialéból, azaz érlelt olasz tokaszalonnából készül.

Az olaszok arról híresek, hogy dogmatikusan ragaszkodnak receptjeikhez. Soha nincs ananász a pizzán, a bolognai ragut tulajdonképpen paradicsom nélkül főzik, a carbonara pedig csak tojással, pecorinóval, azaz juhtejből készült olasz keménysajttal és guanciale-val készül, és se sonka, se tejszínhab nem kerül bele. Ezek a szabályok, ezek azok a receptek, amelyeket nemzedékek óta adnak tovább olaszországi nagymamák, családanyák és szakácsok.

Történelmi felfedezés

De ez nem teljesen igaz. Amint azt a történészek felfedezték, az olasz nemzeti ételek története rendkívül romantikus. Sok étel nem évszázados hagyományokból származik, hanem a 20. századból – vagy akár, amit sokan nem is gondolnának: más országokból.

Alberto Grandi gazdaságtörténész azt állítja, hogy a paradicsomszószt Spanyolországból importálták, és a tiramisut csak az 1960-as években találták fel.

A carbonara teljesen más

Most a bolognai Luca Cesari élelmiszertörténész egy hasonlóan érdekes elméletet terjesztett elő: a carbonara szószt eredetileg nem pecorinóval és guancialéval készítették a kutatásai szerint.

Svájci sajttal készül?

Luca Cesari egy videót tett közzé az Instagramon, amelyben egy állítólagos eredeti, 1954-es recept szerint készítette el a carbonarát. A „Cucina italiana” magazin receptje apróra vágott fokhagymát és svájci Gruyère sajtot használ Pecorino helyett.

A Gruyère sajt egy svájci, tehéntejből készülő félkemény sajt, mely az ellenőrzött eredetmegjelöléssel (AOC) ellátott sajtok közé tartozik. Gruyère sajtot 185 sajtüzemben és 51 alpesi tanyán gyártanak. 2010-ben, csak Svájcban 14 261 tonna Gruyère-t adtak el.

Heves vita bontakozott ki

A videóban Luca Cesari azt állítja, hogy ez a római klasszikus eredeti receptje. Az erre adott reakciók nem voltak túl kellemesek a történész számára: a felhasználók sértegették Luca Cesarit – írta az osztrák Der Standard. Az élelmiszertörténész azzal védekezett, hogy a carbonara receptje változott az évek során, és számos változata létezik.

(Fotó: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.

Allergia megelőzése avokádóval – tudományos áttörés?

2025. május 18. 16:10

Egy finn kutatás szerint a terhesség alatti avokádófogyasztás jelentősen csökkentheti a csecsemők ételallergiájának kockázatát.

Hogyan ismerjük fel magabiztosan a medvehagymát, és mit készítsünk belőle a konyhában?

2024. március 9. 08:10

Méltán nevezik a tavasz legfinomabb vadon termő ajándékának a medvehagymát, ami nem csak bódítóan illatos, de varázsos látványt nyújt az erdőben, ahogy hatalmas szőnyegekben elterül a fák között.

Ha péntek, akkor halas recept: Sült ponty káposztával

2019. április 19. 06:03

A MA-HAL a Nagyböjtben minden pénteken megoszt egy különleges, de könnyen elkészíthető halas receptet, ami kizárólag hazai halat használ alapanyagként.

Ha péntek, akkor halas recept: Harcsapörkölt

2019. március 29. 09:47

A MA-HAL a Nagyböjtben minden pénteken megoszt egy különleges, de könnyen elkészíthető halas receptet, ami kizárólag hazai halat használ alapanyagként.

Ha péntek, akkor halas recept: grillezett amúr

2019. március 22. 10:37

A MA-HAL a Nagyböjtben minden pénteken megoszt egy különleges, de könnyen elkészíthető halas receptet, ami kizárólag hazai halat használ alapanyagként.