Növényvédelem
Növényvédelem

Tartós védettség a ToBRFV-vel szemben

Tartós védettség a ToBRFV-vel szemben

Agrofórum Online

A tartós ellenálló-képesség kulcsfontosságú stratégia a ToBRFV ellen. Ha erre nem találnak megoldás mielőbb, a folyamatosan mutálódó vírus győz a paradicsomokkal szemben.

Az utóbbi időben számos új fajtát fejlesztettek ki és hoztak forgalomba különböző vetőmagcégek, amelyek ellenállóak a Tomato brown rugose fruit vírussal (ToBRFV) szemben. Ezen fajták többsége a ToBRFV-vel szembeni rezisztencia bizonyos szintjére vonatkozó állításokkal rendelkezik, amelyek között szerepel a Közepes rezisztencia – IR vagy a Magas rezisztencia – HR.

A rezisztenciára vonatkozó állításoktól függetlenül fontos tisztában lenni azzal, hogy a rezisztencia nem egyenlő a védettséggel.

A rezisztens növények látható tünetek nélkül is megfertőződhetnek a vírussal. Továbbá, ha a vírus jelen van, de a tünetek nem jelentkeznek, fennáll annak a veszélye, hogy a vírus idővel megtörheti a rezisztenciát, mivel a vírus mutálódik. Ez különösen fontos szempont a ToBRFV esetében, mivel ez egy erősen mutálódó vírus. Ezért a Bayer tartósabb megoldást szorgalmaz a ToBRFV-rezisztenciával szemben.

Vírus és rezisztencia

A legfontosabb kérdés a következő: „A ToBRFV-vel összefüggésben hogyan tudjuk minimalizálni annak valószínűségét, hogy a vírus megtörje a rezisztenciát?” vagy „Hogyan tudjuk csökkenteni annak a kockázatát, hogy ez megtörténik?”

Általánosságban elmondható, hogy az egyetlen génen alapuló betegséggel szembeni rezisztenciát a vírus valószínűleg könnyebben megtörheti, mint a több génen alapuló rezisztenciát. A vírus számára is nehezebb megtörni a rezisztenciát, ha a több gén különböző rezisztencia-mechanizmusokkal rendelkezik. Amint fentebb említettük, a ToBRFV erősen mutatív, és ennek következtében az egy génből álló rezisztencia nagyobb valószínűséggel törhető meg, mint más betegségek esetében.

A 2014-es esztendő előtt (amikor a ToBRFV-t először észlelték Jordániában) a TM2² gént azonosították, amely védi a paradicsomnövényeket a Tobamovirus TMV-vel szemben. 2014-ben az új Tobamovírus ToBRFV legyőzte ezt a rezisztenciát, és ennek következtében a TM2² gént tartalmazó fajták fogékonnyá váltak a ToBRFV-re.

A TM2² gén rezisztencia mechanizmusa egy hiperérzékenységi reakción alapul. Mihelyst a vírus behatol egy sejtbe, ez a sejt elpusztul, így a vírus szaporodása és mozgása a növényben nagymértékben korlátozott.

Falak és csatornák

Ez a rezisztencia egy 2 méter magas falhoz hasonlítható. A vírus nem tudta átugrani, annak ellenére, hogy 20 éven keresztül folyamatosan próbálkozott! Aztán egy kis mutáció történt a vírusban, amely lehetővé tette, hogy 2,10 métert is képes legyen átugrani. Hirtelen megtört az ellenállás.

Amikor egy vetőmagcég megtalálja azt a rezisztenciagént, amely a falat 2,20 méter magasra teszi, a vírus már nem tudja megugrani, és a növények újra ellenállóvá válnak. Ha azonban a falnak ugyanaz a rezisztencia mechanizmusa van, elképzelhető, hogy egy idő után a vírus ismét mutálódik, és képes lesz átugrani a 2,20 méteres falat is. Amikor ez megtörténik, az rezisztencia ismét megtörik, és ugyanabba a helyzetbe kerülünk, mint az elmúlt néhány évben. Hogyan tudjuk ezt megakadályozni?

