30℃ 18℃
június 2. Kármen, Anita, Péter, Marcellinusz
Zöldség-Gyümölcs

Elég egy innovatív öntapadós matrica a gyümölcsök és zöldségek frissességének megőrzéséhez

Agrofórum Online

Az innovatív öntapadós matrica forradalmi megoldást kínál a gyümölcsök és zöldségek hosszabb frissességéért, prebiotikus összetevőjének köszönhetően pedig hatékonyan késlelteti a káros baktériumok elszaporodását.

Egy izraeli cég, a Ness Zionában székelő Liva a gyümölcsök és zöldségek gyors megromlása ellen küzdve kifejlesztett egy olyan öntapadós megoldást, amely lehetővé teszi azt, hogy a termékek hosszabb ideig frissek maradhassanak.

Ez a technológia, amelyet anélkül dolgoztak ki, hogy magát a terméket módosították volna, egy prebiotikus összetevőt használ, amely elősegíti a jótékony baktériumok, a bacillus subtilis szaporodását, ezáltal hatékonyan késlelteti az ártalmas baktériumok elburjánzását.

Ifat Hammer, a Liva társalapítója és technológiai igazgatója az élelmiszermérnöki és biotechnológiai tapasztalatait használta fel a termék kifejlesztéséhez. A matrica, amely alig nagyobb, mint egy postai bélyeg, négy rétegből áll, és közvetlenül a gyümölcsök és zöldségek csomagolására kerül, így akár hét nappal is meghosszabbíthatja azok frissességét.

A matrica prebiotikus formulája által megcélzott jótékony baktériumok a természetben is előfordulnak a környezetükben, és köztudottan nem patogének.

Ifat Peled Dinstag társalapító és vezérigazgató szerint ez az anyag úgy működik, mint a bacillus subtilis táplálkozóhelye, elősegítve annak növekedését, és lehetővé téve számára, hogy a káros baktériumokkal szemben felvegye a versenyt.

Ez a módszer ugyan nem szünteti meg a káros baktériumok jelenlétét, de jelentősen lelassítja növekedésüket, így láthatóan meghosszabbítja a termékek eltarthatósági idejét a kezeletlen kontrollcsoportokhoz képest.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

A fenntartható mezőgazdaság záloga a digitalizáció, az innováció és a megfelelő szabályozó környezet

2018. november 20. 11:47

Az innováció fontos a fenntartható mezőgazdaság eléréséhez, a gazdaság új életre keltéséhez és a fenntarthatósághoz.

2021-től: Horizont Európa - Új uniós kutatási és innovációs keretprogram

2019. november 26. 09:30

A minél eredményesebb pályázatok érdekében az Agrárminisztérium, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal és az Agrárinformatikai Klaszterrel együttműködésben 2020 első negyedévében konferenciát szervez, ahol a forrásszerzés gyakorlati lehetőségeit és eddigi tapasztalatait is bemutatják.

Forradalmi innováció a növénykárosító fonálférgek ellen

2023. október 4. 10:40

A díjnyertes Reklemel™ hatóanyag a Corteva fenntarthatósági portfóliójának legújabb tagja.

Világcég a regeneratív mezőgazdaság mellett

2021. április 25. 12:18

A PepsiCo pozitív mezőgazdaság menetrendjének célja a növények és összetevők beszerzése a regeneratív mezőgazdasági folyamatokból, azok felgyorsításával és a mezőgazdasági közösségek megerősítésével.