Életmód, gasztronómia

Kiderült: az egészséges étrend egyben környezetkímélő is

Agrofórum Online

2019-ben jelent meg az első EAT-Lancet jelentés, amely meghatározta az egészséges étrend megvalósításához szükséges globális tudományos célokat és azt a hat erőforrást, amelyre az élelmiszer-termelésnek rendkívül jelentős hatása van.

Bolygóbarát egészséges étrend

A 2019-es tanulmányban szereplő referencia-étrendben javasolták a minimálisan feldolgozott növényi élelmiszerek, diófélék, gyümölcsök, hüvelyesek, zöldségek választásának fokozását. Ugyanakkor a hús- és tejtermékek kismértékű fogyasztását sem zárták ki. Azt is célként tűzték ki, hogy 2050-re 50%-kal csökkentsék a vörös húsok és a cukor globális fogyasztását. A tanulmány szerint a Planetary Health diéta – „bolygóbarát egészséges étrend” – megközelítőleg évi 11 millió korai halálesetet tudna megelőzni.

Egy új, nagyszabású tanulmány a diéta betartásának gyakorlati hatását vizsgálta. Az eredmények szerint az egészséges, fenntartható módon táplálkozó emberek a környezetre gyakorolt hatásuk mellett jelentősen csökkenthetik a korai halálozás kockázatát is.

200 ezer személyt követtek, évtizedekig

„Az éghajlatváltozás miatt bolygónk ökológiai katasztrófa felé tart, és ebben az élelmiszerrendszerünknek nagy szerepe van – mondta a tanulmány társszerzője, Walter Willett, a járványtan és táplálkozástudomány professzora. – Az étkezési szokásaink megváltoztatása segíthet lassítani az éghajlatváltozás folyamatát. És ami a legegészségesebb a bolygó számára, az a legegészségesebb az ember számára is.”

Bár más tanulmányok is megállapították, hogy a növényi alapú élelmiszereket az állati eredetű élelmiszerekkel szemben előtérbe helyező étrend előnyös lehet az emberi és a bolygó egészségére nézve, a legtöbbjük egyszeri étrendi vizsgálatokon alapult, amelyek kevésbé megbízható eredményt adnak, mint a hosszú távú vizsgálatok.

A kutatók több mint 200 000 nő és férfi egészségügyi adatait használták fel. A résztvevők a vizsgálat kezdetén nem szenvedtek súlyos krónikus betegségekben, és négyévente, legfeljebb 34 éven keresztül töltötték ki a táplálkozási kérdőíveket. A résztvevők étrendjét 15 élelmiszercsoport – köztük a teljes kiőrlésű gabonafélék, zöldségek, baromfi és diófélék – bevitele alapján pontozták, hogy számszerűsítsék a diéta betartását.

Lényegesen kevesebb kora halálozás és kisebb ökológiai lábnyom

A vizsgálat megállapította, hogy a bolygóbarát étrendet leginkább követő résztvevők felső 10%-ában 30%-kal alacsonyabb volt az idő előtti halálozás kockázata, mint a legalsó 10%-ban. Minden fontosabb halálozási ok, beleértve a rákot, a szív- és tüdőbetegségeket is, kisebb arányban következett be az ehhez az étrendhez való nagyobb mértékű ragaszkodással.

Ezen túlmenően a kutatók megállapították, hogy a bolygóbarát étrendet leginkább betartóknak lényegesen kisebb volt a környezeti hatása, mint a legkevésbé betartóknak, többek között 29%-kal csökkent volt az üvegházhatású gázok kibocsátása, 21%-kal a műtrágyaszükséglet és 51%-kal a termőterület-használat.

A kutatók megjegyezték, hogy a földhasználat csökkenése különösen fontos szempont, mivel elősegíti az újraerdősítést, amelyet hatékony módszernek tartanak az éghajlatváltozáshoz vezető üvegházhatású gázok szintjének csökkentésére.

„Tanulmányunk azért is figyelemre méltó, mert az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma elutasította az étrend környezeti hatásainak figyelembevételét. Az étrend környezeti hatásaira való bármilyen utalás nem megengedett az amerikai étrendi irányelvek közelgő felülvizsgálatában – mondta Willett. – Az eredmények megmutatják, hogy az ember és a bolygó egészsége mennyire összefügg. Az egészséges táplálkozás fokozza a környezeti fenntarthatóságot – ami viszont elengedhetetlen a Földön élő minden ember egészségéhez és jólétéhez.”

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.

Allergia megelőzése avokádóval – tudományos áttörés?

2025. május 18. 16:10

Egy finn kutatás szerint a terhesség alatti avokádófogyasztás jelentősen csökkentheti a csecsemők ételallergiájának kockázatát.

Vita a bor körül: egészséges vagy sem?

2025. május 11. 16:10

Egy új spanyol kutatás választ adhat arra a kérdésre, hogy a mértékletes borfogyasztás valóban jót tesz-e az egészségnek.

Aranyvessző: természetes gyógyír vagy túlértékelt csodaszer?

2025. május 9. 11:10

Az aranyvessző hazánkban is ismert gyógynövény, amelyet évezredek óta használnak különféle egészségügyi problémák enyhítésére.

Újraindul az erdélyi cukorgyártás?

2023. február 2. 15:38

Újraindják az erdélyi cukorgyártást a marosludasi cukorgyár új tulajdonosai, akik a térség termesztőitől vásárolnák fel a cukorrépát.

Csökken az élelmiszer-infláció, a lisztnél, tojásnál látványos az áresés

2023. szeptember 10. 07:10

Újabb lélektani határ alá csökkent az élelmiszer-infláció Magyarországon azzal, hogy augusztusban kevesebb mint 20 százalékra mérséklődött az élelmiszerek drágulása – mutattak rá az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának elemzői a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által pénteken ismertetett inflációs adatokra reagálva.

Csökkentek a világpiaci élelmiszerárak augusztusban

2019. szeptember 5. 15:03

Augusztusban a szemes termények ára átlagosan 6,4 százalékkal (10,8 ponttal) 157,6 pontra csökkent havi összevetésben, különösen a kukorica és a búza áresésére, miközben emelkedett a rizs ára.

Egyre népszerűbb hazánkban a tudatos táplálkozás

2023. május 8. 12:46

A lakosság egyharmada kifejezetten figyel a táplálkozására, sőt, saját bevallása szerint tudatosan táplálkozik.