Életmód, gasztronómia

Arzén a vízben: az egyik magyar térségben küszöbérték fölött

Agrofórum Online

A kifejezetten egészségkárosító, akár daganatos betegségeket okozó arzénvegyületek aránya főleg a Dél-Alföldön haladja meg az Európában elfogadott 0,01 mg/literes küszöbértéket.

Egyes helyeken az érték átlépheti a 0,0384 mg-ot literenként, de ez még mindig nem okoz jelentős egészségkárosodást, bár a nemzetközi adatok szerint hosszabb távon nem is veszélytelen.

Az arzén vízben oldható vegyületei (az elemi arzén nem szívódik fel a szervezetben) jelentős mennyiségben fogyasztva közismerten mérgezést, gyomorpanaszokat, hányást, hasmenést, vérnyomáscsökkenést, akár halált is okozhatnak.

Kisebb mennyiségben, hosszabb ideig a szervezetet terhelve pedig sejtkárosító hatásúak, elősegítve a daganatos megbetegedések, ezek közül leginkább a bőrtünetek, bőr-, tüdő-, hólyag- és veserák, valamint a terhességgel összefüggő problémák kialakulását.

Szerencsére Magyarországon a csapvíz minősége általában kiváló.

Problémát okoz viszont, hogy egyes területeken artézi kutakból nyerik az ivóvizet, amelynek arzéntartalma meghaladja a 0,01 mg/l (10 µ/l) európai küszöbértéket, hiába történnek erőfeszítések az arzéntartalom csökkentésére.

Szerencsére viszonylag kevés települést, sokszor csak település részeket érint a probléma, és a KSH oldalán közzétett adatok is az éves maximális értékeket tüntetik fel, tehát valójában az átlagérték feltételezhetően ennél alacsonyabb. A legnagyobb arányban ezek a területek az ország keleti-délkeleti részein találhatók, ahol artézi kutakból végzik a vízellátást. 

Sajnos hosszú távon a mért 0,0384 mg/l érték a nemzetközi egészségügyi elemzések szerint már okozhat egészségkárosodást. Ám érdemes azt is tudni, hogy egész országok vannak, ahol az ivóvíz átlagos arzéntartalma jelentősen meghaladja a 0,1 mg/litert, tehát az európai határérték tízszeresét.

Ezekben az országokban – Tajvan, Chile, Argentína stb. – stabilan megjelenik az arzén hatása a közegészségügyi adatokban is.

(Fotó: tookapic/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.

Allergia megelőzése avokádóval – tudományos áttörés?

2025. május 18. 16:10

Egy finn kutatás szerint a terhesség alatti avokádófogyasztás jelentősen csökkentheti a csecsemők ételallergiájának kockázatát.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

Aranyvessző: természetes gyógyír vagy túlértékelt csodaszer?

2025. május 9. 11:10

Az aranyvessző hazánkban is ismert gyógynövény, amelyet évezredek óta használnak különféle egészségügyi problémák enyhítésére.

Tartsuk a vizet a tájban!

2024. március 22. 11:10

Országos vízigényfelmérést végez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdász-hálózata márciusban. A felmérés célja a gazdálkodói hajlandóság megismerése a víz tájban tartására a mélyfekvésű, vízvisszatartásra alkalmas területeken. 

Túlnépesedés: mi lehet a kulcsa a fenntartható élelmezésnek?

2019. november 19. 05:24

A világ népessége az előrejelzések alapján 2050-re 9 milliárd fő fölé emelkedhet és az életszínvonal javulása miatt az egy főre jutó kalóriabevitel is mintegy 20 százalékkal nőhet.

Víz körforgása a kertben: locsoljunk vagy ne locsoljunk?

2023. augusztus 11. 08:40

Nézzük mit érdemes tudni a házikerti öntözés kérdéséről szakmai szemmel!

A pH hatása a permetezés hatékonyságára

2019. október 20. 08:38

Amikor azt hallom egy termelőtől, hogy nem használ a szer, vagy azt tapasztalom egy szaktanácsolt területen, hogy valóban nem úgy hat az a hatóanyag, ahogyan elvárnánk; akkor két dologra kell gondolnunk hibalehetőségként. Az egyik a kijuttatási technológia (mikor, hogyan, mivel, stb.) s miután ennek gyorsan utána lehet járni, jöhet a másik: a permetezéshez használt víz megfelelősége!