Terményárak
Terményárak

Gyengülő kereslet a szójabab piacán

Gyengülő kereslet a szójabab piacán

Agrofórum Online

Amerikában vegyes összkép alakult ki a terménypiacokon a csütörtöki kerekedés során, Európában inkább az eladók kerekedtek felül. Chicagóban a búza 0,1 százalékkal, a kukorica pedig szintén 0,1 százalékkal drágult, miközben a szójabab 1,4 százalékkal, a repce pedig 0,8 százalékkal lett olcsóbb. Európában a malmi búza drágult, ám a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Az amerikai szójabab határidős jegyzésára csaknem másfél százalékot esett csütörtökön, amit az olajos magvak iránti gyenge amerikai exportkereslet, a brazil szállítmányok erős versenye és a szójababolaj árfolyamának csökkenő értéke okozott.

Kansasi plusz

A szójababot követték a határidős kukorica árszintjei. A búza határidős tőzsdei árai is kis mértékben mérséklődtek a hullámzó kereskedésben, míg a Kansas City piacon az őszi búza határidős jegyzésára emelkedett.

Erős verseny

A szójabab visszaesésében szerepet játszott, hogy az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) bejelentette az amerikai szójabab export értékesítési adatait, amelyek a legutóbbi héten 560.900 tonnával, a kereskedelmi várakozások alatt maradtak. Ez rávilágít a legnagyobb globális beszállító, Brazília okozta erős versenyre.

Nehéz lenne megindokolni egy olyan ralit, amely növelné az amerikai szójabab iránti keresletet, amikor az már a legdrágább a piacon

– írta Arlan Suderman, a StoneX fő nyersanyagpiaci közgazdásza.

Szójaolaj

A márciusi határidőre a szójaolaj jegyzése közel 2 százalékot esett a megújuló dízel, valamint az élelmiszergyártók belföldi keresletének csökkenése miatt – közölték amerikai kereskedők.

A piaci szereplők Dél-Amerikában is figyelemmel kísérték a termést befolyásoló időjárást, miközben a brazil szójatermés bővül, az argentin termények pedig tovább fejlődnek.

Búzapiac

A búza kereskedése vegyes volt, míg Kansas Cityben az őszi búzára vonatkozó szerződés három hetes csúcsot ért el, a jó minőségű malmi búza iránti kereslet másként alakult.

Kérdéses volt, hogy a búza iránti kereslet egy része Észak-Amerikába és Európába tolódik-e el a közel-keleti helyzet miatt. Az Egyesült Államok síkvidékén tapasztalható aszály visszafogta az amerikai őszi búza termelését az elmúlt két évben, és szűkült az élelmiszer-gabona-ellátás.

A malmi búza volt a kivétel

Európában a malmi búza 0,75 eurós plusz után 218,25 euróba, a kukorica 0,25 eurós árcsökkenést követően 187,25 euróba, a repce 0,75 eurós lejtmenet hatására 436,5 euróba, a takarmánybúza pedig 1,55 angol fontos mínusz után 175,85 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hullámvasútra került a szójabab

2024. szeptember 7. 07:10

Európában a malmi búza és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, a kukorica és a repce azonban olcsóbb lett.

Véget ért a rali a búza piacán?

2024. szeptember 6. 07:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, ám a repce drágult.

Szabadesésben a repce ára

2024. szeptember 5. 07:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, ám a repce itt is olcsóbb lett.

Kisebb lehet a globális búzatermés a gyenge francia adatok miatt

2024. szeptember 4. 15:40

A havi frissítésű gabonapiaci jelentésben 799 millió tonnára prognosztizálták a globális búzatermelést, ami alacsonyabb a korábbi 801 milliós előrejelzésnél.

Minden mínuszban a gabonapiacon

2020. január 25. 05:39

A piacon egyébként azért volt elég óvatos a hangulat, mert a befektetők az Egyesült Államok exportadataira várnak.

Már tavasszal is Isterra! - Épülő, versenyképes portfólió a szója és szemescirok piacán

2020. december 8. 10:14

A kiemelkedő termést biztosító kalászos fajtáinkat már mindenki ismeri a közép-európai piacokon. 2021. tavaszától új portfólióval, szója és cirok fajtákkal jelentkezünk. Ezeknek a fajoknak a vetésterülete nem éri el a kalászosokét, de hisszük, hogy a jövőben a klímaváltozás, valamint a vetésváltásban szereplő fajok elkerülhetetlen bővítése okán is egyre sikeresebbek lehetnek.

Megállíthatatlan a búza drágulása

2020. január 22. 04:37

A búza ára az elemzők szerint alapvetően azért növekedett látványosan, mert a rivális exportőrök piaci magatartása felfelé hajtotta a kurzust. A tonnánkénti mennyiségre átszámított ár a 213,52 dolláros szintig ugrott fel.

A szója kártevői és az ellenük való védekezés

2023. szeptember 15. 17:10

A szója terméspotenciáljának védelme érdekében a gazdálkodóknak rendszeresen ellenőrizniük kell a növényállományukat, és szükség esetén megfelelő megelőző és kezelési intézkedéseket kell alkalmazniuk a szója kórokozóival és kártevőivel szemben.