Terményárak
Terményárak

Búza: az elmúlt két év legnagyobb heti drágulása felé tartunk

Búza: az elmúlt két év legnagyobb heti drágulása felé tartunk

Agrofórum Online

Amerikában vegyes mozgásokat, Európában inkább vevői fölényt lehetett látni a csütörtöki kereskedési napon a terménypiacokon.

Chicagóban a búza 1,3 százalékkal, a kukorica 0,7 százalékkal drágult, a szójabab 0,3 százalékkal, a repce pedig 1,2 százalékkal került kevesebbe, mint előző nap. Európában a malmi búza, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, miközben a kukorica értéke csökkent.

A chicagói határidős búza árszintje jó egy százalékkal emelkedett, így két év óta a legnagyobb heti plusz felé halad a kurzus. Oroszország és az Egyesült Államok egyes részein a száraz időjárás a készletek csökkenésével fenyegetett.

Időjárás

„Már várható esőzés az Egyesült Államok dél-alföldi őszi búza területein, de a súlyos időjárási körülményeket még nem ellensúlyozza ez az előnyt” – mondta Matt Zeller, a StoneX munkatársa. A búza ára hatodik egymást követő kereskedési napon zárt pluszban, összesen 13%-ot erősödve ebben az időszakban.

Nem a makroadatokra figyeltek

Az időjárás volt a kereskedők fókuszában a többi, piacot meghatározó makrokörülmények helyett.

„A gabonafélék a maguk ütemére menetelnek, és nem látom, hogy a makropiaci fejlemények közvetlen hatással lennének a mai kereskedésre” – mondta Jake Hanley, a Teucrium Trading munkatársa. A szélesebb piacok reagáltak azokra az adatokra, amelyek a vártnál magasabb inflációt és a vártnál lassabb első negyedéves amerikai GDP-növekedést mutatnak.

Pozitív vagy negatív eső

A csapadék következményei: a kereskedők és az elemzők körében az a kérdés, hogy a kiterjedt esőzés pozitív vagy negatív hatással lesz-e a korai ültetést végző gazdálkodók számára.

„A két hétig tartó heves esőzések eltávolítják a korai vetésből származó terméshozamot. Ez amúgy jó talajnedvesség-utánpótlást biztosít a jó kelés és vegetatív növekedés érdekében” – mondta Rich Nelson, az Allendale Inc.-tól.

Egyes területeken, például a déli területeken termésproblémák tapasztalhatók a túl kevés eső miatt. A legfrissebb amerikai szárazságadatok szerint az extrém szárazság helyei Iowa északkeleti részén is felbukkannak.

Export

Egy sorozat szakadt meg az amerikai kukoricaexport értékesítésében, az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) e heti exportjelentése a vártnál magasabb adatokat mutatott.

Az USDA közölte, hogy április 18-ig a 2023/2024-es és a 2024/2025-ös gazdálkodási évek összesített exportértékesítése 1,56 millió tonnát tett ki. A teljes mennyiség jóval magasabb, mint amit a The Wall Street Journal ezen a héten megkérdezett elemzői prognosztizáltak, akik szerint az eladások 475 000 tonna és 1,15 millió tonna között lesznek.

A szójabab értékesítése azonban mindkét gazdasági évre összesen 331 000 tonna volt, ami nyomást jelentett a szójabab határidős piacán.

Optimistább hangulat

Európában a malmi búza 0,25 eurós plusz után 208,75 euróba, a kukorica 3 eurós mínuszt követően 207,5 euróba, a repce 0,25 eurós megugrás hatására 442 euróba, a takarmánybúza pedig 0,6 angol fontos plusz után 180,55 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

(Kép: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Olcsóbb a búza a javuló kansasi kilátások miatt

2024. május 18. 09:10

Európában a malmi búza és a takarmánybúza olcsóbb lett, a kukorica stagnált, a repce kurzusa pedig pluszban zárt.

Olcsóbb lett a kukorica a gyorsabb vetési munkák miatt

2024. május 17. 09:40

Európában a malmi búza, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, ám a kukorica enyhén drágult.

Ingadozó piacokat várnak a szakértők

2024. május 16. 14:10

Európában a malmi búza és a kukorica drágult, a repce és a takarmánybúza kurzusa pedig mínuszban zárt.

Korrekciós nap szakította meg a gabonaralit

2024. május 15. 08:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Nyolcmillió tonnához közelít az EU búzaexportja

2020. november 11. 06:04

Az EU és az Egyesült Királyság 2020/21 árpaexportja elérte a 2,90 millió tonnát, ami 7 százalékos csökkenést jelent.

Hathetes csúcson ünnepel a szójabab

2019. december 26. 05:38

Mindhárom fő gabonafajta drágult a 24-i rövid kereskedési napon a chicagoi árutőzsdén.

Heti viszonylatban öt hét után először drágult a kukorica

2023. július 9. 19:17

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárta a hetet.

A száraz nyár növelte az orosz búza fehérjetartalmát

2021. augusztus 22. 07:37

A forró és száraz időjárás a nyári időszakban csökkentette a termés méretét Oroszországban a kezdeti becslésekhez képest, de egyes régiókban növelte a fehérjetartalmat.