Életmód

Ha büdös lett a keze, és nem viszi a szappan

Agrofórum Online

Melyik gazda ne tapasztalta volna már, hogy a hígtrágya vagy általában a szerves trágyafélék vagy akár a bomló növényi maradványok szagát nehéz lemosni a kezünkről az istállóban vagy a földeken végzett munka után. A szappan pedig sokszor alig segít a szagok eltüntetésében.

Ez alapvetően nem jelent kardinális problémát, az ember megszokja, hozzátartozik a munkánkhoz. De hiába nem szégyelljük, mindig vannak olyan pillanatok, alkalmak, amikor nem szeretnénk, ha magunk vagy mások éreznénk rajtunk a jellegzetes szagokat. A szakmabelieknek „szerencsére” hasonló tapasztalatokon osztoznak, és nekik vannak is olyan ötleteik, amelyek segíthetnek megszabadulni a kellemetlen ájertől.

Ismerje meg, mit használnak a gazdálkodó kollégák, amivel hatékonyan eltávolíthatók a makacs szagok.

Egyszerű, de nagyszerű: a gumikesztyű

A kesztyű a legbiztosabb megoldás a szagok ellen. Arra az esetre, ha olyan munkát végzünk, amikor közvetlenül kerülünk kapcsolatba például szerves trágyával, érdemes egy doboz gumikesztyűt a közelben tartani. Ezeket akár többször is használhatjuk, ha pedig már nagyon kellemetlen az állaguk, megszabadulhatunk tőlük.

Ám a gumikesztyű rendszeres használata esetén is fontos, hogy krémmel hidratálja a kezét – ez nem úri muri, hanem szükségszerűség. Hogy miért? Egyszerűen azért, mert a rendszeres hidratálás jó állapotban tartja a bőrt. Így a kézmosás is könnyebben megy, nem sebesedik ki a kéz, és a szagok is kevésbé ivódnak a bőrbe.

Háztartási tisztítószerek, amelyekre nem gondolt korábban

Először is hideg vízzel öblítse le a kezét, aztán fogkrémmel vagy citromos vízzel dörgölje át és meleg vízzel mossa meg újra. A makacs szagok ellen segíthet a rozsdamentes fémszappan – ennek működési módjáról megoszlanak a vélemények, a lényeg, hogy meglepően hatásos. Jó eredményt ad a kávés szappan, vagy ha egyébként is szívesen kávézik, akkor akár a kávézacc. Ha ezek nincsenek kéznél, használhat paradicsomlevet, tejport, borotvahabot vagy ecetesszenciát is.

Ha még mindig büdösnek érzi a kezét, van még egy ütős megoldás, ami segíthet. (Színtelen) szeszes itallal kell a kezet átöblíteni, majd citromlével, végül szappannal. Ezután viszont fokozottan ajánlatos kézkrémet használni, mert az alkohol rendkívüli mértékben szárítja a bőrt.

Fotó Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezért csodaszer az Aloe vera

2024. szeptember 18. 08:10

Az Aloe vera jól ismert szobanövény – és gyógynövény, ezt talán a legtöbben tudják. Most sok egyéb érdekes információt is elárulunk róla.

A tyúkhúr finom és tápláló, kóstolja meg Ön is!

2024. szeptember 15. 14:10

Bár rendkívül rossz hírnévnek örvend és a világ nagy része gyomnak tekinti, a tyúkhúr egészségesebb és hasznosabb növény, mint gondolnánk.

Veszélyben vannak a fecskék – apró segítség is életeket menthet!

2024. szeptember 15. 10:10

A hidegre és esősre fordult időjárás miatt a költözőben lévő fecskék kihűlnek, ráadásul nem találnak maguknak élelmet. Így segíthetünk nekik.

A tojást sütve vagy főzve egészségesebb elfogyasztani?

2024. szeptember 12. 09:10

A sütéssel pluszzsiradékot viszünk be a szervezetünkbe, és ha például egy rántotta elkészítéséhez sertészsírt használunk, azzal éppen nem teszünk jót magunknak.

Szerves trágya: melyik a legjobb, ha a növényeket a kertben táplálni akarjuk?

2023. augusztus 25. 11:40

De honnan szerezzünk szerves trágyát? Mert ugye itt rögtön jön a kérdés: saját szerves trágya? Bio vásárolt? Intenzív állattartó telepről kerüljön a kertbe? Ezek mind olyan kérdések, amit már a legelején érdemes tisztázni.

Így trágyázzunk ősszel!

2022. október 17. 05:38

Ősszel a trágyázással teremtjük meg a következő évi sikerek alapjait. Pár gondolat következik az eredményes őszi trágyázáshoz.

Hónapos retek hajtatása

2020. január 22. 05:36

A hazai hajtatott retek sajátossága - amiben némileg eltér az áruházláncokban kapható importtól - nagyobb, átmérője meghaladja a 4-5 cm-t, és levelekkel együtt, csomózva kerül forgalomba.

Szervestrágya-kijuttatás: juh- és kecsketrágya

2023. október 11. 05:40

A szénával és gabonával táplált juhok és kecskék trágyája sokkal erősebb, mint a legelő állatoké. Az a legjobb, ha közvetlenül felhasználás előtt komposztáljuk, vagy ősszel trágyázzuk vele a területet.