Életmód, gasztronómia

Ha így folytatjuk, kihalhatnak a halak

Agrofórum Online

Azok a vándorló halfajok, amelyek életciklusuk egészét vagy egy részét édesvízben töltik, az egész világon erősen veszélyeztetettek, és az állományuk már 1970 óta katasztrofális mértékben csökken. Erről készült tanulmány a vándorló halfajok világnapjára (április 21.).

A Living Planet adatbázisból származó, 284 őshonos vándorló édesvízi halfaj 1864 populációjára vonatkozó adatok alapján globálisan 81%-kal csökkent az index. A legtöbb faj (65%) populációi csökkentek, míg 31%-uké nőtt, a fajok többségénél pedig vagy nagyon pozitív, vagy nagyon negatív tendencia volt megfigyelhető.

Európában 75%-os a csökkenés

Az átlagos csökkenés Európában (–75%), valamint Latin-Amerikában és a Karib-térségben (–91%) volt jelentősebb, Észak-Amerikában (–34%) és Ázsia-Óceániában (-28%) pedig kisebb mértékű.

A tanulmányhoz megfigyelt fajok százalékos aránya Európa és Észak-Amerika mérsékelt égövi régióiban volt a legmagasabb, valamint Latin-Amerikában és a Karib-térségben (30 és 45% között). Ázsia és Óceánia, valamint különösen Afrika esetében, ahol nem lehetett megbízható tendenciát megállapítani, az adatok igen hiányosak voltak. Azok a populációk, melyekről tudták, hogy helyileg veszélyeztetettek, átlagosan 96%-os csökkenést mutatnak, míg amelyek populációszinten nem veszélyeztetettek, inkább növekedtek.

Bizonyítottan érdemes foglalkozni a helyzettel

A vándorló halakat fenyegető veszélyek mintegy felét az élőhelyek pusztulása, megváltoztatása és elvesztése jelentette, míg a túlhalászás az ismert veszélyek alig egyharmadát tette ki. Azok a populációk, melyek megóvásával valamilyen módon foglalkoztak, kisebb mértékben csökkentek, mint amelyekkel nem.

A legtöbb erre irányuló tevékenység a halgazdálkodáshoz kapcsolódott (42% – ez magában foglalta a halászati korlátozásokat, a telepítést, a járulékos fogások csökkentését, a kiegészítő etetést és a halászatot tiltó zónákat), és leggyakrabban Észak-Amerikában és Európában említették. Az élőhely-gazdálkodás a nyilvántartott tevékenységeknek csak 9%-át tette ki, annak ellenére, hogy az élőhelyekkel kapcsolatos, a populációkat fenyegető veszélyek az adatsorban kiemelkedő szerepet játszanak.

A megfigyelt növekedés okai többnyire ismeretlenek voltak, vagy nem adtak rájuk magyarázatot, különösen a trópusi régiókban. Bár mind a fajválasztás módszere, mind a rendelkezésre álló adatok mennyisége javult a legutóbbi jelentés óta, még mindig vannak hiányosságok, és több kvantitatív adatra és elemzésre van szükség ahhoz, hogy részletesebb képet kapjunk a fajokról, a populációk változásáról, valamint a különböző tényezők kölcsönhatásáról és a változások mozgatórugóiról.

Mit lehet tenni a pozitív változásért?

  • A populációváltozást még szorosabban nyomon kell követni hosszú távú, standardizált vizsgálatokkal
  • A folyóvizek védelme, a vándorló halak számára fontos útvonalak fenntartása, kiépítése
  • Intézkedések bevezetése, nemzetközi irányelvek kidolgozása, nemzetközi együttműködések szervezése
  • A halakat fenyegető veszélyek felismerése (vízszennyezés), a szaporodásukat, mozgásukat gátló tényezők felszámolása (például gátak), a vándorló halakat segítő halgazdálkodási intézkedések bevezetése, a klímaváltozás hatásainak mérséklése
  • Nemzetközi természetvédelmi kötelezettségvállalások végrehajtása, környezetvédelmi együttműködések
  • A közvélemény és a politika figyelmét ráirányítani a problémára (tudatosítani az emberekben a folyókban található természeti csodákat, felhívni a figyelmet a biodiverzitás jelentőségére, valamint a halak számának csökkenésére, valamint rávenni a politikusokat, hogy foglalkozzanak a veszélyekkel, és áldozzanak azok elhárítására)

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kenyeret sütni újra menő – Mutatjuk, miért hódítanak az ősgabonák

2025. augusztus 19. 14:10

Ősi gabonák, bio minőség, valódi kovász: így lehet egészséges és különleges az idei új kenyér – mutatjuk, hogyan!

Így hasznosíthatja a cickafarkfüvet otthon

2025. augusztus 18. 13:10

A cickafarkfű erősíti az immunrendszert, enyhíti a görcsöket és sebgyógyító hatású – mutatjuk, hogyan használhatja hatékonyan!

Nyitott Porták Napjai – Gasztronómiai és kulturális kalandok

2025. augusztus 18. 08:10

Országszerte több mint 150 családi gazdaság, pince és manufaktúra nyitja meg kapuit 2025. augusztus 23. és október 4. között.

Édes, roppanós, friss – a tökéletes főtt kukorica receptje

2025. augusztus 8. 16:10

A friss kukorica édes és illatos, de csak akkor, ha tudjuk, hogyan főzzük meg helyesen. Mutatjuk a lépéseket a tökéletes eredményhez.

Akvakultúra - az intenzív üzemi rendszereké a jövő!

2019. március 7. 09:59

Az akvakultúra fejlődési lehetősége, elsősorban a humántőke javításában, a termeléshez szükséges erőforrások minőségi és mennyiségi megújulásában, a szerkezetátalakításában, az innovációban, valamint a minőségi termék-előállításban rejlik.

Ha péntek, akkor halas recept: pontyfalatka

2019. április 5. 09:53

A MA-HAL a Nagyböjtben minden pénteken megoszt egy különleges, de könnyen elkészíthető halas receptet, ami kizárólag hazai halat használ alapanyagként.

Közelebb hozzák a látogatókhoz a halászat ősi mesterségét 

2022. szeptember 8. 13:05

A kiállításban régi idők halászati eszközei, írásos és tárgyi emlékek, halászati módszerek és a vízi élővilág bemutatásával hozzuk közelebb a halászat ősi mesterségét a látogatókhoz.

Töltött paprika - pontyból

2019. március 10. 07:24

Nagyböjtben a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) kampányt indít a halfogyasztás népszerűsítésére.