Terményárak
Terményárak

Kéthavi csúcson a szójabab a hatalmas kínai vásárlás miatt

Kéthavi csúcson a szójabab a hatalmas kínai vásárlás miatt

Agrofórum Online

Szerdán újra a vevők voltak a főszereplők a terménypiaci kereskedésben. Chicagóban a búza 3,4 százalékkal, a kukorica 1,6 százalékkal, a szójabab pedig 0,3 százalékkal drágult, a repce 0,3 százalékos értékcsökkenése kivételt jelentett. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

A chicagói szójabab ára kéthavi csúcsra emelkedett szerdán, miután az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) megerősítette a Reuters jelentését, amely szerint Kína július vége óta a legnagyobb egynapos amerikai szójababvásárlást kötötte meg. A kereskedők szerint Brazíliában a kedvezőtlen időjárási viszonyok is támogatták a dráguló trendet.

Eközben a búza és a kukorica árszintje rohamosan emelkedett napközben, mivel a kereskedők és az árupiaci befektetési alapok az USDA havi kereslet-kínálati jelentései előtt felvették a csütörtökön közzététel előtti pozícióikat.

Az USDA 433 000 tonna amerikai szójabab magánbefektetők általi eladását erősítette meg Kína irányába, további 132 000 tonnát pedig ismeretlen célállomásra és másik tételben 344 500 tonna szójababot szintén ismeretlen célállomásokra, mindezt a szeptember 1-jén kezdődő 2023/24-es gazdasági évben történő szállításra. Számos esetben derült már ki, hogy az ismeretlen célállomás is kínai vásárlót jelent.

A chicagói határidős szójabab ára 22 havi mélypontra zuhant októberben az Egyesült Államok betakarítási híreinek nyomása és a gyenge exportkereslet miatt. A határidős árfolyamok azonban azóta is felfelé ívelnek, mivel a változékony időjárás problémákat okozott a világ első számú exportőrénél, Brazíliában, és az amerikai rakományok iránti kereslet is megerősítette a piacot.

A novemberi brazíliai időjárás-előrejelzések nem mutatnak jelentős változást az általános körülményekhez képest, mivel a középső és északi területeken elszórtan esett eső, délen pedig a felhőszakadások valószínűleg hatással lesznek az ország 2024-es szójabab-hozamára és -termelésére is.

Ennek ellenére Karl Setzer, a Consus Ag Consulting partnere azt mondta: „Ha az összképet nézzük, a szójabab nagy sémáját, a kereskedés több éves mintázatát tekintjük, ez a mostani helyzet nem is olyan bikapiaci, azaz áremelkedés irányába mutató.”

A búza kereskedését az argentin 2023/24-es búzatermés támogatta, amelyet jelenleg 13,5 millió tonnára becsülnek, ami elmarad a korábban előre jelzett 14,3 millió tonnától – közölte a rosarioi gabonatőzsde.

Európában a malmi búza 3,5 eurós plusz után 235,75 euróba, a kukorica 2,75 eurós áremelkedést követően 208,5 euróba, a repce 2,25 eurós megugrás hatására 441,25 euróba, a takarmánybúza pedig 1,4 angol fontos plusz után 189,2 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Olcsóbb lett az orosz búza az időjárási félelmek enyhülésével

2024. június 21. 10:10

Az orosz búza exportára jelentősen csökkent az egy héttel ezelőttihez képest. Az elemzők szerint enyhült a rossz időjárás negatív hatása.

Kéthavi mélypontra süllyedt a szójabab ára

2024. június 21. 07:10

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Emelkedtek a terményárak Európában

2024. június 20. 08:10

Párizsban a malmi búza értéke 1,5 euróval a tonnánkénti 230,5 eurós szintig emelkedett a következő, szeptemberi határidőre.

Olcsóbb lett a búza az amerikai aratás erőteljes kezdése miatt

2024. június 19. 15:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, miközben a repce drágult.

Hosszú távon tovább drágulhat a kukorica, a szójabab és a búza is

2021. január 20. 06:32

A mezőgazdasági árupiaci termékeknél, például a kukoricánál, a szójababnál vagy a búzánál is hosszú távon további emelkedő potenciált látnak elemzők.

Az aknamentesítésben Törökországgal működik együtt Románia és Bulgária

2023. október 12. 18:10

„Törökország, Románia és Bulgária együtt fog működni az Oroszország és Ukrajna közötti háború miatt a Fekete-tengeren lévő aknák kapcsán” – közölte a török védelmi minisztérium. A gabonaszállító teherhajók mozgását is jelentősen megnehezítik az aknák, nemrég egy baleset történt a régióban emiatt.

Pocsék volt a tavalyi gabonatermés Finnországban

2019. április 13. 06:19

A délnyugati régió Finnország kenyereskosara, amely rendszerint az országos gabonatermés jó 20 százalékát adja, tavaly azonban a szokásosnál nagyjából 30 százalékkal kevesebbet takaríthattak be.

Technológia: 3D térkép a gabona nedvességtartalmáról

2019. január 26. 11:04

A nedvességről 3D térképet generáló rendszer komoly előrelépés a kábeleket használó mostani megoldásokhoz képest.