Egyelőre a friss bio fűszernövények iránti kereslet meghaladja a kínálatot. A nappalok rövidebbek, és a tél lassan halad előre. A kaliforniai termesztők alig várják február közepét, amikor az alapvető és a különleges bio fűszernövényeknek köszönhetően meredeken elkezd felfelé ívelni a kínálati oldal.
A nappalok rövidebbek, és a tél lassan halad előre. A kaliforniai termesztők alig várták a február közepét, amikor az alapvető és a különleges bio fűszernövényeknek köszönhetően meredeken elkezd felfelé ívelni a kínálati oldal.
„A Kaliforniai-félszigeten ilyenkor egy kicsit melegebb van, de nem annyira, hogy a növények virágozzanak – magyarázta az egyik termesztő. – A kínálat tavaly ilyenkor valamivel erőteljesebb volt, ami nagyrészt annak tudható be, hogy a termés körülbelül három héttel később érkezett.”
Ha február közepén megélénkül a kereslet, a kínálat a tavalyihoz hasonlóan alakul. A kereslet tekintetében jelenleg jó a helyzet, még ha az ünnepek után a kereslet hajlamos is némileg mérséklődni (az ünnepekre szánt fűszernövények jelentik a kereslet csúcspontját).
Ezután a csökkenés után stabilizálódik, mivel a fogyasztók az új évben egészségesebb étkezési szokások felé fordulnak – az új évvel járó fogadalmak hevében. A fogyasztók egyre jobban kedvelik a friss fűszernövényeket, hiszen ezek könnyen beszerezhetők, gyorsan felhasználhatók, rendkívül mutatósak, ráadásul nemcsak finom ízeket, hanem értékes tápanyagokat is hozzáadnak az ételekhez, amelyek ettől csak még egészségesebbek lesznek.
A bio menta a legnépszerűbb
A friss fűszernövények általános fogyasztási tendenciáit tekintve, azok, amelyek népszerűsége továbbra is folyamatosan növekszik, az olyan alapvető friss fűszernövények, mint a bazsalikom, a metélőhagyma és a petrezselyem.
„A friss bio menta iránti kereslet ugrásszerű növekedését tapasztaljuk – folytatta egy másik fűszernövény-termesztő. – Ez annak tudható be, hogy a menta oly sok mindenre felhasználható, de az interneten is egyre többen használják receptekben, koktélokban és mocktailokban vagy köretként.
Míg az olyan egészséges téli fűszernövények, mint a rozmaring és a kakukkfű fogyasztása változatlan, a fogyasztók olyan fűszernövényekkel is kísérleteznek, mint a levendula, a majoránna, a zsálya és más zöldfűszerek.”
A fűszernövényekkel kapcsolatban azonban problémát jelenthet, hogy érzékenyek a hőmérsékletre, ami kihívást jelenthet az ellátási láncban. Éppen ezért a termesztők arra törekednek, hogy a fűszernövényeket a betakarítástól számított 48 órán belül eljuttassák a vásárlóikhoz, mivel ezek rövidebb ideig eltarthatók.
Ennek ellenére bármikor előfordulhat, hogy az időjárás késlelteti a repülőjáratokat, vagy a teherautók késnek a határon való átkelés miatt, és emiatt a zöldfűszerek nem érnek oda a kívánt időn belül. Február közepétől melegebb idő várható, ami segít majd felgyorsítani a gyógynövények betakarítási ütemét.
(Fotó: PommeGrenade/Pixabay)