Terményárak

Bedőlt a búza ára, mert nagyobb lehet a termés

Agrofórum Online

Amerikában inkább emelkedtek, míg Európában inkább csökkentek a kurzusok a terménypiacokon a csütörtöki kereskedési napon.

Chicagóban a búza 1,7 százalékkal olcsóbb lett, de a kukorica 1 százalékkal, a szójabab 0,5 százalékkal, a repce pedig 0,8 százalékkal került többe, mint előző nap. Európában a malmi búza, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, de a kukorica drágult.

A gabonatermés minőségét vizsgáló Wheat Quality Council ezen a héten bejárást tartott észak-dakotai búzamezőin, amelynek eredményei az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) által jelenleg előrejelzettnél magasabb termést mutatott.

„A túra első napján az átlagos terméshozamok több mint 10 vékával (az Egyesült Államokban nem tonnában, hanem vékában kereskednek, egy véka 36,35 liter űrtartalmú termények felel meg) haladták meg az ötéves átlagot, a 2. napon pedig 13,5 köböllel az ötéves átlag feletti terméshozamok” – olvasható a StoneX közleményében.

Legutóbbi gabonapici termésjelentésében az USDA 51,8 véka/hektáros búzatermést prognosztizált országosan. A búzaterméssel kapcsolatos adatok egész nap nyomást gyakoroltak a búza határidős áraira.

Forró és száraz

Az előrejelzések szerint a meleg és száraz augusztus kezdete továbbra is megerősítést ad a gabonakereskedőknek, hogy ezen a héten folytatni kell a kukorica és a szójabab árcsökkenésre spekuláló pozícióik fedezését.

Doug Bergman, az RCM Alternatives munkatársa egy feljegyzésben az időjárás-előrejelzéseket „messze nem a vegetációs időszakhoz ideálisan illeszkedőnek” nevezi. Azt mondta, hogy a kedvezőtlen időjárás várhatóan csökkenti a terméshozamokat az Egyesült Államokban, ami némi kockázatot jelenthet a világ jelenlegi ellátási kilátásaira nézve.

Kínai gondok

A kínai gazdasággal kapcsolatos problémák azután kerültek a figyelem középpontjába, hogy az országban váratlanul csökkentették a kamatlábakat, amit a csökkenő gazdasági tevékenység támogatására tett erőfeszítésnek tekintettek.

John Payne, az Advance Trading munkatársa szerint a kínai gazdasággal kapcsolatban továbbra is fennálló problémák várhatóan hatással lesznek a nyersanyagok iránti keresletre, ami viszont hatással lesz Brazília és az Egyesült Államok mezőgazdasági piacára is. A jelenlegi makrogazdasági környezet kedvez Kínának, hogy Brazíliából szerzi be áruit, és ha ez a kereslet gyenge, az kevesebb teret hagy az amerikai export számára.

Nagy termés várható

Az elmúlt napokban a gabonafélék drágultak, de hosszabb távon az időjárási stressz várhatóan nem fogja alapvetően elmozdítani az Egyesült Államok gabonaellátásának kilátásait a kukorica és a szójabab rekordmagas terméshozamáról.

Eladói fölény

Európában a malmi búza 2,75 eurós mínusz után 219,75 euróba, a kukorica 0,75 eurós pluszt követően 221,25 euróba, a repce 5 eurós lejtmenet hatására 472,5 euróba, a takarmánybúza pedig 2,75 angol fontos mínusz után 193,25 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

(Kép: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A búza drágult az európai bizonytalanságok miatt

2024. szeptember 14. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, de a repce olcsóbb lett.

Beárazták a búzába a gabonaszállító hajót eltaláló orosz rakétát

2024. szeptember 13. 07:10

Európában a malmi búza és a takarmánybúza olcsóbb lett, a kukorica és a repce kurzusa viszont pluszban zárt.

A búza drágult az ukrán előrenyomulás, a geopolitikai fejlemények miatt

2024. szeptember 12. 07:10

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Szójabab: csökkenő kínai kereslet, csökkenő ár

2024. szeptember 11. 07:40

Európában a malmi búza drágult, de a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Emelkedés után korrekció a koronavírus miatt

2020. szeptember 22. 06:52

Az amerikai és az európai piacon is pesszimizmus alakult ki, mivel a koronavírus-megbetegedések globálisan növekvő esetszáma kapcsán várható növekvő lezárások aggodalmakat okoztak a befektetők körében.

Irán 3 millió tonna búza importját engedélyezi

2020. április 27. 10:47

A teljes mennyiségből 1,6 millió tonnát rakodtak már ki a kikötőkben, és további 400 ezer tonna érkezett, ez a mennyiség készen áll a kirakodásra.

Meglódult a kukorica, kéthetes csúcsra drágult

2024. június 14. 09:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is olcsóbb lett, miközben a repce pluszban zárt.

Erős a kereslet az amerikai szójabab-készletek iránt

2023. október 28. 08:40

Európában a malmi búza, a kukorica, a repce kurzusa is mínuszban zárt, a takarmánybúza viszont drágult.