Terményárak

Tovább csúsztak a lejtőn a terményárak

Agrofórum Online

Alapos mínuszokat hozott a csütörtöki kereskedési nap a terménypiacokon. Chicagóban a búza 3,3 százalékkal, a kukorica 1,2 százalékkal, a szójabab 0,6 százalékkal, a repce pedig 2,5 százalékkal került kevesebbe, mint előző nap. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

A kukorica és a szójabab határidős jegyzésárai tovább gyengültek csütörtökön, újabb hároméves mélypontot hozott a kereskedés, ennek oka továbbra is az, hogy bőséges készletek állnak rendelkezésre a piacokon.

A kereskedők beárazták a következő termésévre vonatkozó készlet- és termelési előrejelzéseket az Egyesült Államokban. A gazdálkodók 2023-ban rekord kukoricatermést értek el, és annak nagy részét a silókba helyezték.

17 százalékos plusz

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) előrejelzése szerint az USA kukoricakészlete a 2023/24-es gazdasági év végén mintegy 17%-kal emelkedik, méghozzá olyan szintre, amely a legmagasabb lehet 1987/88 óta.

Az USDA szerint a szójabab készlete a 2024/25-ös gazdasági év végére várhatóan 38%-kal emelkedik, ami 2019/20 óta a legmagasabb.

Kemény verseny

A gabonafélék és a szójabab kemény versennyel néznek szembe a Dél-Amerika és a Fekete-tenger térségéből származó exportüzletekért. A héten háromhavi csúcsot elérő dollár miatt az Egyesült Államokból érkező mezőgazdasági termékek drágábbnak tűnnek az importőrök számára.

„A piacok közül sok túladott, és hatalmas short pozíciókat tartanak fenn. Eddig nincs olyan adat, amely aggodalmat kelthetne ezekben a pozíciókban, hogy a kezelőik megváltoztassák pozíciójukat” – közölte Arlan Suderman, a StoneX nyersanyagpiaci vezető közgazdásza.

Szójabab-feldolgozás

Az amerikai Nemzeti Olajmag-feldolgozók Szövetsége közölte, hogy a januári szójabab-feldolgozás a vártnál nagyobb mértékben esett vissza az előző havi rekordszintről.

Pirosban Európa

Európában a malmi búza 1,5 eurós mínusz után 206 euróba, a kukorica 0,75 eurós árcsökkenést követően 175 euróba, a repce 3 eurós lejtmenet hatására 421,5 euróba, a takarmánybúza pedig 1,7 angol fontos mínusz után 158 angol fontba került tonnánként a következő határidőre. 

(Fotó: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Alaposan bezuhant a búza ára pénteken

2024. október 19. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is olcsóbb lett, ám a repce pluszban zárt.

Segítette a kukorica drágulását a rekordméretű export

2024. október 18. 07:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a repce kurzusa is pluszban zárt, a takarmánybúza olcsóbb lett.

Csökkent a szójabab ára a Trump-tarifavita kapcsán

2024. október 17. 07:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Olcsóbb lett a kukorica, mert zuhant a kőolaj ára

2024. október 16. 07:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Igényesnek kell lenni a kukorica-vetőmag kiválasztásában?

2022. november 10. 11:19

A fajtaválasztás jelenti a kukoricatermesztés sikerének kulcsát. Biztosítsa termelésének sikerét a Maize in France kiválósági vetőmagjainak választásával.

Megerősítette éves árbevételi kilátásait a KWS

2021. május 23. 09:38

A KWS csoport nettó árbevétele 5,8 százalékkal emelkedett a vállalat 2020/2021-es pénzügyi évének első kilenc hónapjában.

Nagyon magas a kukoricamoly fertőzőttség

2018. szeptember 19. 09:42

Az elmúlt időszak időjárását a csendes, nyugodt, évszakhoz képest kissé melegebb idő jellemezte. A körülmények kedveztek az aktuális betakarítási munkáknak és az őszi talaj előkészítésnek.

Európában 14 százalékkal drágult a repce egy nap alatt

2021. május 1. 06:37

Európában vegyes volt az terménypiaci összkép, de kiemelkedett a repce ralija. A kifutó, májusi határidőre 84 euróval, azaz 14 százalékkal a 681,25 euró/tonnás szintig szaladt a kurzus.