32℃ 20℃
június 5. Frézia, Fatime, Fatima, Bonifác
Életmód, gasztronómia

Meghálálják a növények a konyhai hulladékból nyert tápanyagokat

Agrofórum Online

Kávézaccból vagy használt teafűből nitrogén, kálium és foszfor, tojáshéjból kalcium… A szerves hulladék akár közvetlen tápanyagpótlásra is alkalmas.

Tavasszal még a kevésbé kertfókuszúak is szívesen ügyködnek a növények körül. Ez remek kikapcsolódás, ugyanakkor nem olcsó mulatság. A boltban, drága pénzért vásárolt mű- és szerves trágyák viszont részben kiválthatók a konyhai maradékokból kinyert tápanyagokkal, és nem is kell rögtön a hosszadalmas komposztálásra gondolni. Így helyett, hogy a szeméthalom nőne, a hulladék a kertben használható fel, ahol elősegíti a növények növekedését.

A legtöbb ültetett növényt meg kell vagy legalábbis érdemes trágyázni, hogy a hiányzó tápanyagokat pótoljuk, mert gyorsabban és szebben fejlődnek, és jobban ellenállnak az őket érő stresszhatásoknak. A háztartások jelentős részében kéznél is van ehhez az alapanyag, csak rájuk kell találnunk. De mik ezek és pontosan mire is jók?

Csak tegye félre, ami a főzésnél megmarad!

  • Kávézacc: A kávé olyan fontos tápanyagokat tartalmaz, mint a nitrogén, a kálium és a foszfor. Emellett vonzza a földigilisztákat, amelyek még tovább bontják a szerves anyagokat és egészségesebbé teszik a növény körül a talajt.
  • Tea: A már lefőzött teafüvet sem szabad kidobni, és nem is kell komposztálni ahhoz, hogy trágyaként szolgáljon. Ehelyett egyszerűen a cserepes növények öntözőkannájába kell tenni a használt teafiltereket, és hagyni egy ideig ázni őket. Alternatívaként az is megoldás lehet, hogy a használt tealeveleket közvetlenül a talajba keverjük. A hatás hasonló, mint a kávézaccé.
  • Tojáshéj: A tojáshéj sok kalcium-karbonátot tartalmaz, ami sok növény, különösen a bab és a borsó számára nagyon értékes. Figyelembe kell azonban venni a talaj, valamint az öntözővíz mésztartalmát is. Ha csapvízzel öntözünk, és a kertünk talaja egyébként is meszes, akkor nincs szükség a tojáshéjra. A savanyú talajokban élő növények viszont meghálálják a gondoskodást. A tojáshéjat összetörve adjuk az öntözővízhez, vagy keverjük közvetlenül a talajba. Minél finomabbra őröljük a tojáshéjat, annál gyorsabban állnak rendelkezésre a tápanyagok a növények számára felszívódó formában.
  • Burgonya főzővize: Ha só nélkül főzzük a burgonyát, a főzővizébe értékes tápanyagok kerülnek, amelyek felhasználhatók a kertben. A gyomok pedig akár le is forrázhatók a vízzel.
  • Banánhéj: A banán héja értékes anyagokat tartalmaz. Ha trágyaként szeretné használni, tegye a héjakat egy öntözőkannába, és hagyja benne néhány órán át. Ezáltal a héjból felszabadulnak az értékes ásványi anyagok, és a vizet felhasználhatja a növények öntözésére.
  • Rebarbaralevelek: A sokak által kedvelt rebarbara levelei ugyan nem ehetők, de a növények annál inkább szeretni fogják. Ha a kerti növények levelei és szárai sárgulnak vagy lankadnak, annak káliumhiány is lehet az oka. A rebarbaralevelek bőségesen tartalmazzák ezt az elemet. Tavasszal vagy ősszel érdemes káliummal trágyázni, egyébként igény szerint. Ehhez készítsen főzetet a rebarbaralevelekből, és használja folyékony trágyaként.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.

Allergia megelőzése avokádóval – tudományos áttörés?

2025. május 18. 16:10

Egy finn kutatás szerint a terhesség alatti avokádófogyasztás jelentősen csökkentheti a csecsemők ételallergiájának kockázatát.

Mitől barnul meg a birs gyümölcsének húsa?

2022. november 11. 04:36

Bár idén sokat termett a birsalmánk, gyümölcsének húsa barna. Éretten szedtük és saját pincében tároltjuk. Már előző években is tapasztaltuk ezt az elváltozást. Mi okozza, lehet védekezni ellene?

Mikor hagyjunk meg indákat a szamócán szaporításra?

2023. május 24. 04:38

Idén vásároltam szamócapalántákat, San Andreas, Selva, Ostara fajtákat, és beindult az indaképződésük. Nem tudom, hogy hagyjam meg vagy kivágjam. Szeretnék majd belőlük szaporítani, de tudtommal azt nem most kell. Mi tévő legyek?

Folyékony NPK és nitrogén

2022. augusztus 17. 05:36

Változtatni kell a tápanyagpótláson!

Miért maradnak zöld foltok az érett paradicsombogyón?

2023. július 23. 04:37

Miért maradnak zöld foltok az érett paradicsomtermésen? Mit lehet tenni a jelenség megelőzése érdekében?