Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Így segítenek a növényeknek megbirkózni a szárazsággal és a sóterheléssel

Így segítenek a növényeknek megbirkózni a szárazsággal és a sóterheléssel

Agrofórum Online

Az Intrahorti mint higiéniai és tápoldatokat gyártó cég megfelelő szakértelemmel rendelkezik a piacot jelenleg érintő kihívások kezeléséhez. Ilyen például a Spanyolországban és Olaszországban tapasztalható szárazság.

A vízfelhasználás csökkentése azonban Hollandiában is kulcsfontosságú. Claudia Weick, az Intrahorti műszaki értékesítési vezetője szerint olyan megoldásokat fejlesztenek ki, amelyek segítenek a növényeknek megbirkózni ezekkel a körülményekkel.

A sóterhelés egy újabb probléma, különösen Ázsiában, ahol a sós víz egyre inkább behatol a szárazföld belsejébe. A vízzel kapcsolatos problémák kezelésében segít, ha a növényeket hatékonyabb vízfelhasználásra ösztönözzük, magyarázta Claudia Weick:

„Az a célunk most például, hogy két liter víz helyett csak másfél literrel ugyanolyan hozamot lehessen elérni. Az ilyen megoldások felkutatása azonban gyakran hosszadalmas és nehézkes. Az egész különböző ötletekkel kezdődik, amelyeket aztán továbbfejlesztünk és megvizsgálunk.

A kertészetünkben (Hortilab) különböző növényeket termesztünk, hogy elvégezhessük az előzetes feltáró vizsgálatokat. Az új gyárunkban és irodahelyiségünkben lesz egy kiterjedtebb Hortilab, ahol ténylegesen feszegethetjük a határokat. Például a hőmérséklet területén. Az ágazat még hallani fog rólunk.”

A hatékony fertőtlenítés mindig egy alapos tisztítással kezdődik

Claudia hangsúlyozta, hogy a hatékony fertőtlenítés egy alapos tisztítással kezdődik: „A tisztítás a mikrobiom 99%-át eltávolítja, a fertőtlenítés pedig az utolsó százalékról gondoskodik.”

Szétválasztott ágazatok

Az Intrahorti az Intracare vállalaton belül a kertészeti ág neve. Maga az Intracare több mint húsz éve van jelen az állattenyésztésben használt higiéniai termékek, élelmiszerek és állatgyógyászati készítmények gyártójaként.

Az Intrahorti-t azért indították el, hogy szolgáltatásokat nyújtsanak a termelők számára. Az Intra Hydropure kifejezetten a kertészeti ágazat számára lett kifejlesztve, kiterjedt biocid regisztrációval rendelkezik, amely összhangban van az európai jogszabályokkal.

Uborkatermesztők tapasztalait mutatja be a videó:

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Földieper: évek óta változatlan árat fizetnek a kereskedők a termesztőknek

2024. május 14. 11:10

A felvásárlási árak 3-4 éve változatlanok, az epret továbbra is nagy mennyiségben 1500 forintért veszik a kereskedők.

Így nem végzi a zöldségben az üvegházi mikroműanyag

2024. május 13. 11:10

A mikroműanyagok az üvegházakon árnyékolásra használt anyagokból is származhatnak. Ám már létezik a lebomló árnyékoló.

Bolti fokhagymából így termesszünk saját fokhagymát

2024. május 12. 16:10

A teljes gumót egy kis pohár tetejére kell tenni, amiben víz van.

Melyik két növényt lehet energiahatékonyan együtt termeszteni?

2024. május 11. 16:10

Egy holland egyetem azt kutatja, üvegházban mely két növény együttes termesztése optimális az energiahatékonyság szempontjából.

Hajtatott zöldségfélék páraigénye és a páratartalom szabályozása I.

2022. április 4. 04:36

A páratartalom alapvetően befolyásolja a transzspirációt, a növények párologtatását. Magas páratartalom esetén nem tudnák párologtatással hűteni magukat.

Az aszály miatt leállt a folyami szállítmányozás

2018. november 20. 10:35

Elsősorban a raktárkapacitás végessége miatt jelent problémát, mára ugyanis a Duna mellett található összes raktárat kibérelték, a termény jelentős része pedig még mindig a gazdáknál van.

Extrém szárazságra kell számítanunk

2022. július 5. 17:32

A jövő ökoszisztémáit az éghajlatváltozás hatására kialakuló szárazság fogja meghatározni.

Egyelőre nem fenyegeti aszály az idei termést Franciaországban

2023. május 26. 08:03

Annak ellenére, hogy Franciaország nagy részén alacsony a talajvíz szintje, nincs komoly aszály-probléma, amely a növényeket, különösen a gabonaféléket fenyegeti.