Egy gyorsan terjedő vírus fertőzi a kakaófákat és a csokoládé előállításához használt szárított magokat, veszélyt jelentve az egész világon népszerű csokoládéra. A Cacao swollen shoot virus diseases (kakaó duzzadt hajtás vírus betegség, CSSVD) akár 50%-os terméscsökkenést okozhat. Azonban kutatók most adatok felhasználásával matematikára épülő stratégiát dolgoznak ki ellene.
Pajzstetvek terjesztik
A világ csokoládétermelésének mintegy 50%-a a nyugat-afrikai Elefántcsontparton és Ghánában található kakaófákról származik. A kártékony vírus Ghánában fertőzi a kakaófákat, és 15-50%-os terméskiesést okoz. A betegséget a pajzstetvek egy faja terjeszti, ezek a fák leveleit, rügyeit és virágait fogyasztják. A CSSVD a csokoládé alapanyagát fenyegető legnagyobb problémák egyike.
„Ez a vírus veszélyt jelent a globális csokoládékínálatra – mondta Benito Chen-Charpentier, az arlingtoni Texasi Egyetem matematikaprofesszora, aki könyvet írt a kakaóról és a kakaót támadó vírusról is. – A rovarirtó szerek nem védenek megfelelően. Emiatt a gazdáknak a fertőzött fák kivágásával és ellenálló fák nemesítésével kell megpróbálniuk megakadályozni a betegség terjedését. Ám az erőfeszítések ellenére Ghánában az elmúlt években több mint 254 millió kakaófát kellett kivágni.”
A betegség ellen létezik oltóanyag, amellyel a gazdák oltani tudják a fákat. A vakcinák azonban drágák, különösen a kis pénzből gazdálkodó afrikaiak számára. Az oltott fák termése is kisebb, ami tovább súlyosbítja a helyzetet.
Segíthet a matek
Kutatók összefogva új stratégiát dolgoztak ki: adatok és a matematika segítségével meghatározzák, hogy a gazdák milyen távolságra ültethetik egymástól a fákat, hogy megakadályozzák a pajzstetvek egyik fáról a másikra való átjutását és a vírus terjedését.
„A pajzstetvek számos módon képesek helyet változtatni, például lombkoronáról lombkoronára vándorolnak, a hangyák szállítják, vagy a szél átfújja őket – mondta Benito Chen-Charpentier. – Mi viszont létrehoztunk egy modellt a kakaótermelők számára, hogy tudják, milyen távolságra ültethetik biztonságosan az oltott fákat a nem oltott fáktól, hogy megelőzzék a vírus terjedését. Így a költségek elfogadhatóak maradnak.”
A csoport két különböző típusú modellt hozott létre, amelyek lehetővé teszik a gazdák számára, hogy oltott kakaófákból álló védősávot hozzanak létre a nem oltott fák körül. „Bár még kísérleti stádiumban vannak, ezek a modellek reményt keltenek. Ugyanis segíthetnek a gazdáknak megvédeni a fáikat, miközben nagyobb termést érnek el” – jelentette ki a kutató.
A világ csokoládéfogyasztó népessége pedig szintén nagyon drukkol a sikeres védekezési mód megtalálásáért, mert a boldogsághoz elengedhetetlen időnként egy-egy darabka sötétbarna, édes, olvadós csokoládé.
Fotó: Pixabay