Zöldség-Gyümölcs

A zöldborsó növekedése: 30 nap – 41 mp alatt 

Agrofórum Online

A TikTok e heti zöldség-sztárvideóján egy zöldborsó életének első hónapját követhetjük nyomon, gyorsított felvételen, egy átlátszó falú cserépben – mindössze 41 másodperc alatt.

Az agrárvideó készítők rájöttek, hogy nem csak a szakmabeliek és a lelkes hobbikertészek, de a laikusok is szívesen nézik meg azokat az összeállításokat, ahol „hétköznapi” növényeket nem mindennapi módon láthatunk.

Ezen a héten a zöldborsó került ily módon górcső alá, és beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Nem is csoda ez, hiszen az emberek zöme csak a boltban, a zöldségespultban vagy a fagyasztóban lát zöldborsót, a természetben aligha, a csírázási és a növénnyé fejlődési folyamatot pedig soha.

Legalábbis mostanáig, hiszen ennek a videónak hála részesei lehetünk, milyen csoda megy végbe egyetlen szem zöldborsó életében attól kezdődően, hogy gondos kezek a puha termőföldbe nyomják egy csipesszel. 

Érdekességek a zöldborsóról

  • A zöldborsó már az ókori Egyiptomban, Kínában, Rómában és Görögországban is közkedvelt zöldségféle volt. Nyersen, főtt állapotban, pirítva egyaránt fogyasztották, sőt, besózva, vízzel felöntve tartósították. 
  • Az első zöldborsó konzervet az amerikai Ezra J. Warner készítette el 1928-ban.
  • A zöldborsó a 16. és 17. századi Európában igencsak drága volt, részben a nehezen termeszthető fajták, valamint a munkaigényes betakarítás és tisztítás miatt. A zöldborsó akkoriban inkább luxuscikknek számított, és számos európai királyi udvarban csak különleges étkezések alkalmával került az asztalra. 

(Fotó: Bazela/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Váratlan húzás a spanyoloktól, a fél világ lélegzetvisszafojtva várja az eredményeket

2025. november 29. 16:10

A fokhagyma felhasználási módja eddig is ezerféle lehetett, most azonban a spanyolok egy újabb módot találtak a hasznosítására.

A gyümölcs, ami „magát főzi meg”

2025. november 27. 08:10

A naspolya decemberre válik igazán édessé és krémessé – ekkor születnek belőle a legjobb lekvárok, pálinkák és prémium kézműves különlegességek.

Nem akármi termett egy zalai kertben, a tulajdonos 10 év után szüretelhetett

2025. november 26. 16:10

A magyar kertekben felbukkanó fügén már egyáltalán nem csodálkozunk, és most egy újabb egzotikus növény „kéredzkedett be” Magyarországra.

A faszén hamuját szétszórhatjuk a kertben? A válasz meglepő és megdöbbentő

2025. november 26. 09:10

A grillezésnél szívesen használt faszén készülhet hagyományos módon, pusztán fából, míg brikettként általában rengeteg adalékanyagot is tartalmaz.

A zöldborsó integrált növényvédelme, III. rész: kórokozók elleni védelem

2021. február 22. 08:03

A zöldborsó integrált növényvédelméről szóló cikkeim harmadik, azaz utolsó részében a jelentős kórokozókra és az ellenük való védekezésre szeretnék kitérni.

Értékes zöldségnövényeink I. rész

2018. június 29. 07:17

Hüvelyesek, levélzöldségek, káposztafélék. Nap mint nap használjuk, fogyasztjuk őket, mivel számtalan ételünknek elengedhetetlen alkotórészei, és kiskorunktól kezdve az „egyed, gyermekem, mert egészséges” kategóriába kerültek az érték- és étrendünkben.

Ezeket vethetjük még most a veteményesbe

2022. július 31. 15:36

Régen volt egy olyan szokás, hogy július 15. után már nincs vetés, csak betakarítás. De ahogy változik az időjárás, úgy lesz igaz az is, hogy érdemes lehet még most is magot vetni a kertbe, ha hosszú ősz végén szüretelni szeretnénk.

Csemegekukorica- és zöldborsótermesztők, hogyan tovább?

2024. március 17. 14:10

A Debreceni Egyetemen rendezett konferencián magasan képzett ágazati szakemberek és döntéshozók osztották meg tapasztalataikat.