8℃ 5℃
november 14. Aliz, Vanda, Huba, Klementina
Nagyvilág

A jövő szójaszósza spanyol földön születik

Agrofórum Online

A szójaszósz a japán konyha egyik legalapvetőbb ízesítője, amely mára az európai gasztronómiában is meghatározó szerepet tölt be. Spanyolországban azonban új trend bontakozik ki: a szakácsok és éttermek immár saját, helyi alapanyagokra épülő szójaszószt állítanak elő.

Ez nem csupán a gasztronómiai sokszínűséget gazdagítja, hanem a fenntarthatóbb élelmiszer-előállítást is szolgálja.

Galíciai bab a japán konyha nyomdokain

A galíciai Lourenzá régió híres fehérbabbal büszkélkedhet, amely eddig főként tradicionális ételekben, például a fabada elkészítésénél játszott fontos szerepet. Most azonban a helyi termelők és séfek fermentációs eljárással szójamentes szójaszószt készítenek belőle. A módszer alapja a koji (Aspergillus oryzae) gombával történő erjesztés, amely az umami ízvilág megteremtésében nélkülözhetetlen.

Tengerből származó hüvelyes Andalúziában

Nem csak Galíciában indult el a kísérletezés. Az andalúziai El Puerto de Santa María városában működő Aponiente étterem – amely három Michelin-csillaggal is büszkélkedhet – egy különleges növényt, a Canavalia rosea nevű tengeri hüvelyest használja saját szószához. Ez a fajta a part menti homokos területeken őshonos, és kiváló alapot nyújt a fermentációhoz.

Fermentáció és gasztronómiai innováció

A fermentált élelmiszerek iránti kereslet világszerte növekszik, köszönhetően nemcsak a gazdag ízvilágnak, hanem a bélflórára gyakorolt jótékony hatásoknak is. A spanyol séfek által készített szószok bizonyítják, hogy a japán technológiák helyi alapanyagokkal is működőképesek. Az így létrejött szószok ízprofilja ugyan eltér a hagyományos szójaszósztól, de egyedi karakterük miatt kiválóan illeszkednek hal-, hús- és zöldségételekhez.

Fenntarthatóság és regionális értékek

A helyben előállított alapanyagok használata csökkenti a távol-keleti importfüggőséget, és támogatja a helyi mezőgazdaságot. A galíciai és andalúziai kezdeményezések jól példázzák, miként lehet a globális gasztronómiai trendeket ötvözni a regionális adottságokkal. Ez a szemlélet nemcsak kulináris, hanem gazdasági és környezeti szempontból is előremutató.

A jövő szósza?

A spanyol séfek által kifejlesztett új típusú szójaszósz egyelőre főként a fine dining éttermek kínálatában jelenik meg, de hosszú távon akár szélesebb körben is elérhetővé válhat. A kezdeményezés megmutatja, hogy a tradicionális japán ízesítő új életet nyerhet a mediterrán gasztronómia keretei között.

(Forrás: Con fabas gallegas o habas marinas: los restaurantes españoles ya hacen su propia salsa de soja | Gastronomía: recetas, restaurantes y bebidas | EL PAÍS)

Kiemelt kép: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gazdák válságban: minden második feladná

2025. november 14. 07:10

Dráguló költségek, mentális kimerültség és politikai bizonytalanság: a brit agrárium válságba sodródott.

Némán tűrjem, ha a szomszéd állata rendszeresen átjár a telkemre?

2025. november 8. 09:10

Mindenképpen el kell tűrnünk, hogy a kutyák, macskák, baromfik, esetleg nagyobb testű állatok rendszeresen átjárjanak hozzánk a szomszédból?

Ijesztő események hátráltatják a kukorica betakarítását, javában folynak a vizsgálatok

2025. november 6. 13:10

A mezőgazdasági termelés veszélyes üzem, ez a betakarítások idején fokozottan érvényes megállapítás. Különös szabotázsok borzolják a kedélyeket Németországban.

53 ezer hektáron gazdálkodik egyedül egy nő, így csinálja

2025. november 3. 09:10

A mezőgazdaságban nincsenek szabadnapok és ünnepnapok, folyamatos robotolás a munka, nőként pedig kétszer olyan nehéz érvényesülni benne.

Argentínából vásárolna kukoricát Spanyolország

2022. március 15. 09:37

Argentína kukoricaexportőrei megerősítették a Reuters hírügynökségnek, hogy megbeszéléseket folytattak a spanyol kormánnyal és iparával az esetleges kukoricaértékesítésről, és készek a további lépésekre.

Európai szőlőkereskedelmi körkép

2021. július 9. 07:36

A forróság hatására korán kezdődött a szőlőszezon Egyiptomban, ugyanakkor Olaszország késlekedve lépett színre, így nem alakulhattak ki az ellátási átfedések, amelyek biztosíthatták volna a folyamatos utánpótlást.

Önműködő permetező robotok érkeznek Izraelbe és Spanyolországba

2023. május 10. 14:41

Az Automato Robotics egy izraeli székhelyű vállalat, amely a passzív üvegházakhoz használatos robotikára és szoftverekre specializálódott.

Veszélyben a francia és a spanyol búza a kánikula miatt

2022. június 19. 05:47

Elemzők Franciaország búza-termését a durum nélkül 33-34 millió tonnára prognosztizálják a tavalyi 35,5 millió tonnához képest.