Zöldség-Gyümölcs

Ismerje és tanulja meg a nyári zöldmetszés alapjait!

MATE

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kertészettudományi Intézete, valamint a Felnőttképzési és Szaktanácsadási Központ a gyümölcsfák tavaszi metszését kiegészítő országos nyári (zöld)metszési tanfolyamot hirdet. Ennek keretében a szakemberek az ország négy településén tartanak gyakorlatias gyümölcsmetszési tanfolyamot, melyek során a vegetációs időszakban elvégzendő zöldmunkákat lehet elsajátítani.

A gyümölcsfákkal kapcsolatos munkák nem érnek véget a gyümölcsök betakarításával. A termésmennyiség folyamatos biztosítása érdekében szükség van a folyamatos termőrészképződésre. Az adott évi termőrészek az előző évben képződnek, tehát a termések betakarítása után is szükséges az ültetvény, illetve a gyümölcsfák folyamatos öntözése, tápanyag-utánpótlása, növényvédelme és a termőegyensúly folyamatos fenntartása. A termőegyensúlyt a nyári (zöld)metszéssel tudjuk fenntartani.

A zöldmetszés hatásai

A MATE által szervezett tanfolyamon lehetőség nyílik az egyik leggyakrabban használt szaporítási módszer, az alvószemzés lépéseinek elsajátítására is. De olyan ismeretek birtokába is juthatnak a kurzuson részt vevők, mind például a nyári metszés időpontjának szerepe a növényvédelemben. A zöldmetszés ugyanis kedvező hatású a gyümölcsfák méretére, a termőrügyek differenciálódására.

Ha a felesleges koronaelemeket ebben az időben – amikor kevés olyan kórokozó fenyegeti fánkat, ami a fás szöveteket károsítaná – távolítjuk el, a keletkezett sebek könnyen és gyorsan záródnak, így nincs szükség sebkezelésre.

A MATE munkatársai régóta foglalkoznak a különböző gyümölcsfajok kutatásával és a termesztéstechnológiai elemek fejlesztésével, valamint új fajták nemesítésével. Szakértelmük garancia arra, hogy a metszési tanfolyam résztvevői a legkorszerűbb ismeretekkel gazdagodjanak. A kísérleti ültetvények hálózatának bőséges növényanyaga pedig a metszés gyakorlati ismereteinek elsajátításához nyújt kiváló lehetőséget. Bárki jelentkezhet, a részvétel nem igényel semmilyen előképzettséget.

Négy helyszín

Az elméleti és gyakorlati tudást egyaránt biztosító tanfolyamok négy helyszínen érhetők el: Soroksáron az almatermésűek és a csonthéjasok fáinak metszési módjait ismerhetik meg a gyakorló kertészek. Érd-Elvirán valamennyi csonthéjas gyümölcsfaj és a héjas gyümölcsfajok metszésének korszerű módszereivel találkozhatnak az érdeklődők. Cegléden a kajszi és a szilva különböző művelési rendszereinek metszését lesz mód gyakorolni. Keszthelyen elsősorban körte- és almafák állnak rendelkezésre a metszésmódok elsajátítására.

Az egynapos (1 óra elmélet, 7 óra gyakorlat) tanfolyamokat augusztus 30-án (illetve Érd-Elvirán szeptember 6-án is) tartják a szakemberek. Jelentkezési határidő augusztus 23., a tanfolyamon való részvétel költsége 22 000 Ft (17 323 forint + áfa). A képzés elvégzéséről a résztvevők tanúsítványt kapnak.

A tanfolyam részletei és a jelentkezési lap a Felnőttképzési és Szaktanácsadási Központ (Nyilvántartási szám: B/2020/003047), illetve a Kertészettudományi Intézet honlapján érhető el.

További információ

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem
Médiaközpont
2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1.E-mail: mediakozpont@uni-mate.hu

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Őszi teendők a magaságyásokban

2024. szeptember 11. 08:10

Ki kell húzni, ki kell dobni minden elszáradt növényt még a tél beállta előtt, főleg, ha akadtak köztük beteg vagy fertőzött példányok.

Túl nagy a magyar dió, nem ideális az áruházak számára

2024. szeptember 11. 07:10

A termésátlagok sok esetben a hektáronkénti 1-1,5 tonnát sem érik el, szemben a versenytársainkkal, ahol a 4-5 tonnás hektáronkénti átlag sem szokatlan.

Miért érdemes a sütőtököt kukoricával és babbal együtt termeszteni?

2024. augusztus 31. 08:10

Régen folyópartokon termesztették, általában a kukoricával és babbal együtt. Ezt a módszert a „Három Nővér Módszerének” nevezték.

Miért érdemes édesburgonyát termeszteni?

2024. augusztus 30. 13:10

Akkor finomak a levelei, amikor még zsengék. Sokak szerint a spenót leveleinek ízét idézik, bár édeskésebb, földesebb ízűek.

Jöhet a drónos permetezés! - Indulnak az első tanfolyamok

2023. február 12. 09:38

Nemcsak a növényvédelemben alkalmazhatók sikerrel a drónok, hanem a mezőgazdaság más területein is úttörő szerepük lesz, például a monitorozásban.

Kamélia Akadémia – A teanövény termesztése Magyarországon

2020. január 22. 06:47

Most a teatermesztés eddigi magyar tapasztalatait bemutatva tart egész napos képzést Varga Marianna február 20-án.

Tavasszal palántanevelési tanfolyam indul

2023. február 24. 12:51

A zöldségek szinte minden házikertben megtalálhatók, ezért a jó minőségű, egészséges palánta előállítása olyan tudást jelent, amelyet széleskörben lehet hasznosítani.

Új kerttulajdonosként honnan szerezhetnék hiteles kertészeti ismereteket?

2024. július 9. 04:38

Új kerttulajdonos vagyok, ambícióim vannak, de kertápolással kapcsolatos ismereteim nincsenek. Abban tudnának segíteni, hogy alapszintű, rövidebb időtartamú kertészeti tanfolyamokat hol szerveznek, szívesen csatlakoznék. Ezen kívül milyen más önképzési formákat javasolnak?