Zöldség-Gyümölcs

Fekáliás szennyeződések lehetnek a salátákon

Agrofórum Online

A fekáliás szennyeződések kivizsgálása a „biztonságosan fogyasztható saláták” felé vezet. A legújabb tesztek gyors és hatékony segítséget nyújtanak a termesztőknek a talajszennyeződések kezelésében, hozzájárulva ezzel a termésbiztonság és a fogyasztói egészség megőrzéséhez.

A Mezőgazdasági és Biológiai Mérnöki Tanszék végzős hallgatója, Jiangshan Wang olyan projekttel akart foglalkozni, amiről tudta, milliók élelmezését befolyásolja majd. Miután Amerikában megugrott a friss gyümölcsök és saláták visszahívásának száma, Wang csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amelynek célja az, hogy még a piacra kerülés előtt kimutassa a termékek esetleges fekáliás szennyezettségét.

Amikor állati vagy emberi hulladék kerül egy nyílt mezőre, betegséget okozó mikrobákat hagyhat a növényeken. Ezek több forrásból származhatnak: a közeli állattartó telepekről, a trágyaként használt, nem megfelelően feldolgozott trágyából, sőt a vadon élő állatok ürülékéből is (hiszen azok is áthaladnak a gazdaságokon és kerteken). A szél, a víz és az állatok mozgása lehetővé teheti, hogy a kórokozók egyik növényről a másikra kerüljenek.

Sűrűsödő áruvisszahívások

A fekáliás szennyeződések szántóföldi kimutatására vonatkozó irányelvek még mindig nagyrészt a látható, nem számszerűsíthető megfigyeléseken alapulnak, ami az amerikai piacokon szennyezett árukhoz és visszahívásokhoz vezetett.

Wang megvizsgálta, hogyan tesztelik például a vizet. A vízben van egy biztonságos szintje a Bacteroidalesnek, és van egy küszöbérték, amely felett ez a mennyiség azt mutatja, hogy veszélyes áruról van szó.

A Bacteroidales egy olyan baktériumfajta, amely csak melegvérű állatok bélrendszerében fordul elő rendszeresen nagy mennyiségben. Bár a Bacteroidales önmagában nem patogén, magas szintje székletszennyezésre és a rendszerben lévő rokon kórokozók lehetőségére utal.

Teszt a lelke mindennek

A szakemberek kétféle tesztet fejlesztett ki, amelyek a Bacteroidales DNS-ét mutatják ki a növényeken. Az egyik a qPCR-t használja, de csak laboratóriumban lehet elvégezni. Nemrégiben ezt a technikát alkalmazták olyan alapszintű mérések elvégzésére, amelyek a Bacteroidales háttér szintjét jelzik a szigorúan szabályozott kereskedelmi célú római salátát termő földeken.

Jelenleg a tudósok arra összpontosítanak, hogy a teszteket kereskedelmi forgalomban is elérhetővé tegyék a termesztők számára. 

Annak ellenére, hogy sok állat bélrendszerében gyakori, minden egyes gazdaszervezetben kissé eltérő Bacteroidales van jelen. Ez a fajok közötti apró változás kimutatható a baktériumok DNS-ében, és ez felhasználható annak nyomon követésére, hogy honnan származik a székletszennyezés, és esélyt ad a termelőknek a problémák megoldására.

Az időjárási adatok és a mintázatfelismerő metaadatok felhasználásával azt is vizsgálják, hogyan lehet megjósolni a székletszennyezés szempontjából leginkább veszélyeztetett területeket. A remények szerint a számítógépes modellezés segítségével végül egy nyilvános adatbázist lehet létrehozni, ahol a termelők megnézhetik a földjeiken a becsült kockázatot, hogy még a vetés előtt döntéseket hozhassanak a szükséges kezelésekről.

(Fotó: annatompe/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Merész vállalkozásba fogtak a spanyolok, de bejött, és tarolnak a piacon

2025. december 7. 16:10

Miközben mi lassan elkezdjük a „nemszeretem” téli időszakot, a spanyol szamócatermesztők érdekes, bár kissé kockázatos vállalkozásba fogtak.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Vertikális gazdálkodás és a saláta jövője

2023. május 8. 09:51

A kanadaiak imádják a római salátát, hiszen e zsenge leveles zöldség nélkül nem lehet igazán finom, autentikus Caesar salátát készíteni. De ahhoz, hogy el tudják készíteni a kedvencüket, csaknem az összes alapanyagként szolgáló salátafélét importból kell beszerezniük.

A belga bébispenót javára vált a korlátozott dél-európai kínálat

2023. március 26. 07:36

A belga bébispenót és baby leaf saláta számára jó volt a tél. Az üvegházas termesztési problémák ellenére a Rik Vanackere számára a hozam megfelelő maradt.

Mihez kezdjünk az éretlen paradicsommal?

2022. október 15. 05:36

Hirtelen ránk köszöntött a hűvös ősz, ami nem fogja hagyni, hogy minden paradicsomunkat éretten szüreteljük le a kertben. Az éretlen paradicsombogyók a komposzton is jó helyen lesznek, de vajon nem lehetne a konyhában is felhasználni őket? Íme néhány ötlet!

A fejes saláta változékonysága gyakorlatilag lehetetlenné teszi a jövőbeni befektetéseket

2023. szeptember 4. 13:10

A héten Belgiumban a Devo-Fleur megkezdte az új fejes saláta betakarítását.