Állattenyésztés

Megelőzi a láb- és tőgyfertőzések kialakulását a Lely robotja

Agrofórum Online

Előre beprogramozott ütemterv alapján tartja folyamatosan tisztán a Lely robotja az istállók padozatát. Ennek haszna megkérdőjelezhetetlen a fertőzések megelőzése céljából.

A holland Lely a robotizált fejés és takarmányozás szakértőjének számít. Magyarországon is jól ismertek már a termékei, elsősorban a takarmányrendező és kiosztó robotjai, valamint a fejőrobotjai.

Pedig az istállók tisztán tartására is vannak már gépeik, a Lely Discovery nevű fejlesztésük például az istállópadozat tisztítására alkalmas. Ami alapvető fontosságú, hiszen – mint azt a gyártó is hangsúlyozza – az állatok egészségének javítását lentről kell kezdeni.

Ha az istállópadló tiszta, akkor a jószágok lábai, tőgye és farka is azok lesznek, vagyis kevesebb trágya kerül a bokszokba. Mindez segít megelőzni a láb- és tőgyfertőzések kialakulását, de a tehenek egészséges, természetes viselkedéséhez is hozzájárul.

A Lely a közelmúltban már a Discovery Collector C2 modellel rukkolt elő. Forradalmi terméknek nevezik, ugyanis nemcsak megtisztítja a padozatot a trágyától, de el is szállítja azt a gyűjtőhelyre (nemcsak félretolja), hogy ott megfelelő kezelésben részesülhessen.

A robot az útjait a töltőállomástól indítja, és előre beprogramozott, ütemezett meneteket teljesít. Mindez egyszerűen hozzáigazítható a telep napi rutinjához és a tehenek mozgásához, vagyis nem stresszeli feleslegesen az állatokat.

A gyűjtőrobot elején egy fúvóka található, amely a csúszós trágyabevonatot vízpermettel oldja fel, így az eszköz alaposabb tisztítást végezhet. A hátsó fúvóka pedig benedvesíti a padozatot, ezáltal csökkenti annak csúszósságát. Ürítéskor megszűnik a készülékben fenntartott vákuum, így távozik belőle a trágya.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A tehénlepény ritka állatok és a fajgazdagság megmaradását segíti

2024. szeptember 10. 09:40

Nem minden fekete-fehér: a szarvasmarhák hozzájárulnak az üvegházhatású gázok keletkezéséhez; ám a legeltetés számos faj táplálékát biztosítja.

A világ több halat dolgoz fel, mint amennyire szükség lenne

2024. szeptember 9. 13:10

2022-ben világszerte több tenyésztett halat fogtak ki, mint vadon élő halat, ami a történelem során első ízben fordult elő.

A jelen borjúja holnap már tejet ad, és most dől el, hogy mennyit

2024. szeptember 8. 16:10

Az állatorvosok szerint a jövő teheneit már az első pillanattól a tejadásra kell nevelni. Ennek alapja pedig a makkegészséges újszülött borjú.

A koca kondíciójának objektív értékelése a termelékenység alapja

2024. szeptember 6. 11:10

A kocák megfelelő kondíciójának biztosítása kritikus fontosságú – nemcsak a kocák egészsége és jóléte, hanem a gazdaság jövedelmezősége szempontjából is.

A kínaiak rózsaszínben látják a világot

2021. december 21. 05:36

A vezető nélküli (robot) mezőgazdasági gépek fejlesztésében a kínaiak nagy erőfeszítéseket tesznek és nem is eredménytelenül.

Mini vagy Maxi? Hogyan tovább traktorfejlesztés?

2019. augusztus 13. 05:37

Az új nagy teljesítményű traktorok rendkívül drágák, viszont a tömegük még így is túl kicsi ahhoz, hogy hatalmas teljesítményüket hatékonyan alakítsák át vonóerővé. A további jelentős tömegnövelés azonban számos ok miatt nem tűnik követendő fejlődési iránynak.

A robot már azt is tudja, hogy érett-e a paradicsom!

2018. október 29. 13:22

A robotok mezőgazdasági terjedése megállíthatatlan. Például a nyugati tehenészetekben egyre gyakrabban látni olyan robotkarokat, amelyek a tehenek tőgyét fertőtlenítik a fejés előtt. A legkritikusabb terület azonban talán a gyümölcsszedés.

Hamarosan robotok művelik a földeket?

2019. március 12. 08:17

A mezőgazdaság robotizálását a fejlett országokban a munkaerő-kínálat csökkentése és a munkaerőköltség növekedése, valamint a minőségének javításának, a terméseredmények maximalizálásának javítása kényszeríti ki.