Ökológiai gazdálkodás
Ökológiai gazdálkodás

Hitek és tévhitek a biotermékekről

Hitek és tévhitek a biotermékekről

Agrofórum Online

Mitől lesz bio a bio? Mi a pontos megnevezése? Árulhatom-e a piacon a kezeletlen paradicsomomat? Csak néhány kérdés, amit nap, mint nap hallok, és néhány elmélet, amit kifejtenek az emberek, mert ők is csak úgy hallották.

Bár az interneten sok helyen olvashatunk releváns információkat, mégis számos tévhittel találom szembe magam, és tudjuk, a fals hírek is milyen gyorsan terjednek. A biogazdálkodásnak és -termékeknek legalább annyi támogatója van, mint ellenzője. Mindkét csoport véleménye stabil, és emiatt e cikknek a célja nem az állásfoglalás, hanem egy összefoglalás azoknak, akik bioterméket vásárolnak a piacon, vagy Bözsi néni kertjéből, vagy épp eladásra szánják a kertben túltermett padlizsánt. És azoknak, akik fejet vakarva állnak egy csomagolással a kezükben, amire az van írva, hogy organikus.

A biogazdálkodásnak számos kiváló megfogalmazásával találkozhatunk, ezek közül a legegyszerűbb: „Műtrágya és (szintetikus) növényvédő szer nélküli, a természetes biológiai ciklusokra, szervestrágyázásra, biológiai növényvédelemre alapuló gazdálkodási forma.” Emellett érdemes megemlíteni, hogy aki ellenőrzött biotermesztésbe vág, megannyi szabályt kell betartania, mint például a kötelező vetésforgó, hormonok, antibiotikumok, és a génmódosított növények mellőzése. Következzen néhány kérdés, kijelentés, amivel az elmúlt években találkoztam.

Először is a megnevezés:

„A bio az nem öko. Én biztos nem vennék biot, mert azt ugyanúgy vegyszerezik. Csakis az öko!”

Így nem szabad bedőlni a híreknek. Ha egy kis határozottságot is belevisznek, a laikusok el is hiszik. És el is hitték. A biogazdálkodásnak számos szinonimája terjedt el, mely mind ugyanazt jelenti: biológiai, bio, organikus, öko.

„Natúr almát vettem, egész jó áron, ahhoz képest, hogy bio.”

Nem, ez még nem AZ a bio, ami jogilag is az. A magyar rendeletekben az ökológiai és bio kifejezések az elfogadottak, ha tanúsított egy termék. Egyéb szinonimákkal illetett termékek, mint a háztáji, házi, vegyszermentes stb. nem ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származnak. Ez persze egyáltalán nem jelenti azt, hogy a termelő nem tartja be a szabályokat, csak egyszerűen nem áll ellenőrzés alatt és nem rendelkezik tanúsítvánnyal.

„Az én tyúkjaim a kertben kapirgálnak, csak egészséges dolgokat adok nekik, ezért bio tojásuk van, 90 Ft. HISZEN BIO.”

Igen, az eladónak megvan a joga ahhoz, hogy saját maga alakítsa az árait, és mondhatja rá, hogy egészséges, szabadtartású boldog tyúkok. Ám nem árulhatja „bio” termékként a tojásokat, csak azért, mert háztáji. Ha ezzel a címkével akarja ellátni a termékét, akkor be kell lépnie az ökológiai gazdálkodási rendszerbe, tanúsítvánnyal kell rendelkeznie, melyet valamelyik bio tanúsító szervnek kell kiállítania, és az ellenőrzésük alá kell tartoznia.

„Átállási termékem van, szóval bio”.

Szerencsére ez ritkább, és hiszem, hogyha valaki belép az ökológiai gazdálkodás rendszerébe, és már átállási terméke van, akkor tudja, hogy mit jelent, és tudja, hogy ez még nem bio. Viszont valós ember valós szavai voltak. Tény, hogy már a tanúsító szervezettel történő szerződéskötéstől kezdve be kell tartani az előírásokat, de még mindig nem címkézheti fel a terméket a 3 betűs szócskával. Mondhatja, hogy átállási termék, írhatja, hogy ökológiai ellenőrzés alatt álló. De még nem ökológiai.

„A biogazdák csak bezsebelik a támogatást, és eladják drágán a termékeiket.”

A biogazdák valóban kaphatnak támogatást, ha igényelték, és a termékeiknek is magasabb az ára. Ám számolni kell azzal is, hogy a termékeket gyakran nem veszik meg bio-áron (mert nincs rá akkora kereslet), a termelési költség magasabb (alternatív növényvédelmi megoldások, természetes ellenségek, takaróanyagok, szaporítóanyagok, engedélyezett termésnövelő anyagok), ezek beszerzési lehetősége nehezebb, a termésátlaguk elmarad a konvencionálistól.

