Terményárak
Terményárak

Amerikában az eladók, Európában a vevők kerültek fölénybe

Amerikában az eladók, Európában a vevők kerültek fölénybe

Agrofórum Online

Amerikában inkább mínuszok, míg Európában inkább pluszok jellemezték a pénteki kereskedést a terménypiacokon. Chicagóban a búza 1 százalékkal, a szójabab 2,1 százalékkal, a repce pedig 1,6 százalékkal lett olcsóbb, miközben a kukorica árszintje 0,4 százalékkal csökkent. Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, ám a repce értéke csökkent.

A gabona és a szójabab drágulással kezdte a kereskedést, úgy tűnt az árak fellendülnek a közelmúlt veszteségeit követően, ahogy a vásárlók visszatérnek a piacokra. Zárásra azonban csak a kukorica kurzusa mutatott pluszt.

A kukorica és a szójabab következő határidőre szóló jegyzésárai többhavi mélypontra estek, a búza ára pedig a közelmúltban zuhant az Egyesült Államok egyes részein tapasztalt bőséges csapadék miatt, és miután a fekete-tengeri gabonaszállítási kezdeményezést további két hónappal meghosszabbították.

Egyes befektetők, akik mínuszban zártak a piacon, vagy alacsonyabb árakra fogadtak, szintén visszavásárolhatnak szerződéseket és bezárhatják pozícióikat, ami az árak emelkedése irányába hatott. Alapvetően azonban nem sok támasztotta alá az árakat, ezért is fordultak mínuszba.

A május 11-ével végződő héten az exporteladások kimerítőek voltak, mivel az importáló országok több amerikai kukorica- és búzarendelést mondtak le, mint amennyit kötöttek. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) szerint a kukorica mennyisége 339 000 tonnával, míg a búza nettó 42 100 tonnával csökkent. A szójabab értékesítésénél 17 000 tonnáról számoltak be, ami 73%-os csökkenés az előző héthez képest, és 89%-os csökkenés az előző négyhetes átlaghoz képest – közölte az USDA.

Az USDA jelentése szerint az Egyesült Államok marhahústermelése jövőre 8 százalékkal csökken a szarvasmarha-ellátások szűkülése miatt, ez csökkenti a takarmányigényt az országban.

Az amerikai meteorológiai szolgálat adatai szerint több államban is befolyásolja a levegő minőségét a kanadai erdőtüzek füstje Montana egésze, Washington keleti fele, Nebraska egésze és Wisconsin nagy része mind rossz levegőminőségről számolt be. Közben fagyra vonatkozó figyelmeztetést adtak ki Észak-Dakota nyugati felére.

Európában a malmi búza 0,25 eurós plusz után 222,5 euróba, a kukorica 1,5 eurós áremelkedést követően 220,75 euróba, a repce 7,75 eurós lejtmenet hatására 395,75 euróba, a takarmánybúza pedig 2,15 angol fontos plusz után 181,15 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Oda az ukrán kukorica harmada, Romániában is nagy a kár, ez felhajthatja az árakat

2024. július 23. 10:40

A kukorica- és napraforgóhozamok 35 százalékkal csökkenhetnek Ukrajnában a hőség és az aszály miatt az Ukrán Agrártanács szerint.

Kilőtt a kukorica és a szójabab ára a melegebb idő miatt

2024. július 23. 07:10

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Minőségi problémák a globális búzakészletekkel kapcsolatban

2024. július 20. 06:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, ám a repce olcsóbb lett.

Olcsóbb a kukorica a nagy kínálati nyomás miatt

2024. július 19. 06:40

Európában a malmi búza stagnált, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa viszont pluszban zárt.

Megjelent a SAATEN-UNION tavaszi fajtakatalógusa

A 2020-as, kibővült termékpalettán a szélsőségekhez és az újfajta igényekhez kiválóan alkalmazkodó kukorica-, napraforgó-, hüvelyes-, valamint tavasziárpa- és zabfajták egyaránt megtalálhatók.

Élet a nitrogénbomba után

2021. október 14. 11:34

A közelmúltban a műtrágyapiacon bekövetkezett atomrobbanás mértékű eseményeket követően – úgy gondolom, hogy – a komfortos 50 ezer Ft/t-ás áraknak hosszú időre búcsút inthetünk.

Hat hónapos mélyponton a szójabab ára

2020. március 13. 07:33

A mezőgazdasági termékek árára jelenleg kevésbé figyelnek a világpiacon a nyersanyagok és árupiaci termékek kategóriájában, hiszen az olajpiaci zuhanás hosszú távú hatásai jóval jelentősebbek lehetnek.

Mínuszban az agrártermékek árai

2020. február 12. 04:36

A búza 2,1, a kukorica 0,2, a szójabab pedig 0,1 százalékkal került kevesebbe Chicagóban.