Zöldség-Gyümölcs

Így nem végzi a zöldségben az üvegházi mikroműanyag

Agrofórum Online

Nap mint nap mikroműanyagok kerülnek a szervezetünkbe anélkül, hogy tudnánk róla. De vajon hogy kerülnek ezek a tányérunkra és a levegőbe?

Az 5 milliméternél kisebb méretű, apró műanyag darabokat mikroműanyagnak nevezzük. Ezek a parányi részecskék a környezetünkbe kerülnek, és ott felhalmozódnak. Mivel biológiailag nem lebomlók, idővel csak kisebb darabokra aprózódnak.

Nap mint nap mindannyian mikroműanyagokat fogyasztunk el az élelmiszerekkel, az italokkal és a levegőből. De tudják, hogy mennyit? És hogy mely termékek tartalmaznak mikroműanyagokat?

„A Plastic Soup Foundation honlapja szerint egy felnőtt amerikai férfi becslések szerint évente körülbelül 121 000 műanyagrészecskét nyel le – mutatott rá Jaco de Vries. A Houweling Horticulture igazgatója. – Az első vizsgálatok szerint a mikroműanyag-bevitel káros hatással van az emberi szervezetre.”

Az uniós jogszabályok végrehajtásának határideje 2028

„A Houweling Horticulture számára a fenntarthatóság és az egészség megőrzése a legfontosabb indok arra, hogy a vállalat a mikroműanyag-mentes termékek fejlesztésére összpontosítson – emelte ki de Vries. – Emellett kertészeti ágazatként elvárják tőlünk, hogy fenntartható és környezetbarát módon növekedjünk. Ezenkívül léteznek jogszabályok által előírt követelmények is.

Az ENSZ létrehozta a fenntartható fejlődést célzó irányvonalakat, az EU pedig jogszabályokat fogalmazott meg a tudatosan hozzáadott mikroműanyagok értékesítésére vonatkozóan. Az SDG-k 2030-ig érvényesek, az EU pedig még rövidebb határidőket tűzött ki maga elé.

Az új intézkedések már beépültek a REACH európai jogszabályba, és 2023. október 15-én léptek hatályba. A kertészeti ágazatnak ettől kezdve csupán egy igen rövid átmeneti időszak áll a rendelkezésére, hogy megfeleljen ezeknek az intézkedéseknek, mégpedig 2028-ig bezárólag.

Ha a holland kertészeti ágazat meg akarja őrizni szerepét és pozícióját, akkor proaktívan kell reagálnia az elvárásokra. Ez elengedhetetlen. Nincs már más választásunk.”

10 évig fejlesztették a fenntartható, folyékony anyagot

„A bevonó- és árnyékolószerek termékkategóriájában egészen a közelmúltig nem volt olyan termék a piacon, amely megfelelt volna ezeknek a kívánalmaknak” – tette hozzá Ronald de Vreede, a Houweling Horticulture termékmenedzsere, aki több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik ebben a szegmensben.

„Több mint 100 évvel ezelőtt Marc Houweling nagyapja volt az, aki rájött arra, hogy a lapos üvegházak tetejére szórt kréta védelmet és hűtést biztosít. Ő vezette be a piacon a por állagú árnyékolószert: továbbfejlesztette a terméket, és meghódította a hazai és a nemzetközi piacot. Körülbelül 10 évvel ezelőtt a Houwelingben felmerült a szándék, hogy egy olyan fenntartható, folyékony árnyékolószert dolgozzon ki, amely különbözik a piacon már létező termékektől.”

Mikroműanyag-mentes árnyékolószer, amely vegyszer nélkül eltávolítható

„Évekig tartó fejlesztés, tesztelés és finomítás után végre kifejlesztettünk egy fenntartható folyékony árnyékolószert, amely mikroműanyag-mentes – folytatta a szakember. – Erre rendkívül büszkék vagyunk. A Bright Eco-Coating megvédi a növényeket a hőtől és a napfénytől, és biztonságosan használható bármilyen növény termesztése, de különösen a biotermesztés során.

Ennek az az oka, hogy a termék környezettudatos módon eltávolítható az üvegházak tetejéről. A szél és az eső hatására idővel lekopik, lesikálható egy kefével, és a Bright Eco Cleanerrel is eltávolítható. A bevonat legalább 90 napig marad az üvegház tetején.

A Bright Eco-bevonatot a 2023-as GreenTech Amsterdam rendezvényen mutattuk be a nagyközönségnek. Ez az első és egyetlen olyan folyékony bevonat, illetve árnyékolószer, amely 100%-ban mikroműanyag-mentes, 100%-ban bioalapú, és ezért az OECD 301F szabványoknak megfelelően 100%-ban biológiailag lebomló. Ez lehetővé teszi, hogy a Bright Eco-Coating vegyszeres tisztítószerek nélkül is eltávolítható legyen bármilyen üvegházi felületről.”

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsompüré kényszermunkával? Kínai lehet az olasz paradicsom

2024. december 15. 14:10

A ZDF és a BBC televíziók kutatása szerint kényszermunkával készülhet Kínában a paradicsompüré, nem Olaszországból származik.

Hogyan védjük meg a szabadföldi növényeket a fagytól?

2024. december 8. 10:10

Az éjszakai fagy nagy mértékben képes károsítani a növényeket. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál nagyobb pusztítást végezhet.

Üvegházakra felvitt bevonat növelheti a termelés hatékonyságát

2024. november 30. 16:10

Az üvegházakat vonnák be azzal a rejtélyes bevonattal, amely az UV-fényt vörössé alakítja, amely jobban elősegíti a növények fejlődését.

Hihetetlen, a görögök most kezdik a szamóca betakarítását

2024. november 27. 14:40

A görög szamócatermesztők helyzete továbbra sem fenékig tejfel: a legnagyobb gondot – ahogy az előző években is – a munkaerő jelenti.

Hogyan védekezhetünk a josta levélbetegsége ellen?

2023. augusztus 15. 04:36

Egyéves jostabokron jelentek meg a képen látható levélbetegségek. Mit tudok tenni a növény védelmében, mit tanácsolnak?

Hogyan lehet megvédeni a növényeket napégés ellen?

2022. július 26. 06:07

Több növényem is napégéstől károsodott. Lehet-e egyáltalán ellene védekezni, és hogyan?

Miért száradnak, sárgulnak a paradicsom levelei a balkonon?

2023. augusztus 24. 04:40

Az egyik balkonládában a paradicsomom levelei hirtelen elkezdtek elszáradni, sárgás-barnás foltok jelentek meg rajtuk. Sok levél fonákján apró, sötétbarna pöttyök vannak. A terméseknek (egyelőre) semmi bajuk. Fényképet csatolok.

Mikor érett a paradicsom, mikor érdemes leszedni?

2022. augusztus 16. 04:37

Mikor érett a paradicsom, mikor érdemes leszedni? Milyen körülmények kedveznek az érésnek?