Terményárak

A szárazabb dél-amerikai időjárás miatt emelkedtek az árak

Agrofórum Online

Amerikában inkább áremelkedést, míg Európában árcsökkenést lehetett látni a hétfői terménypiaci kereskedésben.

Chicagóban a búza 0,3 százalékkal, a kukorica 0,4 százalékkal, a szójabab pedig 0,7 százalékkal drágult, míg a repce 1,2 százalékkal került kevesebbe, mint az előző kereskedési napon. Európában a malmi búza és a kukorica olcsóbb, a repce pedig drágább lett, míg a takarmánybúza kurzusa stagnált.

Argentínában és Brazíliában az időjárás továbbra is árnövelő hatást gyakorolt. A 6-10 napos előrejelzés szerint további hőségre lehet számítani, de bőséges csapadék is várható. Az új hőstressz támogatta az árakat, bár az elemzők nincsenek meggyőződve arról, hogy ez hosszabb távú fordulatot jelent.

Változékony időjárás

„Sokat lehet hallani a dél-amerikai termésről az idei változékony időjárás miatt, de ez csak akkor számít igazán az amerikai határidős piacnak, ha hatással van az amerikai készletekre” – mondta Arlan Suderman, a StoneX munkatársa.

Chicagóban alacsony volt a kereskedési mennyiség, az események pedig távol tartották a kereskedőket a piacról a nap folyamán.

Ünnepek és Super Bowl

„Délkelet-Ázsia a holdújév miatt zárva tart, míg Dél-Amerika a karnevált ünnepli – mondta Daniel Flynn, a Price Futures Group munkatársa. – Mindkét ünnepnap csökkenti a kereskedési a mennyiséget a Super Bowl következményeivel együtt ezen a hétfőn.”

A Factset adatai szerint a hétfői kerekedési napon a gabonakereskedelem mennyisége csak nagyjából a fele a pénteki forgalomnak.

Kisebb kukoricatermelés

Elemzők arra számítanak, hogy az USDA e heti Mezőgazdasági Fórumán a 2024-2025-ös termést a tavalyihoz hasonló méretűre jósolják. Az elemzők elmondták, hogy kisebb kukoricatermelésre számítanak. A szójabab és a búza termelése várhatóan növekszik, így a jelenlegi fundamentumok érintetlenül maradnak a gazdasági évben.

Vegyes összkép

Európában a malmi búza 1 eurós mínusz után 208,5 euróba, a kukorica 1 eurós árcsökkenést követően 177,75 euróba, a repce 3,75 eurós lejtmenet hatására 421,75 euróba, a takarmánybúza pedig ugyanúgy 161,5 angol fontba került tonnánként a következő határidőre, mint pénteken. 

(Fotó: Pixabay) 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A szójabab drágult a brazil időjárás miatt

2024. szeptember 19. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is csökkent, ám a repce pluszban zárt.

Olcsóbb a búza az orosz kockázati prémium kiárazásával

2024. szeptember 18. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is csökkent, ám a repce pluszban zárt.

Kihátráltak a kereskedők és bezuhant a búza ára

2024. szeptember 17. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, a repce viszont drágult.

A búza drágult az európai bizonytalanságok miatt

2024. szeptember 14. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, de a repce olcsóbb lett.

Drágulást és termés kiesést eredményezhet az aszály

2019. április 3. 13:33

A legszárazabb régiókban mintegy 150 milliméternyi csapadék hiányzik, ami már a talajvízkészletét is érinti, és nincs vízutánpótlás.

Az ukrán gabonaszállító hajók gyorsabb ellenőrzésére szólított fel az ENSZ

2022. október 12. 08:03

Csaknem száz gabonával megrakott hajó közeledik Isztambul felé, ezért az ukrajnai exportot felügyelő ENSZ-tisztviselő arra kéri Oroszországot és más feleket, hogy fejezzék be a kimenő hajók "teljes körű" ellenőrzését a lemaradás csökkentése érdekében.

A cseh ellenőrök eddig nem találtak egészségre káros anyagokat az ukrán gabonában

2023. április 20. 14:41

A cseh ellenőrök eddig nem találtak egészségre káros anyagokat az országba bevitt ukrán gabonában, húsban és tojásokban - jelentette ki Zdenek Nekula cseh mezőgazdasági miniszter csütörtöki prágai sajtótájékoztatóján.

Műholdas adatokból pontosan tudható, miként semmisült meg az ukrán gabona

2023. március 20. 08:12

Az orosz blokád és a bombázások több ezer tonna gabonát zárnak el, ami veszélyezteti a búzaexporttól függő országok élelmiszerellátását.