Szőlő-Bor

A Patrícius Borház lett az Év Pincészete

Agrofórum Online

Az idén adták át 15. alkalommal az év pincészete díjat, amelyet a Tokaji borvidéken termelő Patrícius Borház kapott.

Az idén adták át 15. alkalommal az év pincészete díjat, amelyet a Tokaji borvidéken termelő Patrícius Borház kapott.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Borakadémia valamint a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége által alapított díj átadóján Gál Péter eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár kiemelte: a hagyományok adta lehetőségek kihasználásában példaértékűnek nevezhető a Patrícius Borház teljesítménye.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta: Magyarország nagyon büszke borászati hagyományaira, egyben komoly feladatot is jelent számunkra az, hogy miként hasznosítsuk ezeket a mindennapokban, hogyan építsünk ezekre a hagyományokra. Mindez különösen igaz Tokajra, ahol a Patrícius Borház mindannyiunk számára jó példával szolgál a tudatos és sikeres birtoképítésben – fogalmazott Gál Péter.

Példásan művelt szőlőbirtok és szépen helyreállított kúria, mint birtokközpont, ezt látja a Patríciusból az, aki először jár ezen a környéken. Ugyanakkor nem látszik a hegy gyomrában lévő, a tájba tökéletesen illeszkedő modern pince, ahol a borok születnek. Ugyanígy nem látni egy finom pohár bor elfogyasztásakor azt a sok munkát, amit a szőlő- és a bortermelők elvégeznek.

(FM Sajtóiroda)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A francia vörösbor hanyatlása

2025. január 9. 15:10

A francia vörösbor hosszú ideje ikonikus része az ország kultúrájának, ám az iparág az utóbbi évtizedekben súlyos válsággal szembesült.

A bor a rekordszintű balkáni hőség nyertese

2024. október 8. 12:10

A balkáni bortermelők szerint ritka nyertesei lehetnek ezeknek a folyamatoknak, mert a meleg időjárás miatt nőtt a szőlő cukortartalma.

Extrém klíma: már szüretelnek a Balaton-felvidéken

2024. szeptember 9. 11:10

A száraz nyári hónapok miatt a szőlő idén a szokásosnál jóval gyorsabban érett, így a betakarítást a tervezettnél három héttel hamarabb kellett elkezdeni.

Fordított tájkép alakult ki a Balaton-felvidéken – ezt most díjazták is

2024. szeptember 5. 13:10

Talán kevesek számára ismert az, hogy földtörténeti léptékben mérve nem is olyan régen hazánkban is aktív vulkánok működtek.

Kiemelkedő évjáratra számítanak a szekszárdi borvidéken

2018. október 11. 06:32

A termés minőségi szempontból a tavalyi évjárathoz hasonló, a szüret időpontjától és a fajtától függően 21-22, esetenként magasabb mustfokkal és literenként 6-7 grammos savtartalommal szüretelték a szőlőt.

Egyre több magyar palackos bort exportál a Lidl

2019. április 4. 11:17

A vállalat 4,6 milliárd forint értékű export teljesítménye a 17 milliárd forintos teljes hazai palackos borexport mintegy 27 százalékát teszi ki.

Nagy-Somló: az egész borvidék a bio útra lép

2019. március 21. 11:17

A Nagy-Somlói Borvidék Hegyközsége döntött: 2023-tól a teljes borvidék áttér ökológiai művelésre.

Tokaj 3 hét előnyben: augusztusban kezdődhet a szüret

2018. július 18. 09:50

A megszokottnál jóval korábban, már augusztusban megkezdődhet a hagyományos szőlőfajták szüretelése Tokaj-Hegyalján - közölte Molnár Péter, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke.