Bulvár

Zöldségtermesztés Föld körüli pályán

Agrofórum Online

A világűrbe juttatott növények termesztésének célja az emberiség földön kívüli környezetben való stabil jelenlétének fenntartásához szükséges friss élelmiszerek előállítása, legyen szó akár űrállomásokról, akár jövőbeli hold- vagy marsbéli településekről. Ez a célja a Space V-nek, egy genovai és torinói székhelyű, innovatív startupnak.

A vállalkozás a genovai Műszaki Egyetem gépészeti, energetikai és közlekedésmérnöki tanszékének (DIME) spin-offja. A Space V azzal a céllal jött létre, hogy szakértelmével a kialakulóban lévő űrgazdasági piacra összpontosítson, különös tekintettel a friss növényi eredetű élelmiszerek űrben történő előállítására.

Franco Malerba, az első olasz űrhajós mérnök, a Thales Alenia Space vezetője által vezetett Space V a közelmúltban biztosította a Galaxia alap előfinanszírozását. Ez a CDP Venture Capital által az Obloóval partnerségben létrehozott, az űrágazat, a repülés- és űrkutatás területén új vállalkozások fejlesztésére létrehozott nemzeti technológia-transzfer központ.

Mit csinál a Space V?

A Space V interdiszciplináris területen tevékenykedik, ahol a biológia és a robotika együttesen innovatív megoldásokat hoz létre. Célja a világűrben történő növénytermesztésre alkalmas berendezések tervezésével és fejlesztésével új távlatokat nyitni az űrkutatás jövője szempontjából nélkülözhetetlen agronómiai kutatások előtt. Rövid távon a Space V célja adaptív üvegház fejlesztése és tesztelése Föld körüli pályán, a Nemzetközi Űrállomáson és a közeljövőben tervezett kereskedelmi űrállomásokon.

A 2021-ben alapított Space V-t 2022-ben az ESA Bic által befogadott első olasz startupok egyikeként választották ki. Ezt a központot az Európai Űrügynökség alapította a Torinói Politechnikai Egyetemen belül. Ez a partnerség hozzáférést biztosított a Space V számára a Piemont régió technológiai ökoszisztémájához, amely az űrtechnológiák globális központja, a Thales Alenia Space jelenlétéről és az űrkutatással foglalkozó kkv-k ellátási láncáról ismert.

2023-ban a Space V a Galaxia alapon keresztül egy pre-seed finanszírozási fordulóban vett részt a CDP Venture Capital társasággal. A startup jelenleg egy következő, kockázati tőkealapok bevonásával megvalósuló finanszírozási programon dolgozik.

A Space V adaptív üvegháza

Az innováció a Space V adaptív mechanizmusában rejlik, amely az egyes növények számára rendelkezésre álló térfogatot azok növekedési szintjének megfelelően állítja be. Ez a mechanizmus biztosítja a rendelkezésre álló hely teljes kihasználását, ellentétben a fix polcokkal rendelkező üvegházakkal, ahol bizonyos terek kihasználatlanul maradnak.

A vetés, a betakarítás és a növényválasztás gondos tervezésével a Space V a szükséges minimumra csökkenti az energia- és vízfogyasztást. Az adaptív üvegház minden egyes termesztési szinthez külön mikrokondicionáló rendszerrel is felszerelhető, ami lehetővé teszi a különböző növények egyidejű növekedését optimális hőmérsékleten és páratartalom mellett, miközben az energiafogyasztás is csökken. A Space V űrbeli növénytermesztés terén elért innovációja hozzájárulhat a földi élelmiszer-fenntarthatósághoz is, mivel lehetővé teszi a zöldségtermesztést egy elszigetelt vagy kihívásokkal teli környezetben, izolált házakban, így csökkentve a földterület-fogyasztást és a vízpazarlást.

Szükség van a friss élelmiszerre az űrben is

„Tisztában vagyunk az űrhajósok táplálkozásának korlátaival – magyarázta Malerba. – Az élelmiszert mindig is a Földről szállították és dehidratálták, hogy meghosszabbítsák az eltarthatósági időt, és mindig is hiányoztak ezekből az űrhajósok jólétéhez nélkülözhetetlen friss vitaminok. Ez a menü emiatt nem igazán megfelelő, még a potenciális űrturisták számára sem. A jövőbeni küldetésekhez, beleértve a Holdon található lakható állomásokat, amelyeket várhatóan már a 2020-as években látni fogunk, és a későbbi marsi utazásokhoz már nincs értelme az összes élelmiszert a Földről szállítani. Ehelyett inkább arra kellene összpontosítanunk, hogy magokat vigyünk magunkkal, és az űrhajósok táplálkozása szempontjából leghasznosabb növényeket speciális űrbeli üvegházakban termesszük.”

A Space V hozzájárulása egy adaptív, többszintes, űrkörülményekhez igazított üvegház koncepciójában rejlik – folytatta az alapító. – Nagy terméshozamot, a különböző növényfajok egyidejű termesztésének sokoldalúságát, alacsony energiafogyasztást, valamint a lehető legnagyobb önállóságot és intelligenciát ígér. Célunk egy olyan technológiai színvonalú üvegház kifejlesztése, amely képes optimálisan működtetni az űrbeli gazdálkodást az önmagában is bonyolult és kihívásokkal teli űrkörnyezet ellenére.”

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9626529/growing-plants-and-vegetables-in-orbit/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

16 millió forintnyi GPS-rendszert loptak el traktorokból

2024. október 17. 11:10

Az eltulajdonított GPS-rendszerek értéke mintegy 40 ezer euró, azaz hozzávetőleg 16 millió forint volt, jelentős anyagi kár keletkezett.

Állami támogatásért manipuláltak csapadékmérőket Coloradóban

2024. szeptember 29. 16:10

Az egyesült államokbeli Dél-Coloradóban két gazdálkodó a csapadékmérők illegális manipulálásával, tehát csalással jutott állami támogatáshoz.

Elképesztő: kibertámadás miatt pusztult el egy tehén és a borja

2024. szeptember 26. 13:10

A hackerek támadásai a számítógépes rendszerek ellen a mezőgazdaságban is súlyos problémákat okoznak. A megelőzés mindenki érdeke.

1000 euróért 0,8 hektár föld – hol itt a csavar?

2024. szeptember 24. 13:10

A jövő héten bocsátanak árverésre egy földterületet. Ennek ára viszont trükkös, hiszen egy biogázüzem áll rajta.

A retek megterem az űrben is!

2021. január 15. 12:13

A NASA tájékoztatása szerint 2020 novemberében sor kerülhetett az első sikeres űrbéli retektermesztésre, illetve betakarításra a Nemzetközi Űrállomáson.

Az uborka peronoszpóra gyógyítása

2018. július 26. 17:51

Noha a bizonytalan piac, és a nagy kézimunkaerő-igény miatt a konzervuborka termőfelület drasztikusan visszaesett, vannak bátor vállalkozók, akik évről évre megpróbálkoznak az uborka termesztésével.

Zöldségtermesztésben néha alábecsült, máskor túlértékelt növényi tápelemek I.

2022. május 3. 05:36

Mit kell tudni a kémiai elemek növényélettani hatásáról, növénytáplálásban betöltött szerepükről?

Pünkösdirózsa- és zöldségtermesztés a Csizmadi Farmon – Jól tervezhető és irányítható öntözés Bauerrel

2024. április 29. 17:40

A 300 hektáron elterülő gazdaság területeiből 120 hektárt öntöznek, mely így 120 hektár intenzív zöldségtermesztést jelent.