Bulvár

A világ legdrágább bonsai fája

Agrofórum Online

Mindig is léteztek csillagászati összegekbe kerülő fák, virágok, zöldségek és gyümölcsök, de a bonsai fák más kategóriát jelentenek.

A bonsai edényben nevelt fát jelent, de egyben művészeti formát is, amely Kínában és Japánban eltérő stílusokat eredményez. Sokszor nemcsak egyetlen növényt, hanem növényegyüttest, esetleg egy miniatűr táj megformázását is magában foglalja a kifejezés.

Rengeteg munka van egy ilyen műalkotásban

A bonsaiok olykor felfoghatatlanul magas, milliós összegekbe kerülnek, hát még azok, amelyek több mint száz évesek. Hogy miért? Mert ezeket a fákat gyakran évtizedeken, sőt, akár egy emberöltőn át gondozni, metszeni kell, akár egy családtagot. Így amikor árverésre kerülnek, a gyűjtők nemcsak magát a különleges dísznövényt, hanem a gondozó(k) keze munkáját is megfizetik. Hiszen ez a munka olykor 80-90 éven át, sőt, akár évszázadokon és generációkon is átível.

A hagyományt egy kicsit jobban megismerve szinte érthetetlennek tűnik, miért adja el egy család azt a gyönyörű bonsai facsoportot, amelyet meglehet, még a nagyapáik, dédapáik ültettek és gondoztak egy életen át. Eközben beletették a növénybe az életenergiájukat, a szeretetüket, az értékes idejüket. Vélhetően a lottófőnyereménynek is beillő ár lehetett az ok, ami ilyesformán az utódoknak anyagi stabilitást és jólétet nyújthat – kvázi mesés örökség gyanánt.

Hogy mennyi?

Nos, ennek megfelelően a világ legdrágább bonsai fája – legalábbis a növényes TikTok ranglistája szerint – a Coshin Bonsai, amelyet John Naka termesztett, 1 300 000 dollár (466 millió Ft) értékben kelt el egy Kaliforniában tartott bonsaiaukción. A fa(csoport) több száz éves volt és különleges, ritka fafajokból állt, így a gyűjtők szerint teljes mértékben megérte az árát.

A mesés küllemmel és eladási árral büszkélkedhető bonsairól készült videó itt tekinthető meg.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

16 millió forintnyi GPS-rendszert loptak el traktorokból

2024. október 17. 11:10

Az eltulajdonított GPS-rendszerek értéke mintegy 40 ezer euró, azaz hozzávetőleg 16 millió forint volt, jelentős anyagi kár keletkezett.

Állami támogatásért manipuláltak csapadékmérőket Coloradóban

2024. szeptember 29. 16:10

Az egyesült államokbeli Dél-Coloradóban két gazdálkodó a csapadékmérők illegális manipulálásával, tehát csalással jutott állami támogatáshoz.

Elképesztő: kibertámadás miatt pusztult el egy tehén és a borja

2024. szeptember 26. 13:10

A hackerek támadásai a számítógépes rendszerek ellen a mezőgazdaságban is súlyos problémákat okoznak. A megelőzés mindenki érdeke.

1000 euróért 0,8 hektár föld – hol itt a csavar?

2024. szeptember 24. 13:10

A jövő héten bocsátanak árverésre egy földterületet. Ennek ára viszont trükkös, hiszen egy biogázüzem áll rajta.

10 éves tujasorom lombja helyenként barnán elhal - mit tegyek?

2018. április 24. 12:10

M. Mária kérdése: 10 éves tujasorom lombja helyenként barnán elhal. Van olyan tő, amelynek a csúcsa is elszáradt, de a többségnél csak barna ágelhalásokat figyeltem meg elszigetelten. Mi lehet az oka, hogyan menthetném meg növényeimet?

Miféle apró rovar károsítja a citrusféléket? Talán egy új kártevő?

2023. szeptember 15. 04:40

A citrus fiatal hajtásain a levelek bepöndörödnek, apró, fehér rovarok repkednek körülötte. Egyes leveleken gyöngyház színű elszíneződés látható, benne kacskaringós, járatszerű képződménnyel. Milyen kártevő lehet ez, és hogyan védekezhetek ellene?

Mikor vigyük telelőre hagymás növényeinket?

2023. október 15. 10:14

Egy kérdéssel fordulok most Önökhöz. Kérem segítségüket megválaszolásában! Mikor vigyem telelőre a hagymás növényeimet?

Így vásároljunk nagy dézsás növényeket, hogy később is szépek legyenek!

2023. szeptember 6. 06:40

A dézsás növényeknek teljesen más igényei vannak, mint egy kertben, a beültetett növényeknek. Így ha dézsában is tartanánk növényt, netán már meglévő hatalmas nagy növényt vásárolunk, akkor vannak trükkök, hogy sokáig igazán szép lehessen a növényünk.