„Én is belépek a bioba, majd legfeljebb éjszaka permetezek.”

Az ellenőrző szervek évente legalább egyszer meglátogatják a termelőket egy rövidebb vagy hosszabb ellenőrzés keretében, emellett szúrópróba ellenőrzéseket is folytatnak. Bármelyik alkalommal mintát vehetnek, aminek alapja lehet bejelentés, gyanú, vagy a kötelező mintavétel ideje is. Rossz lesz egész évben izgulni.


Talán Önök is találkoztak már hasonló esetekkel, és bízom benne, sikerült néhány kérdéskört tisztázni. Ha valaki belép a biogazdálkodás rendszerébe, megannyi információt és segítséget kap a tanúsító és ellenőrző szervektől, melyek betartása nélkülözhetetlen a tanúsítvány megszerzéséhez. Szeretnék minden kezdő és leendő biogazdálkodót arra sarkallni, hogy mielőtt bármilyen növényvédelmi kezelésbe vagy technológiába, esetleg házi megoldások végzésébe kezdene, nézzen utána az engedélyezett készítményeknek, vagy érdeklődjön a szakértőktől.

Bővebb információk az ökológiai gazdálkodás szabályairól Boziné Pullai Krisztina 2018. márciusi cikkében olvashatók.

Biogazdálkodás: bejelentkezéstől a tanúsítványig

2019. november 1. 11:43

Számos olyan gazdálkodóval találkozom a hétköznapoban, akik érdekeltek a biotermesztésben, de nem mernek belevágni. Minden adottságuk megvan hozzá, de tartanak a változástól és az ismeretlentől. Akiket csak a bio-ellenőrzéstől való félelem (igen, ilyen is van) tántorít el, azoknak itt egy rövid összefoglaló, mi történik és mire kell számítania egy növénytermesztőnek a bejelentkezéstől a tanúsítvány megszerzéséig.

Előrejelzési és megfigyelési módszerek zárt termesztőberendezésben

2019. október 24. 10:38

Minden növényvédelmi beavatkozást, legyen szó kémiai készítmény, vagy természetes ellenségek felhasználásáról, meg kell előznie a megfigyelésnek, szemrevételezésnek.

Zárt termesztőberendezésben elterjedt kártevők és az ellenük való biológiai védekezési lehetőségek II. rész

2019. október 8. 04:38

Cikkünkből kiderül, melyek azok a kártevők a zárt termesztőberendezésekben, amik szívogatják, gyengítik a növényeinket és ezzel együtt terjeszthetik a vírusokat.

Zárt termesztőberendezésben elterjedt kártevők és az ellenük való biológiai védekezési lehetőségek I. rész

2019. október 6. 04:37

A zárt termesztőberendezésekben a biológiai védekezés alkalmazása előtt tisztában kell lennünk azzal, hogy a módszer célja nem a teljes kártevőmentesség, hanem a kártételi küszöbérték alatt tartás.

A csávázás és a Bayer neve elválaszthatatlan

2019. szeptember 16. 11:36

Elérkezett az őszi vetésű gabona vetőmagok csávázásának ideje. A munka megkezdése előtt nem árt felfrissíteni a tudásunkat, feleleveníteni az elmúlt évek tapasztalatát.

A nyárutói gyomok által okozott termésveszteség őszi káposztarepcében

2019. szeptember 10. 11:48

A címben szereplő érdekes kijelentésre, kérdésre sokan legyintenek, mivel azt gondolják és vélik, hogy a nyári gyomokat majd az első fagyok elintézik, és nem okoznak gondot. A probléma azonban ennél összetettebb. A szerző által elvégzett vizsgálatok eredményei azt igazolják, hogy igenis foglalkozni kell ezzel a kérdéssel.

Gondolatok a mézontófű termesztéséről

2019. november 16. 11:24

A mézontófű (Phacelia tanacetifolia L.) Észak-Amerika délnyugati (Kalifornia) mérsékelten meleg térségéből származik. Az érdeslevelűek családjába tartozik, eredeti elterjedési területén számos, több mint száz őshonos a Phacelia nemzetségbe tartozó fajjal találkozhatunk.

Drónos növényvédelmi bemutatót tartanak Kalocsa mellett

2018. március 26. 06:24

Az exkluzív növényvédelmi megfigyelés modern monitoring drónnal történik majd, ami után a felvételeket kiértékelik egy rövid előadás során.