Életmód
Életmód

Veszélyesebb a toklász, mint gondolná

Veszélyesebb a toklász, mint gondolná

Agrofórum Online

A kutyák rémálmának nevezett toklász idén májusban érkezett meg. Az állatorvosok óva intik a kutyagazdákat, kerüljék el messzire a toklászos területeket, különben nagy baj lehet.

Hogy miért? Mert a toklász, vagyis az egérárpa (Hordeum murinum) nevű gyomnövény megszáradt, széteső kalászának egy darabkája rendkívül könnyen megtapad a kutyák bundájában. Ráadásul a fülükbe, szemükbe, orrukba is belemegy, s onnan, ha a kutya megpróbálja kivakarni, csak egyre beljebb és beljebb jut. A TikTok e heti legnépszerűbb videója ezt a témát járja körül, méghozzá egy szakember, dr. Csizmás Máté tolmácsolásában, aki állatorvosként próbál segíteni négylábú kedvenceinken.

Bejut a bőr alá, fülbe, orrba, szembe

A toklász májusban még zöld és rugalmas, így ekkor kevesebb gondot okoz. Ám később, a nyár elejére beérik, kiszárad, szúrósabbá és tapadósabbá válik – a növény e tulajdonsága révén tudja a magjait széles körben elszórni. Ezek a szúrós részek azonban könnyedén belefúródhatnak a kutyák lábujjai közé, a bőrükbe, a szemükbe, nem kis szenvedést és komoly gyulladást, fájdalmat okozva ezzel az állatoknak.

A toklász eltávolítása is nehéz, mert a legkisebb mozgatásra is egyre beljebb fúródik a bőrbe. Az állatorvos azt javasolja, ha ilyesmit látunk, azonnal a rendelőbe kell menni a kedvencünkkel (hacsak nem tudjuk azonnal és maradéktalanul eltávolítani a toklászt), különben komoly szövődményekkel kell számolnunk.

Irtsuk, ahol érjük!

A legjobb megelőzési stratégia az, ha kerüljük a toklászos helyeket. Otthon pedig, amint kifejlődik a toklász a kertben, le kell vágni vagy ki kell húzni a növényt gyökerestül, mielőtt bajt okozhatna. Az orvos szerint minden séta után ellenőrizni kell a kutyánk bundáját, kifésülni, kitisztítani (időnként kutyakozmetikába menni), és így hamar kiderül, ha mégis toklászproblémába futottunk.

A témát feldolgozó videó itt nézhető meg.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Sérült madarat vagy fiókát találtam. Hogyan tovább?

2024. június 24. 07:10

Sokunkkal megesett már, hogy magatehetetlennek, segítségre szorulónak tűnő fiókát vagy sérült madarat találunk a földön. Mihez kezdjünk vele?

Támadnak a molyok? Van megoldás ellenük

2024. június 22. 10:10

Kikelésük után a lárvák felemésztik a gyapjút maguk körül, és a jellegzetes kis lyukakat hagyják maguk után.

A denevérek mezőgazdasági haszna

2024. június 19. 08:40

A napokban terjedt a hír, hogy valaki lecsapott egy denevéranyát egy seprűvel. Pedig a denevérek nemcsak védettek, hanem hasznosak is.

Kényelmes lakóautóvá alakította a Toyota a pick-upjait

2024. június 18. 11:40

A Toyota két pick-up modellje is lakóautó-felépítményt kapott. Megbízható autó és különleges, tágas otthon, akár napokra – érdemes megnézni!

Műfű: hova érdemes műfűburkolatot tenni?

2022. július 3. 05:36

A dekorációs célokra gyártott műfűszőnyeg vegyes szálú, az igazira jobban hasonlító szín és formavilágú szálakat tartalmaz. De hol lehet ez indokolt?

Mindent a veszettségről

2022. március 13. 07:36

A veszettség hazánkban ritka betegség, hála a sikeres megelőzésének. A fertőzés terjedésére létrehozott programok és figyelemfelhívások évről évre megteszik a hatásukat, így ritka esetben hallunk róla. Mégis, érdemes tisztában lennünk azzal, hogy mikor találkozunk beteg állattal, milyen tüneteket mutathat a fertőzött háziállatunk, és mikor kell nekünk, embereknek orvoshoz fordulnunk.

Spot, a robotkutya mostoha körülmények között is állja a sarat

2020. július 26. 04:36

A négylábú robotot úgy programozták be, hogy mostoha terepviszonyok között is teljesítse feladatát, így alkalmassá vált például arra, hogy egy teljes nyájat terelgessen, vagy feltérképezzen egy mezőgazdasági területet.  

Kutyáink és macskáink tiltólistája – ezek ne szerepeljenek az étrendjükben!

2022. március 15. 08:36

Sok háztartásban napi szinten előfordul, hogy az ebédből, a vacsorából vagy a főzésből megmaradt ételmaradék vagy „potyadék” válogatás nélkül a macska vagy kutya táljában landol. Ez alapvetően nem probléma, hiszen ezeknek az élelmeknek a jelentős része alkalmas kedvenceink táplálására, de nem szabad mindent és minden mennyiségben eléjük tennünk! Lássuk a legfontosabb tudnivalókat!