Életmód, gasztronómia

Mihez kezdjünk a rebarbarával?

Agrofórum Online

Amikor első ízben készítettem otthon rácsos rebarbarás lepényt, a gyerekek gyanakodva nézegették az asztalon.

– Ez valami póréhagymás lepény? – kérdezte az egyik gyerek.
– Vagy egres van benne? – kérdezte a másik.
– Csak azért, mert azt nem szeretjük – tette hozzá a harmadik.
– És a póréhagymát sem – mondta a negyedik.
A férjemmel összenéztünk… Mert mit nem lehet ezeken szeretni?

A rebarbaránk a kertben, a kerti csap mellett nőtt. Hatalmas levelei voltak, mesés rózsaszínes szára, az egész úgy festett, mint egy dísznövény, amit jobb lenne meghagyni a kert ékességeként, semmint felfalni.

De ha szezonja van, mindenki leszedi, nem? Hát mi is leszedtük, aztán lekvárt főztünk és lepényt sütöttünk belőle. Savanykás, pikáns, isteni íze volt – a gyerekek azonban elhatárolódtak tőle.

Rebarbara felhasználása süteménybe

Anyukám azt mondta, legközelebb eperrel, meggyel vagy almával keverjem össze a rebarbarát és jobban cukrozzam meg, akkor át fog menni a gyerekeknél is. Megfogadtam a tanácsát. Megsütöttem ugyanazt a pitét (fele-fele arányban eperrel felturbózva) és a gyerekek azt mondták, hogy na, ez isteni!

Hozzávalók:

40 dkg liszt

15 dkg cukor

20 dkg vaj

1 tojás

2 evőkanál tejföl

40 dkg rebarbara

40 dkg eper / meggy / alma

A gyümölcshöz: porcukor

A tetejére: tojássárgája

Elkészítés:

1.) Egy mély tálban összegyúrjuk a tészta hozzávalóit: a lisztet, cukrot, vajat, tojást és a tejfölt, majd a tésztát fóliába csomagoljuk, és 1 órára a hűtőbe tesszük.

2.) A rebarbara szárakat megpucoljuk (le kell húzni késsel a héját), felkockázzuk (a levele nem ehető, azt kidobjuk!), és annyi porcukorral összekeverjük, hogy kellemes legyen az íze, majd egy edényben megpároljuk. Az epret megtisztítjuk, felaprítjuk.

3.) A tésztát elővesszük a hűtőből, 2/3 részét kinyújtjuk, és egy lapos, peremes kerámiatálba simítjuk, a többiből pedig vékony rácsokat sodrunk.

4.) A gyümölcsöt a tésztára simítjuk, a rácsokkal díszítjük, majd a rácsokat felvert tojássárgával megkenjük. Előmelegített sütőbe tesszük a süteményt, és 180 fokon 50 perc alatt megsütjük.

Rebarbara lepény

Tipp: ezt a lepényt úgy is el lehet készíteni, hogy elősütjük a tésztát, majd hozzá illő lekvárt vagy vaníliapudingot kenünk rá (ez utóbbit jobban szeretik a gyerekek), és erre jön a gyümölcsréteg.

A rebarbara lekvár elkészítése pofonegyszerű. Savanykás ízeket kedvelőknek igazi ünnepi csemege lehet ez télen a megszokott édesebb befőttek és lekvárok mellett.

Hozzávalók:

1 kg rebarbara

35 dkg cukor

vanília vagy vaníliás cukor

Elkészítés: A rebarbara szárakat megmossuk, letisztítjuk, felkockázzuk. Cukorral megszórjuk, egy napig állni hagyjuk. Feltesszük főni, megvárjuk, amíg besűrűsödik (elég sok levet ereszt, meg kell várni, amíg ez szép sűrű lesz). Majd forrón steril üvegekbe kanalazzuk, azokat lezárjuk, fejtetőre állítjuk, végül 1 napra száraz dunsztba tesszük.

Miért egészséges?

A rebarbara kalciumban gazdag, így támogatja a csontok és a fogak egészségét. A benne lévő lutein jót tesz a szemnek és a látásnak, K-vitamin-tartalma pedig a véralvadás szempontjából hasznos. Magas antioxidáns-tartalma segít a szabad gyökök semlegesítésében, rosttartalma pedig elősegíti az egészséges emésztést.

(Fotó: Alexander Fox | PlaNet Fox/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Baj van a sütőtökkel, ezekre ügyeljen fogyasztás előtt

2025. október 7. 16:10

Az év során ritkán jut a tányérunkra az édes és laktató sült tökből, aminek azonban a hátrányait is érdemes mérlegelni.

Chia mag: a titok az egészséges szívért

2025. október 2. 07:10

A chia mag apró, mégis óriási erejű szuperélelmiszer, amely gazdag tápanyagaival támogathatja egészségünket.

4+1 gyógynövény, ami elűzi a téli depressziót

2025. szeptember 27. 11:10

A téli hónapok hosszú, sötét napjai gyakran rontják a hangulatot és csökkentik az energiaszintet, ezért érdemes természetes megoldásokhoz, például gyógynövényekhez nyúlni, amelyek segíthetnek a testi-lelki egyensúly fenntartásában.

Pálinkafesztivál Füzéren: ízek és hagyományok egy helyen

2025. szeptember 26. 13:10

A XVI. Füzéri Pálinkafesztivál nemcsak gasztronómiai élményt, hanem kulturális és közösségi ünnepet is kínál a látogatóknak.

Húsvéti sonka

2019. április 19. 06:37

Ha rajtam múlna, minden héten főznénk sonkát. Jó, hát lehet, hogy a tormát és a retket időnként lecserélném valami másra, de magát a sonkát szerintem nagyon nehezen tudnám megunni.

9 nem mindennapi zöldség

2023. augusztus 31. 10:10

Az átlagfogyasztók szeretnek a hagyományos zöldségekhez nyúlni: a burgonyához, a hagymához vagy a paprikához. Léteznek azonban olyan zöldségek, amelyek mellett nap mint nap elmennek az emberek, pedig – noha nem mindig szépek – igencsak táplálóak és egészségesek.

Ha péntek, akkor halas recept: pontyfalatka

2019. április 5. 09:53

A MA-HAL a Nagyböjtben minden pénteken megoszt egy különleges, de könnyen elkészíthető halas receptet, ami kizárólag hazai halat használ alapanyagként.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.