Növénytermesztés

Több magyar gabonafajtát honosítanának meg Székelyföldön

Agrofórum Online

Kísérleti jelleggel vetettek el jó hozamú magyar gabonaféléket Nyikómalomfalva és Gyergyóditró határában.

Kísérleti jelleggel vetettek el jó hozamú magyar gabonaféléket Nyikómalomfalván, ahol szeretnék meghonosítani a fajtákat. A Gyulafehérvári Caritas és a Debreceni Agrártudományi Egyetem közös kezdeményezésére jött létre a kutatás.

Jó hozamú magyar búzát, árpát, tritikálét és takarmányborsót – összesen kilenc fajtát – vetettek el egy nyikómalomfalvi, valamint egy gyergyóditrói gazda földjén – tájékoztatott a Debreceni Agrártudományi Egyetemmel közösen megszervezett projektjükről Sinka Arnold, a Gyulafehérvári Caritas vidékfejlesztési programjának székelyudvarhelyi vezetője.

Rámutatott, a tanintézet jó eredményekkel kísérletezett az említett növényekkel Karcagon, ahol hasonló talajminőségi viszonyok vannak, mint térségünkben. „Nekünk fontos, akár érzelmileg is, hogy magyar vetőmagfajtákat használjunk ezen a vidéken” – fogalmazott Sinka Arnold. Hozzátette, a Debreceni Agrártudományi Egyetem vállalja, hogy szakmai tanácsokkal látja el a gazdákat, nemcsak a kísérlet idején, hanem a későbbiekben is segítene nekik.

Udvarhelyszéken Sinka Lajos malomfalvi gazda húsz áras területén vetették el a gabonafajtákat. A gazda elmondta, a mezőgazdaságban dolgozóknak egyik legnagyobb gondja, hogy nem tudják, milyen magokat vásárolnak a piacon, mivel gyakoriak az átverések. Ha megfelelően fejlődnek majd a kísérleti jelleggel elültetett fajták, akkor azokat forgalmazni is lehet, így a gazdák biztosan tudnák, mit vásárolnak.

Sinka Arnold elmondta, a debreceni egyetemmel közösen szeretnének létrehozni egy gazdasági technikumot, ami hiánypótló képzés lehetne a térségben. „Azok a gazdák, akik most aktívan dolgoznak a szakmában, eléggé hályogkovács módjára tevékenykednek” – fogalmazott. A projekt megvalósítása érdekében egyeztetni fog Hargita Megye Tanácsával, illetve a helyi önkormányzattal.

(szekelyhon.ro)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ukrán gabonasilókat zárnak be a háború és a rossz időjárás miatt

2024. szeptember 20. 11:10

Az orosz terjeszkedés és az aszályos nyár miatt csökkent a termés, részleges bezárásra kényszerül egy nagy ukrán gabonatermesztő cégcsoport.

Honnan tudjam, hogy megéri köztes növényt vetni a földemen?

2024. szeptember 20. 09:40

A köztesnövény-termesztés többször igényel ráfordítást, míg az előnyök forintban nehezen kimutathatók. Pedig ha végiggondoljuk, nagyon is léteznek.

Mágikus port terítenek szét a skót földeken: megköti a szén-dioxidot és növeli a terméshozamot

2024. szeptember 19. 11:10

A bazalt a légkörből „szippantja el” a szén-dioxidot, és juttatja vissza a talajba, illetve a kőzetmállásnak nevezett folyamaton keresztül a növényi fejlődésre is jó hatással van.

Okos módszerrel hozzák vissza a talaj termékenységét Afrikában

2024. szeptember 18. 14:40

Az EcoNorCam nevű projekt keretében próbálnak cselekedni, ennek fő gerincét a Zai művelési eljárás jelenti.

Tíz százalékkal csökkenhet az őszi búza vetésterülete Oroszországban

2020. október 11. 04:36

A párizsi árutőzsdén a malmi búza, a repce, a kukorica és a takarmánybúza is többe került a pénteki záráskor, mint egy nappal korábban.

Jó hetet zárt az agrárpiac

2020. február 10. 12:26

A koronavírus miatt már nem tartanak globális összeomlástól a piacon, de a szakértők szerint állandó a bizonytalanság a gabonakereskedők körében is.

Veszélyes kártevők: kalászosok levéltetvei

2019. március 27. 07:58

Függetlenül attól, hogy a pázsitfűvek (Poaceae) közé tartozó kalászosok kártevői jelentősen megegyeznek, a kártevők nyomon követésének és sikeres megfékezésének mindig nagyobb hangsúlyt kell kapnia az intenzívebb termesztéstechnológiájú állományok (malmi búza, vagy sörárpa) esetében.

Csaknem 4 százalékkal lőtt ki a búza ára

2024. február 21. 10:10

Jobbára emelkedő árakat lehetett látni a keddi kereskedési napon a terménypiacokon.