Életmód
Életmód

A világ legkisebb orchideája

A világ legkisebb orchideája

Agrofórum Online

A világ legkisebb orchideája olyan, mintha egy fantasyfilm egy apró, lélegzetelállító díszletét vennénk ki a szettből, egy miniatűr csipesszel óvatosan megfogva. Bár lehet, hozzá sem mernénk nyúlni, annyira törékeny, annyira pici és annyira nem e világi.

A „PlantTikTok” (avagy a növényes TikTok-csatorna) e heti legnépszerűbb videói között méltán kapott helyet ez a parányi növény, amelynek picike levelei alig nagyobbak, mint egy emberi köröm, a virágai pedig olyan parányiak, mint egy gyufaszál fején a foszforcsík (azaz pár milliméteresek csupán!).

Bár szabad szemmel ez csak nagyon nehezen látható, a Lepanthes virágai lenyűgöző színárnyalatokkal és mintákkal kápráztatják el a természetet és az embereket. Néhány fajnak hosszú szára van (amely kvázi kiemeli a virágot a levélből), ami megkönnyíti a beporzók bevonzását – a videó készítője szerint a növényt egészen pici rovarok porozzák meg, amelyek szemmel szinte nem is láthatók, csak nagyító alatt.

A Lepanthes calodictyon egy kis epifita (azaz más növényekre tapadva élő) orchidea, amely Ecuador és Kolumbia hegyi erdeiben őshonos, általában 450 és 1500 méter közötti magasságban található.

A Lepanthest főleg a levei miatt tartják sokan, amelyen bordó árnyalatú erezet határolja a világoszöld felületet. De a virága is gyönyörűséges, tündérmesébe illő, az orchidearajongók és -gyűjtők kedvence. A növény védett, mivel eredeti élőhelye az erdőirtás és fakitermelés következtében kipusztulófélben van.

A miniorchideáról készült videót itt lehet megnézni: https://www.tiktok.com/@the_plantrescuer/video/7326611242234170656?q=the%20world%20smallest%20plant&t=1716022237573

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Floewater: valóban prémium víz, vagy egyszerű marketingfogás?

2024. július 3. 09:40

Forradalmian új technológia biztosítja a tiszta ízt, megtisztítva a vizet minden elszíneződéstől, klórtól, szennyeződéstől.

Férfias játékok: egy hektár egy nap alatt, egyetlen kaszával

2024. július 1. 16:40

Egy svéd férfi, aki szereti a kihívásokat, arra vállalkozott, hogy kézi erővel lekaszál egy nap alatt egyhektárnyi legelőt. Vajon sikerrel járt?

A paradicsomfogyasztás segíthet a vérnyomás csökkentésében

2024. július 1. 13:10

A paradicsomot a legújabb kutatások szerint kálium- és likopintartalma miatt érdemes beépíteni a szívbarát, vérnyomáscsökkentő étrendbe.

5 házi fortély, amit a növényeink imádni fognak

2024. július 1. 11:40

Vannak olyan természetes házi trükkök, amelyek segítségével olcsón, pillanatok alatt hatékony növényvédő szereket készíthetünk.

Növénydzsungel a lakásban a téli szürkeség ellen

2023. január 13. 05:37

Ha esztétikus növénytengert akarunk a lakásban kialakítani, akkor kellenek karakteres nagy növények, és több közepes és kis méretű is. Így lesz harmonikus a kompozíció.

Nem bonyolult az orchidea gondozása

2024. június 26. 11:40

Az orchideáknak igen rossz hírük van abból a szempontból, hogy kényesek a körülményekre. Pedig meglehetősen egyszerűen tarthatók.

Így ültetjük át a szobanövényeket tavasszal

2023. március 6. 05:36

Miért pont tavasszal van az átültetés ideális ideje, ha szobanövényekről beszélünk? És hogyan ültessük őket?

Szobanövényt kaptam ajándékba, mihez kezdjek vele?

2022. december 27. 06:37

Hogyan induljunk el, ha kapunk egy növényt ajándékba, de nem tudjuk pontosan, hogy mi is az tulajdonképpen, és hogy milyen igényei vannak?