Zöldség-Gyümölcs

Elég egy innovatív öntapadós matrica a gyümölcsök és zöldségek frissességének megőrzéséhez

Agrofórum Online

Az innovatív öntapadós matrica forradalmi megoldást kínál a gyümölcsök és zöldségek hosszabb frissességéért, prebiotikus összetevőjének köszönhetően pedig hatékonyan késlelteti a káros baktériumok elszaporodását.

Egy izraeli cég, a Ness Zionában székelő Liva a gyümölcsök és zöldségek gyors megromlása ellen küzdve kifejlesztett egy olyan öntapadós megoldást, amely lehetővé teszi azt, hogy a termékek hosszabb ideig frissek maradhassanak.

Ez a technológia, amelyet anélkül dolgoztak ki, hogy magát a terméket módosították volna, egy prebiotikus összetevőt használ, amely elősegíti a jótékony baktériumok, a bacillus subtilis szaporodását, ezáltal hatékonyan késlelteti az ártalmas baktériumok elburjánzását.

Ifat Hammer, a Liva társalapítója és technológiai igazgatója az élelmiszermérnöki és biotechnológiai tapasztalatait használta fel a termék kifejlesztéséhez. A matrica, amely alig nagyobb, mint egy postai bélyeg, négy rétegből áll, és közvetlenül a gyümölcsök és zöldségek csomagolására kerül, így akár hét nappal is meghosszabbíthatja azok frissességét.

A matrica prebiotikus formulája által megcélzott jótékony baktériumok a természetben is előfordulnak a környezetükben, és köztudottan nem patogének.

Ifat Peled Dinstag társalapító és vezérigazgató szerint ez az anyag úgy működik, mint a bacillus subtilis táplálkozóhelye, elősegítve annak növekedését, és lehetővé téve számára, hogy a káros baktériumokkal szemben felvegye a versenyt.

Ez a módszer ugyan nem szünteti meg a káros baktériumok jelenlétét, de jelentősen lelassítja növekedésüket, így láthatóan meghosszabbítja a termékek eltarthatósági idejét a kezeletlen kontrollcsoportokhoz képest.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Már Szarvason is elérhető a MATE „Gyümölcsfák metszése” képzése

2025. február 19. 14:40

A szintén meghirdetett Gyümölcsfák oltása egynapos képzésen megismerhetik az eredményes oltás eszközeit és azok helyes használatát.

Letört az agrárcégek innovációs kedve

2023. november 30. 14:40

Az elmúlt egy évben erőteljesen visszafogták innovációs fejlesztéseiket a mezőgazdasági cégek – derül ki a K&H innovációs kutatásából.

Az AGROmashEXPO 2022 Termékfejlesztési pályázat díjazottjai

2021. december 24. 05:36

Az AGROmashEXPO 2022 Termékfejlesztési pályázatát meghirdették és a zsűri el is végezte munkáját.

A vidék újjáélesztése elképzelhetetlen digitalizáció nélkül

2019. május 24. 10:35

Az agrártárca kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy az agrárpálya vonzóvá tételével, új, digitális tudás, készségek, szemlélet elősegítésével támogassa a gazdálkodást választó vidéki fiatalokat.

Corteva: fókuszban a fenntartható megoldások

2023. szeptember 12. 05:40

A Corteva továbbra is elkötelezett, hogy termékeivel és megoldásaival választ adjon a termelők kihívásaira.