Növényvédelmi előrejelzés
Növényvédelmi előrejelzés

Erősödik a cseresznyén a moníliás fertőzés – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

Erősödik a cseresznyén a moníliás fertőzés – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

Agrofórum Online

A meleg idő, a magas páratartalom a betegségek és kártevők számára egyaránt kedvező feltételeket teremt a terjedéshez.

Május utolsó napjaira döntően a kellemesen meleg időjárás nyomta rá bélyegét. A napos órákat gyakran szakította meg felhősödés, zápor, zivatar, időnként jégesővel tarkítva. Elégséges csapadék kevés körzetben hullott, így jelenleg is a vízhiány a jellemző csaknem minden tájegységben.

Almában a varasodás fertőzés felfutása a jellemző. A magas, időnként 80-100%-os relatív páratartalom mellett már befejeződött az aszkospóra szóródás, az újabb tüneteket a konídiumos fertőzés okozza.

A dús, helyenként buja lombozat miatt a tünetek levélen és termésen egyaránt előfordulnak, de a varasodás mellett fogékony fajtákon a lisztharmatos hajtásvégek aránya tovább emelkedett az amúgy is magas szintről.

A levéltetű fertőzést mindkét faj (zöld és szürke) okozza, de jelenleg az előbbi faj a domináns. Emellett a sűrű lombozatban a vértetű kolóniák lassú, de folyamatos terjedése is megfigyelhető, már a zöld hajtásokon is előfordulnak vattacsomók.

Az almamoly mérsékelt ütemben folyamatosan rajzik, a heti lepkefogás a csapdákban 5-12 között alakul, miközben az almalevél aknázómoly enyhén emelkedik, de még így is viszonylag kevés.

Tűzelhalás tünete almán
Tűzelhalás tünete almán

A csapadékosabb nyugati tájegységekben enyhe tünetekkel, de fertőz a baktériumos tűzelhalás almán és körtén egyaránt. A beteg részek mielőbbi eltávolítása és megsemmisítése javasolt. A körtelevélbolha fertőzést most elsősorban a fejlett, L3-L5 fejlettségű lárvák okozzák, erős hajtásfertőzöttség miatt a védekezés javasolt.

A cseresznye és a meggy érése mellett a moníliás gyümölcsfertőzés erősödése figyelhető meg, különösen a jégveréstől sérült gyümölcsökön. További esők miatt a gyümölcsök felrepedése elősegíti a folyamatot.

Moníliás fertőzés cseresznyén
Moníliás fertőzés cseresznyén

A cseresznye fekete levéltetű fertőzés gyakoribbá vált, a cseresznyelégy rajzása viszont még jelenleg is mérsékelt. A keleti gyümölcsmoly és a szilvamoly rajzása gyengült, a sárga szilva levéltetű viszont egybefüggő kolóniákat képez a hajtásvégeken, de a kajszi levéltetű fertőzés mértéke sem csökken.

A csapadékos napok hatására rendkívüli módon felerősödött a csupasz- és házascsigák károsítása. A domináns faj szerepét a spanyolcsiga vette át, nem válogatva a táplálék között. Nem ritkán szántóföldön is okoznak károkat. A folyamatos védekezés feltétlenül indokolttá vált a bevált módszerekkel.

Gócosan a zöld cserebogár nagyfokú lombkártétele figyelhető meg, ezért a veszélyeztetett növénykultúrákat ellenőrizzük.

A szőlőültetvényekben már megfigyelhetők a lisztharmat primer tünetei a leveleken. A szőlő virágzik, így minden kórokozójára rendkívül fogékony fázisban van, ezért a lisztharmat és a feketerothadás mellett a peronoszpóra és a szürkerothadás tünetei is bármelyik pillanatban megjelenhetnek. A szellős lombozat kialakítása elősegíti a betegségek elleni védekezés hatékonyságát.

Az amerikai szőlőkabóca lárvák 80%-a még L1-es fejlettségű, 20% pedig már L2 stádiumban van. A folyamatos sárgalapos megfigyelést folytatni kell.

Sárgalapos csapdázás szőlőn
Sárgalapos csapdázás szőlőn
Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Minden kultúrában terjednek a gombabetegségek – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. június 26. 17:10

A meleg és pára határozza meg a kórokozók terjedését, emellett a tetvekkel, a szőlőkabócával és hamarosan a dióburok-fúróléggyel is számolni kell.

Terjednek a napraforgó és a burgonya gombabetegségei – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. június 26. 16:10

Kalászosokban már a tarlókezelés a téma. Kukoricában rajzik a kukoricamoly, napraforgóban és burgonyában a gombabetegségek jelentenek kihívást.

A szőlő minden kórokozójának kedvezőek a körülmények – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. június 20. 07:10

Különösen erősödött a peronoszpóra és a feketerothadás-fertőzés, de gyakori a fiatal fürtökön a szürkerothadás miatti részleges elhalás is.

Kalászfuzáriózis támadja a búzát aratás előtt – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. június 18. 15:40

Az őszi kalászos gabonák közül az árpa aratása az Alföldön megkezdődött, de a korai búzafajták is beértek, a későiek pedig viaszérésben vannak.

Több kört ver a chilei cseresznye marketingje a magyarra

2023. december 3. 15:10

Nemcsak Chilében, de Dél-Afrikában is fényes jövőt jósolnak a cseresznyének. A hazai gyümölcságazatnak érdemes lenne tanulnia a két újdonsült „cseresznye-nagyhatalom” hozzáállásából.

Mit tehetek a kukacos cseresznye ellen?

2018. május 7. 07:02

K. Miklósné kérdése: Mit tehetek a „kukacos” cseresznye ellen? Minden évben gondot okoz befőzéskor.

Balaton Open – nyílt, nemzetközi párlatverseny

2018. március 23. 06:59

Izgalmas, újszerű, formabontó párlatversenyt szervez egy maroknyi csapat.

Nagyon kitettek a gyümölcsösök a károsítóknak, kórokozóknak

2018. május 23. 08:03

Az időjárási körülmények most főként a kártevők szaporodásának kedveznek a kertészeti kultúrákban, de a helyi körülmények néhány kórokozó terjedésének is kedvező feltételeket teremtenek.