Terményárak
Terményárak

Négy hetes csúcson a búza ára

Négy hetes csúcson a búza ára

Agrofórum Online

A tengerentúlon és kontinensünkön is emelkedtek a terményárak szerdán. Chicagóban a búza 0,9 százalékkal, a kukorica 0,8 százalékkal, a szójabab 0,6 százalékkal, a repce pedig 1,2 százalékkal drágult. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

A chicagói határidős búza árszintje több mint négyhetes csúcsra emelkedett szerdán, miután a Cargill gabonakereskedő bejelentette, hogy leállítja az orosz gabona szállítását a világ legnagyobb búzaexportőrének exporttermináljáról.

A búza, amelynek kurzusa a korai, nyitás előtti kereskedésben negatív tartományban mozgott, drágult, miután az orosz mezőgazdasági minisztérium közölte, hogy a Cargill bejelentette, július 1-jétől leállítja az orosz gabonaexportot.

A Viterra globális gabonakereskedő az oroszországi gabonakereskedelem leállítását is tervezi – jelentette a Bloomberg News az ügyben jártas forrásokra hivatkozva.

Úgy gondolom, hogy Oroszország most egyértelmű lépést tesz annak érdekében, hogy jobban átvegye az irányítást eszközei és fizikai árui felett, tekintettel arra, hogy a következő hat-tizenkét hónapban romlanak a kereskedelmi feltételek”

– mondta Mike Zuzolo, a Global Commodity Analytics elnöke.

Ezzel az új hírrel az látszik, hogy növekszik annak valószínűsége, hogy az Egyesült Államoknak nagyon nehéz lesz a növekvő keresletet kielégítenie”

– tette hozzá.

Az orosz exportot is hátráltathatja, ha Moszkva a búza- és napraforgóexport ideiglenes leállítását javasolná, amint arról a Vedomosztyi orosz gazdasági lap a múlt héten beszámolt.

A források később azt közölték a Reuters hírügynökséggel, hogy Oroszország nem tervezi a búzaexport leállítását, de azt akarta elérni, hogy az exportőrök biztosítsák, hogy a gazdálkodóknak fizetett árak elég magasak legyenek az átlagos termelési költségek fedezésére.

A kukorica enyhén emelkedett az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) pénteki vetési szándékáról szóló jelentése előtt.

A szójabab ára gyakorlatilag nem változott, miután az előző kereskedési napon egyhetes csúcsot döntöttek az árak az aszály sújtotta Argentínában tapasztalható alacsonyabb termés miatt.

Európában a malmi búza 2,75 eurós plusz után 266,25 euróba, a kukorica 2,75 eurós áremelkedést követően 261,75 euróba, a repce 7,75 eurós megugrás hatására 479,5 euróba, a takarmánybúza pedig 1,25 angol fontos plusz után 209,75 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A búza alapos drágulással zárta a hetet

2024. április 20. 09:10

Alapvetően emelkedtek az árak a tengerentúli és az európai terménypiacokon, de a repce mindkét kereskedés esetében kivételt jelentett.

Milyen lesz a termés a heves áradások után az orosz földeken?

2024. április 19. 14:10

Oroszországban a heves áradások és árvizek ellenére a termőterület nőtt és rekordközeli termést várnak. A búza exportárának emelkedése megállt.

Az európai búzatermést negatívan befolyásolja a sok csapadék

2024. április 19. 08:40

Amerikában mínuszokat, míg Európában pluszokat lehetett látni a csütörtöki kereskedési napon a terménypiacokon.

Olcsóbb a búza a jó időjárás miatt

2024. április 18. 09:40

Vegyesen mozogtak a kurzusok a terménypiacokon a tengerentúlon és kontinensünkön is. Európában a malmi búza és a repce olcsóbb, a takarmánybúza pedig drágább lett, miközben a kukorica ára stagnált.

Hatvanezer tonna lengyel búzát vásárolt Egyiptom

2020. szeptember 17. 08:02

Kétéves csúcsra emelkedett szerdán az amerikai szójabab árjegyzése. Az elemzők ezt a kínai kereslet növekedésének globális hatásaival, illetve az alapkezelők által végzett vételi tranzakciókkal indokolták.

Vízben állnak a repcék!

2021. március 16. 08:11

Repcetáblán tébláboló, fejüket vakargató gazdák? Az ország egyes részein mostanában nem is annyira ritka látvány, mint gondolnánk.

Vegyes napot zártak a chicagói terménykereskedők

2023. június 1. 07:34

Chicagóban a búza 0,6 százalékkal, a szójabab pedig 0,3 százalékkal drágult. A kukorica 0,2 százalékkal, a repce pedig 3,7 százalékkal lett olcsóbb.

Áremelkedéssel fejeződött be a hét a terménypiacokon

2022. július 9. 10:07

Európában a malmi búza 357 euróba, a kukorica 316 euróba, a repce 693,5 euróba, a takarmánybúza pedig 285 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.