Ennek megakadályozására napjainkban az a legjobb lehetőség, ha több, különböző ellenállási mechanizmussal rendelkező gént halmozunk egymásra. Hogy ugyanannál a példánál maradjunk, amellett, hogy a falat magasabbá tehetnénk, áshatnánk egy csatornát a fal előtt.

A vírusnak nemcsak az ugráshoz, hanem az úszáshoz is mutálódnia kell. És ha lehetséges, adjunk hozzá egy másik mechanizmust, például egy elektromos kerítést. Több különböző rezisztencia-mechanizmus esetén egyre valószínűtlenebbé válik, hogy az általános rezisztencia megtörik.

A jó hír az, hogy nagy valószínűséggel különböző ellenállási mechanizmusokkal rendelkező rezisztenciagének állnak a tenyésztők rendelkezésére. A hátránya azonban az, hogy időbe telik mindezen gének beépítése a szülői vonalakba és hibridekbe anélkül, hogy a hibridek agronómiai viselkedését befolyásolnák.

A Bayer jelenleg mind a De Ruiter, mind a Seminis paradicsom-portfólióján dolgozik. Tulajdonképpen azon dolgoznak, hogy a falat magasabbra emeljék és más különböző rezisztencia mechanizmusokat építsenek be. Például a ToBRFV közepes rezisztenciájú fajtáikba, a Ferreira és a Novero fajtákba többféle rezisztenciagént építettek be.

(Fotó: mac231/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mi okozza, amikor a fa egyik oldala kipusztul?

2024. április 16. 15:10

Nem ritka látvány, amikor egy fa egyik fele élettelen, a másik pedig teljes pompájában virágzik. Vajon mi okozza ezt?

Hihetetlen mennyiségű illegális növényvédő szert foglaltak le a magyar hatóságok

2024. április 15. 08:40

A Magyar Növényvédelmi Szövetség hamisítás és illegális növényvédő szer forgalmazás elleni rendezvényének célja, hogy fórumot biztosítson a konzultációra a különböző területeken dolgozó hatóságok, szakértők számára, akik az illegális termékek piacra jutásának megakadályozásán, visszaszorításán dolgoznak.

Itt a bizonyíték, hogy a rózsaillóolaj hatékony a kártevők ellen

2024. április 1. 16:10

Japán kutatók a gyakorlatban is bizonyították, hogy a rózsa illóolaja aktiválja a paradicsom védekezőgénjeit, másrészt vonzza a ragadozókat, amelyek a növény kártevőit fogyasztják.

A lézer a levél alatt is elpusztítja a kártevőket, a növény károsítása nélkül

2024. március 27. 07:10

Az üvegházas kertészet egyik legnagyobb kihívása a kártevők elleni védekezés a növényre és a környezetre gyakorolt negatív következmények nélkül.

Így jártam az erdőalja veteményessel

2022. szeptember 10. 10:36

Ha már hobbikert és gyakorlati tippekről van szó, akkor az idei új kísérletem, az erdőalja veteményeskert tapasztalatairól is érdemes beszélni.

Egynyári és kétnyári növények: miben térnek el?

2022. június 5. 05:36

Az egynyári és a kétnyári növények fogalma nem mindenkinek egyértelmű, ezért pár gyakorlati magyarázat is érkezik hozzá ebben az írásomban, közérthetőbb formában.

Az ISS űrhajósai megtalálták az űrben 8 hónapja elveszett paradicsomot

2023. december 29. 16:40

A NASA űrhajósai a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén végre megtaláltak azt a kis paradicsomot, amely több mint nyolc hónapja tűnt el.

Taroltak a bio tájfajta paradicsomok

2021. október 8. 12:23

Bár a paradicsom szezonjának vége, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) tájfajta öko paradicsompalántái mégis újra reflektorfénybe kerültek: az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon és Vásáron (OMÉK) megkapták a „Hagyomány és Innováció Díj az Agrárgazdaságban” elismerést. Az öko tájfajta paradicsompalánták olyan hagyományos és tájjellegű hazai termékek között nyerték el a legjobbnak járó elismerést, amelyek a mezőgazdaságban leginkább szolgálják a fenntartható fejlődést.