Terményárak

Milyen lesz a termés a heves áradások után az orosz földeken?

Agrofórum Online

Az orosz mezőgazdasági vállalatok munkáját nem zavarták jelentősen a több régióban lezúduló heves áradások – mondta Dmitrij Patrusev moszkvai mezőgazdasági miniszter, enyhítve a termés esetleges pusztulásával kapcsolatos félelmeket.

A tavaszi vetésterület megközelíti az 5 millió hektárt, valamivel jobb ütemben haladnak a munkával a gazdálkodók, mint tavaly – tette hozzá a szakminiszter. Oroszország a 2023-as rekord 147 millió tonna gabona után 2024-ben várja a második legnagyobb termést.

Az idei megművelt terület 300 ezer hektárral 84,5 millió hektárra nő – tette hozzá Dmitrij Patrusev januárban. Összesen 20 millió hektárra kerültek őszi vetésű növények.

125 000 embernek kellett elköltöznie

Észak-Kazahsztán és Oroszország Urál-vidéke a történelmi feljegyzések óta a legsúlyosabb árvizeivel küzd, mivel az olvadékvizek felduzzasztották a világ hetedik leghosszabb folyórendszerének mellékfolyóit, és több mint 125 000 ember kényszerült elhagyni otthonát.

A moszkvai mezőgazdasági minisztérium közölte, hogy szükségállapotot hirdettek ki Orenburg, Altaj, Kurgan és Tyumen régiókban. A Volga folyó szamarai vidékét is nagy kiterjedésű árvizek fenyegetik – áll a közleményben.

Iparági szakértők szerint a károk mértékét csak a vizek apadása után lehet felmérni.

A szállítási költségek fékezik a ralit

A közelmúltban az orosz búza exportára stabilizálódott egy egész havi emelkedése után, mivel a kikötőkből érkező szállítmányok késése magasabb fuvarköltségekhez vezetett.

A 12,5%-os fehérjetartalmú orosz búza ára a fedélzeten átadva, úgynevezett FOB-szállítással, amikor az eladó saját költségén juttatja el a kikötőbe a termést, májusra tonnánként 210 dollár volt.

Növényegészségügy

„Problémák vannak a növény-egészségügyi bizonyítványok kiállításával egyeseknél, ami a hajók és a teherszállítók kockázatértékelésének növekedéséhez vezetett. Ez megállította a FOB-áraink emelkedését” – tette közzé az IKAR agrárcég.

A Sovecon mezőgazdasági tanácsadó cég ugyanilyen osztályba sorolt búzája tonnánként 210 és 212 dollár között mozgott, többheti növekedés után.

Kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Csökkent a szójabab ára a Trump-tarifavita kapcsán

2024. október 17. 07:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Olcsóbb lett a kukorica, mert zuhant a kőolaj ára

2024. október 16. 07:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Csökkenő búzaárak a minimális exportárak hatására

2024. október 15. 07:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Olcsóbb lett a szójabab a terméskilátások fenntartása miatt

2024. október 12. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, de a repce drágult.

10 millió euró értékben adományoz termékeket a Lidl tulajdonosa az Ukrajnából menekülőknek

2022. március 3. 09:33

A Schwarz Csoportot mélyen megdöbbentették az Ukrajnában zajló események.

Csökkent az orosz búza exportára

2021. február 17. 03:47

Az orosz búza exportárai a múlt héten már az egymást követő negyedik héten csökkentek.

Sikeresek a hazai agrárcégek az orosz piacon

2019. április 24. 10:16

Nemrég orosz sajtóhírek szerint felmerült az orosz embargó esetleges szigorításának lehetősége is, ami igen érzékenyen érintené Magyarország és az uniós országok eddig még nem korlátozott tenyésztési célú szarvasmarha kivitelét is.

Hárommillió tonnás gabonatartalékot halmozhat fel Moszkva

2021. július 13. 05:48

Az orosz mezőgazdasági minisztérium azt javasolta, hogy 2022-2023 között 3 millió tonnás gabonatartalékot halmozzon fel az ország. Ez kormányzati dokumentumokból derült ki.