Terményárak
Terményárak

Párizsban 5 százalékkal drágult a kukorica egy hét alatt

Párizsban 5 százalékkal drágult a kukorica egy hét alatt

Agrofórum Online

Vegyesen alakultak az agrárpiaci árak múlt héten és alapvetően nem voltak túl nagy mozgások, de két termék árváltozása meghaladta az egy százalékos értéket. Párizsban a kukorica kurzusa 5,1 százalékkal lőtt ki, míg Londonban a repce értéke 3,2 százalékkal csökkent. Párizsban a malmi búza 7 százalékos, a repce pedig 0,9 százalékos mínusszal fejezte be a napot. Chicagóban a búza kurzusa 0,9 százalékkal csökkent. A kukorica 0,9 százalékkal, a szójabab 0,6 százalékkal, a repce pedig 0,8 százalékkal drágult.

A tengerentúlon a búza a csaknem egy százalékos mínusz után 244 dollárba került tonnánként. A kukorica ára 258,22 dollár volt tonnánként az enyhe heti drágulás után. A szójabab 561,6 dollárba került tonnánként a jó fél százalékos plusz után. A repcéért 392,42 dollárt adtak a piacon. A tengerentúlon hétfőn nem nyitnak ki a piacok, így az árutőzsde sem.

A kukorica határidői a múlt héten rendkívül változatosan alakultak a híresztelések miatt, amelyek szerint a kínaiak törölték az ótermésű növényekre szóló megrendeléseiket, bár az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma csütörtökön több mint 5,6 millió tonna eladását erősítette meg az új termésű kukoricából kínai vevők részére.

Mivel a kukorica- és szójabab-készletek továbbra is szűkösek, Joe Vaclavik, a Standard Grain elnöke szerint a kereskedők továbbra is az időjárásra és a nyári hozamokra koncentrálnak. „Egyszerűen nincs sok hibázási lehetőségünk a mérlegben” – mondta. „Az időjárás és a hozam azonban még mindig hatalmas ismeretlen a képletben.”

A termesztési körülmények továbbra is kedvezőek az Egyesült Államok középnyugati vidékeinek nagy részében, bár egy hidegfront söpört végig az Egyesült Államok síkságának északi részén és a kukoricaövön, ami fenyegette a tavaszi búzát, valamint a nemrég vetett kukoricát. „Ez leginkább a búzára hathat, de a kukorica és a szójabab egy része kissé károsodhatott ettől” – mondta Chuck Shelby, a Risk Management Commodities elnöke.

A kevésbé követett agrártermékek ára a szójaliszt és a kakaó kivételével emelkedett. A szójaliszt 0,7 százalékkal, a kakaó pedig 1,9 százalékkal lett olcsóbb egy hét alatt. Ugyanekkor a zab 6,4 százalékkal, a rozs 0,9 százalékkal, a szójaolaj 0,8 százalékkal, a cukor 4,2 százalékkal, a kávé 7,9 százalékkal, a narancslé pedig 0,4 százalékkal drágult.

A kávé ára egy hét alatt csaknem nyolc százalékkal emelkedett. Kép: Unsplash

Európában a kukorica az alapos árnövekedés után 267,75 euróba került tonnánként. A többi főbb termék ára mérséklődött, a malmi búza 211,25 euróba, a repce 519,75 euróba, a takarmánybúza pedig 195 angol fontba került tonnánként.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hol vannak a kínaiak a terménypiacon?

2024. május 25. 09:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, a repce viszont olcsóbb lett.

Újra drágult a búza

2024. május 24. 13:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, miközben a repce drágult.

A szójabab a kínai vásárlásokról szóló pletykák miatt drágult

2024. május 23. 11:10

Európában a malmi búza és a repce drágult, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa viszont közben mínuszban zárt.

Júliusi csúcsra lökte a búza árát a csökkenő orosz termésbecslés

2024. május 22. 10:10

Európában a malmi búza tovább drágult, ugyanakkor a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa mínuszban zárt.

A bőséges készletek miatt tovább esett a búza ára

2023. augusztus 16. 10:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, miközben a repce ára emelkedett.

USDA: nem módosítottak a kukorica és a szójabab kínálati számain

2023. április 12. 08:03

Európában a malmi búza drágult, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa viszont mínuszban zárt.

RAPOOL-REPCÉK: PHOENIX CL - Új szintre emeli a Clearfield-hibridek teljesítményét

2018. augusztus 7. 16:52

A PHOENIX CL repcehibriddel új dimenzió nyílt a herbicidtoleráns szegmensben, magasabb szintre emelve a termésmennyiségeket.

Az amerikai kamatdöntésre vártak a terménypiacok is

2022. december 15. 06:36

A szójabab továbbra is jobban teljesít, mint a takarmánygabonák általában, köszönhetően a folyamatos általános keresletnek.