Életmód
Életmód

Mit tegyünk, ha koszossá vált a napelem?

Mit tegyünk, ha koszossá vált a napelem?

Agrofórum Online

Az nem is lehet kérdés, hogy a napelemeket tisztán kell tartani, hiszen bármi, ami a napenergiát nem engedi a rendszerbe jutni, az csökkenti a hatékonyságát.

Szakértők becslése szerint a szennyeződések 10-30 százalékos teljesítménycsökkenéshez vezethetnek, ami súlyos forintokat jelenthet. A rendszer típusától függ, hogy megéri-e a tisztításhoz profi segítséget is igénybe vehetünk.

Mikor kell a napelemrendszereket tisztítani?

A napelemmodulok rendszeres tisztítása elengedhetetlen a rendszer optimális teljesítményének biztosításához. A szennyeződés típusa gyakran a rendszer helyétől függ. A háztetőkön lévő napelemeket, például egy csendes, nem poros utcában, nem biztos, hogy tisztítani kell. Gyakran az eső elvégzi ezt a feladatot, és a kismértékű elkoszolódás csak lényegtelen mértékű teljesítménycsökkenést okoz, főleg az amúgy is kicsi háztartási rendszerekben.

Ezzel szemben a gazdaságokban lévő vagy nagyobb napelemrendszereket évente legalább egyszer tisztítani kell, hogy a teljesítmény megmaradjon. A tisztításnak akkor van értelme, ha a költségei alacsonyabbak, mint a várható teljesítménynövekedés értéke.

A napelempanelek helyes tisztítása

A tisztítás előtt az üzemeltetőnek ellenőriznie kell a rendszer alatti vezetékeket a rövidzárlatok elkerülése érdekében.

Mielőtt nekilátnánk, tájékozódjunk, hogy az adott rendszer gyártójának milyen ajánlásai vannak a tisztítással kapcsolatban. Ezt követően érdemes speciális tisztítószereket beszerezni, amelyeket kifejezetten erre a célra forgalmaznak.

A tisztítást felhős napokon, sötétedéskor vagy hajnalban kell elvégezni, hogy ne legyenek a napelempanelek felforrósodva. A napelemrendszer élettartamának és teljesítményének megőrzése érdekében használjunk desztillált vizet és kíméletes tisztítószereket.

A hó letakarítását nem javasolják szakemberek, mert veszélyes lehet, és magától is néhány nap alatt lecsúszik a panelről.

Mikor és hogyan ne tisztítsuk a napelemet?

  • Napközben, nagy melegben, ugyanis ha hirtelen hideg éri őket, a forró napelem felülete megrepedhet.
  • Ne használjunk nagy nyomású mosót vagy gőztisztítót, mert kárt tehet a napelem felületében!
  • Ne használjunk maró hatású tisztítószereket, mert meghibásodhat a panel!
  • Ne használjunk kemény vizet, mert több lerakódás keletkezik, mint ha nem tennénk semmit!
  • Takarítás közben véletlenül se lépjünk a panelre!

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Zöld, ízes, dolce vita: próbálja ki a sokoldalú rukkolát!

2024. május 19. 14:10

A rukkola mindent tud, amit a fejes saláta. Viszont erősebb ízű és még egészségesebb. Ismerkedjen meg a rukkolával!

Lehet-e depressziós a kutyánk?

2024. május 17. 15:10

A kutya depressziójának okai könnyen felismerhetők, és odafigyeléssel, foglalkozással kezelhetők.

Bodzavirág tésztabundában

2024. május 17. 11:10

A bodzavirág nemcsak egészséges, de tésztabundában kisütve az egész család kedvence lesz. Receptet is találtunk hozzá!

A Corteva vetőmag-feldolgozó üzemében rendeztek jótékonysági futógálát

2024. május 16. 12:10

A II. Corteva Agriscience – Mályvavirág Futógála célja, hogy felhívja a figyelmet a HPV (humán papillomavírus) prevencióra.

Hozamfokozás napelemek segítségével

2021. augusztus 11. 06:36

A projektben az installáció potenciális hozamra gyakorolt kedvező hatásainak vizsgálata mellett cél az energiatermelés hatékonyságának felmérése is.

Robot segítségével ellenőrzik a növénybetegségeket

2021. február 6. 10:39

Az új robot fejlesztésének legfőbb célja a növénybetegségek ellenőrzésének optimalizálása, amely 10-30 százalékkal növelheti a termést.

Gépinfo Videó

Napelemek segítik a francia borászatot a klímaváltozás elleni harcban

2021. október 7. 06:29

A napelemek szigetelik a szőlőt a szélsőséges hideg idején, és megvédik őket a túlzott napsugárzástól a kánikula idején.

Zöld energiaforrás az üvegházak üzemeltetéséhez

2023. május 2. 10:40

A startup cég olyan üvegházak árnyékolására alkalmas rendszereket gyárt, amelyek elektromos árammá alakítják a napfényt.