Növénytermesztés

Rosszabb a búzatermés a nedves időjárás miatt Franciaországban

Agrofórum Online

Ezekben a napokban felgyorsul a búzabetakarítás Franciaországban, és most derül ki, hogy az ismétlődő esőzések milyen mértékben csökkentették a búza mennyiségét és minőségét Európában.

A csapadékmentes őszi vetés és a nyirkos tavasz a nyugati országokban 2020 óta a legkisebb búzatermést eredményezheti Európában, annak ellenére, hogy Spanyolország kilábalt a szárazságból, valamint Bulgáriában és Romániában is jó a termésmennyiség.

Aggodalmak

Franciaországban, az Európai Unió legnagyobb búzatermesztőjében és -exportőrében az őszi árpa betakarításának gyenge eredményei tovább növelték az aggodalmakat, hogy a fő búzatermés az 1980-as évek óta a legalacsonyabb szintre emelkedhet.

A francia búzatermés állapota a múlt héten a legrosszabb értékre esett vissza 2016 óta, amikor a termelés közel 30 éves mélypontra, 27,6 millió tonnára zuhant – közölte a FranceAgriMer mezőgazdasági hivatal.

Jótékony forróság

„Bármi is történik, gyenge hozamok lesznek” – mondta Sebastien Poncelet, az Argus elemzőcégtől.

„Az Arvalis és az Intercereales felmérése megadta az alaphangot a terméshozamok tekintetében. A kérdés most az, hogy ez egy kicsit felette vagy alatta lesz” – mondta, utalva a felmérés nyolcéves mélypontjára vonatkozó előrejelzésére a francia búza hozamára vonatkozóan.

A forróság elősegíti a betakarítást, és elkerülhető a búza minőségének károsodása, ami döntő fontosságú a feldolgozás szempontjából.

6 százalékos német mínusz

Németországban a búzatermés 6,2 százalékkal, 20,2 millió tonnára esik vissza az egy évvel korábbihoz képest – számolt be az országos mezőgazdasági szövetkezetek szövetsége. Ez azonban csak kis mértékben maradt el a júniusi becsléstől, és közel stabil hozamot feltételez.

„Eddig a német búza nem szenvedett olyan problémákat, mint a franciaországi. De ha folytatódik az eső, minőségromlást szenvedhetünk el” – tette hozzá egy német elemző.

11 millió tonna

A déli régiókban megkezdődött a búza betakarítása, amely július végén, augusztus elején a nagy északi és keleti termőterületekre is átterjed.

A Mezőgazdasági és Kertészeti Fejlesztési Tanács (AHDB) adatai szerint Nagy-Britanniában a búza területe 9%-kal 1,56 millió hektárra csökkent, ami 1981 óta a második legalacsonyabb, de a termés feltételei javultak a tél óta.

Az előrejelzések, beleértve a Nemzetközi Gabonatanácsot is, arra számítanak, hogy a brit búzatermelés négyéves mélypontra, körülbelül 11 millió tonnára esik vissza.

Lassuló lengyel betakarítás

Lengyelországban a termelés kevésbé esik vissza, de az eső aggodalomra ad okot a minőség kapcsán.

A Sparks Polska várakozásai szerint a búzatermés 3,2%-kal, 13,4 millió tonnára csökken az egy évvel korábbihoz képest – közölte Wojtek Sabaranski az elemzőcégtől. Elkezdődött a búza betakarítása délen – mondta.

„Az országszerte ismétlődő viharok és az azt kísérő csapadékok nemcsak lelassították a betakarítást, de a gabona minőségét is ronthatják” – mondta Sabaranski.

(Kép: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

További két génmódosított növény termesztését hagyja jóvá az EU

2024. október 17. 13:40

A géntechnológiával módosított növényekre vonatkozó engedélyek és meghosszabbított engedélyek tíz évig érvényesek.

Hurrikán után kellett betakarítani a kukoricát, ennyi maradt belőle

2024. október 14. 11:10

A talajon fekvő növényeket csak az egyik irányban vághatták, vagyis a tábla végén ismét vissza kellett menniük a kombájnoknak a terület túlsó végére.

20 érdekesség a burgonyáról

2024. október 7. 16:10

Magyarországra német közvetítéssel került a krumpli, így lett Grundbirnéből (földikörte) krumpel, majd krumpli. De mi mást tudunk még a burgonyáról?

Lézerfénnyel riasztják a madarakat, meggyőzőek az eredmények

2024. október 3. 08:10

A lézerpályák összetettsége miatt a madarak a program mintáját nem tudják könnyen megszokni, így a fenyegetés dinamikus jellege hosszú távon fennmarad.

Megmaradt az eladói nyomás a terménypiacokon

2023. április 6. 07:34

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Tíznapos csúcson a búza ára

2020. május 22. 08:02

A Kína és Egyesült Államok közötti kereskedelmi feszültségek éleződése sok energiát követel a szereplőktől és rányomja bélyegét a piaci hangulatra is az agrárpiacon.

Oroszország maradhat a világ legnagyobb búzaexportőre

2020. június 12. 09:02

Egy elemzés szerint az Oroszországból, Ukrajnából és Kazahsztánból származó búzakivitel stabil marad a 2020/21-es időszakban.

Nem várnak gabonaexport-korlátozásokat Kijevben

2021. július 11. 06:37

Ukrajna, amely már megkezdte a 2021-es gabona betakarítását, 76 millió tonnás, mindenkori legmagasabb termésre számít, és a kereskedők nem látnak okot korlátozások bevezetésére.