25℃ 17℃
június 20. Rafael, Dina
Szőlő-Bor

A Patrícius Borház lett az Év Pincészete

Agrofórum Online

Az idén adták át 15. alkalommal az év pincészete díjat, amelyet a Tokaji borvidéken termelő Patrícius Borház kapott.

Az idén adták át 15. alkalommal az év pincészete díjat, amelyet a Tokaji borvidéken termelő Patrícius Borház kapott.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Borakadémia valamint a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége által alapított díj átadóján Gál Péter eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár kiemelte: a hagyományok adta lehetőségek kihasználásában példaértékűnek nevezhető a Patrícius Borház teljesítménye.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta: Magyarország nagyon büszke borászati hagyományaira, egyben komoly feladatot is jelent számunkra az, hogy miként hasznosítsuk ezeket a mindennapokban, hogyan építsünk ezekre a hagyományokra. Mindez különösen igaz Tokajra, ahol a Patrícius Borház mindannyiunk számára jó példával szolgál a tudatos és sikeres birtoképítésben – fogalmazott Gál Péter.

Példásan művelt szőlőbirtok és szépen helyreállított kúria, mint birtokközpont, ezt látja a Patríciusból az, aki először jár ezen a környéken. Ugyanakkor nem látszik a hegy gyomrában lévő, a tájba tökéletesen illeszkedő modern pince, ahol a borok születnek. Ugyanígy nem látni egy finom pohár bor elfogyasztásakor azt a sok munkát, amit a szőlő- és a bortermelők elvégeznek.

(FM Sajtóiroda)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ez a borászat felborította a szabályokat: ilyen még nem volt!

2025. június 16. 14:10

Egy kaliforniai pincészet történelmet írt: elsőként palackozta fajtaborként a Châteauneuf-du-Pape-ban engedélyezett szőlőfajtákat.

Alacsony alkoholtartalmú borok: új irány a borászatban

2025. május 22. 14:10

Az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes borok iránti kereslet növekszik, új technológiák és piaci stratégiák formálják a borászat jövőjét.

Borfogyasztás: ki iszik többet?

2025. május 16. 16:10

A globális borfogyasztás 2024-ben 1961 óta nem látott mélypontra süllyedt, de egyes országok továbbra is kiemelkednek a mennyiség és az egy főre jutó fogyasztás terén.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

Megsemmisítik a boraikat a franciák, hihetetlen összeget költenek erre

2023. szeptember 4. 10:10

Franciaország 200 millió eurós alapot hozott létre annak érdekében, hogy a bortöbbletüket megsemmisítsék. Ezzel a nehéz helyzetbe került termelőkön próbálnak segíteni, hiszen azok így magasabb áron tudják majd értékesíteni a termékeiket.

150 tétel az Olaszrizling Október Nagykóstolón

2020. október 12. 14:02

Több mint 80 borászat mintegy 150 tételét kóstolhatják meg az érdeklődők az Olaszrizling Október Nagykóstolón október 17-én a Corinthia Hotel Budapestben.

Kiemelkedő évjáratra számítanak a szekszárdi borvidéken

2018. október 11. 06:32

A termés minőségi szempontból a tavalyi évjárathoz hasonló, a szüret időpontjától és a fajtától függően 21-22, esetenként magasabb mustfokkal és literenként 6-7 grammos savtartalommal szüretelték a szőlőt.

Kihívás a piacilag helyes út megtalálása a szőlő- és borágazatban

2022. december 4. 10:07

Feldman Zsolt a konferencián tartott megnyitó beszédében hangsúlyozta, hogy a klímaváltozás, a fogyasztói szokások, valamint az értékesítési csatornák változása jelenti a legnagyobb kihívást a szőlészeti, borászati ágazatban.