Életmód

Gyömbér-citrom shot házilag – de mi is ez?

Agrofórum Online

Az élelmiszerboltok polcain egyre-másra tűnnek a fémdobozos pici „gyömbér-shot”-ok. A vásárlók zöme gyanakodva nézi, mások kíváncsian olvasgatják, mi ez, a bevállalósabbak pedig (akik próbálták már), rámarkolnak és hármasával viszik el az apró italokat. De mi is ez a gyömbér-shot?

A „gyömbér-shot” egy gyömbérből, citromléből és más egészséges alapanyagokból (néha kurkumából és mézből) készült ital rövid, koncentrált adagját jelenti. Nem alkoholos ital, viszont nagyon csípős, így gyerekeknek nem ajánlott adni.

Aki nincs hozzászokva, először csak kis kortyokban kóstolja meg, mert a gyömbér rettenetesen meg tudja égetni a torkot. Ha azonban már tudjuk, milyen, és el tudjuk viselni ezt az égető érzést, szép fokozatosan hozzászoktathatjuk magunkat.

Hogy mire jó ez a gyömbér-shot? Nos, ez egy egészség-bomba. Nem véletlen, hogy az elnevezésében a shot szó lövést jelent eredendően. Vitaminokban és ásványi anyagokban rendkívül gazdag, így napi egy gyömbér-shot elfogyasztása hozzájárul az immunrendszer megerősítéséhez és az általános egészség fenntartásához – sőt, a gyömbér-rajongók szerint ahhoz is, hogy influenzás időszakban elkerüljük a vírusfertőzést (ha pedig már benne vagyunk, elősegítsük a gyógyulást). 

A gyömbér-shot nem olcsó, pláne, ha a téli időszakban napi szinten akarjuk fogyasztani, ó pláne, ha az egész család rákap – mert valójában a csípős íze ellenére nagyon finom! Éppen ezért célszerű nagyobb mennyiségben házilag is elkészíteni, és pici üvegekbe palackozva a hűtőben tárolni.

A recept pofonegyszerű, de fontos, hogy jó minőségű alapanyagokat használjunk és ügyeljünk a mennyiségekre, különben a gyömbér miatt könnyűszerrel ihatatlan italokat készíthetünk. 

A TikTok telis-tele van gyömbér-shotos receptekkel, íme az egyik legnépszerűbb:

A videó készítője azt állítja, ennek köszönhetően 35 éve nem volt beteg, tökéletes a látása, éles az elméje és remek a vérnyomása. 

Gyömbér-shot

Hozzávalók:

  • 1 közepes méretű gyömbér (kb. 5 cm hosszú), meghámozva és apróra vágva vagy reszelve
  • 1 citrom leve
  • 1 narancs leve
  • 1 teáskanál méz 
  • 1 púpos teáskanál kurkuma
  • 200 ml víz

Elkészítés:

  1. A gyömbért (egy kb. 5-7 cm-es darabot) megpucoljuk, felkockázzuk, beletesszük egy turmixgépbe.
  2. 1 narancsot kifacsarunk, a levét (leszűrve, magmentesen) szintén a turmixgépbe tesszük. 
  3. 1 citromot kifacsarunk, annak is a levét (leszűrve, magmentesen) a turmixgépbe tesszük.
  4. Hozzáadunk 1 tk kurkumát és 200 ml vizet.
  5. Leturmixoljuk a levet, majd leszűrjük és üvegekbe töltjük. Reggelente, éhgyomorra 15-20 ml elfogyasztását javasolják, üres gyomorra.

Érdemes kipróbálni és megtanulni, milyen más, finom verziókban lehet elkészíteni.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az ágyi poloskák szinte kiirthatatlanok – előzzük meg a megjelenésüket!

2024. október 17. 06:40

A petéik alig 1 milliméteresek, a kifejlett egyedek pedig 5 milliméter hosszúak és kiválóan rejtőzködnek.

Egyszerű trükkel megállapítható, száraz-e a tűzifa

2024. október 14. 13:10

Honnan tudható, hogy a kamrában álló tűzifa kiszáradt-e már, és tüzelésre alkalmas? Adunk egy jó tippet: csak egy kis mosogatószerre lesz szükség.

Egy hónap alatt 720 tojást evett meg egy diák

2024. október 12. 14:10

Kiderült, hogy ha a koleszterinszint csökkentésére van szükség, akkor nem kevesebb, hanem egyenesen sokkal több tojást kell fogyasztani.

Szelídgesztenye vagy vadgesztenye: melyik hatásos a molylepkék ellen?

2024. október 9. 11:40

A vadgesztenye termése különösen gömbölyded és kerek, míg a szelídgesztenye termése lapos és egyik oldalra kúpos.

Citromfa teleltetése hol és hogyan?

2020. november 30. 15:13

A tél előtt az öntözés mérséklésével is szükséges a citromfák felkészítése a pihenésre.

Tíz százalékkal csökkent az alma ára

2020. október 16. 06:17

Összességében az élelmiszerek ára átlagosan 7,3 százalékkal nőtt az elmúlt egy évben és 0,4 százalékkal mérséklődött az elmúlt hónapban.

India, Mexikó és Kína a legnagyobb citromtermesztők

2021. március 2. 04:17

India a legnagyobb citromtermesztő ország a Földön, Mexikó a második, a harmadik helyet pedig Kína szerezte meg a rangsorban.

Hogyan érlelhetjük be a szobában nevelt citromfa termését télen?

2020. január 16. 06:57

T. Andrea kérdése: A szobai citromfám nagyon szép gyümölcsöket hoz télen is, de általában nem érnek be. Mit tehetek azért, hogy saját citromot fogyaszthassak télen is?