Terményárak

Drágult a búza a növekvő globális kínálati problémák miatt

Agrofórum Online

Amerikában kiegyenlített piacot lehetett látni a pénteki kereskedési napon, Európában a mínuszok domináltak a terménypiacokon.

Chicagóban a búza 0,8 százalékkal, a repce pedig 1,2 százalékkal drágult, viszont a kukorica 0,2 százalékkal, a szójabab pedig 0,5 százalékkal került kevesebbe, mint előző nap. Európában a malmi búza stagnált, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa pedig mínuszban zárt.

Pénteken emelkedett a búza ára, miután a SovEcon orosz mezőgazdasági kutatócég közölte, hogy módosította az ország búzatermésének nagyságára vonatkozó kilátásait. A SovEcon szerint ez most 84,7 millió tonnáról 82,9 millió tonnára csökken.

„Ez a kiigazítás az orosz statisztikai hivatal, a Rosstat által a közelmúltban közölt kisebb területi adatot tükrözi – 28,5 millió hektárt a SovEcon korábbi 29,2 millió hektáros becsléséhez képest –, valamint az alacsonyabb hozam-előrejelzéseket” – olvasható a cég közleményében.

38 év

A francia búzatermelésre vonatkozó előrejelzések 1986 óta a legalacsonyabb szintre, 26,3 millió tonnáról szólnak.

„Ez még inkább bizonyíték arra, hogy a világ készpénzes búzapiacára jelenleg széles mélypont várhat” – mondta Arlan Suderman a StoneX-től.

Mikor érjük el a mélypontot?

A kereskedők továbbra is pozícionálják az esetleges meglepetéseket a hétfői gabonapiaci jelentés előtt. A legtöbben arra számítanak, hogy a jelentés nagyobb terméshozamot mutat a kukorica és a szója esetében, mint azt az USDA eredetileg jósolta.

Doug Bergman, az RCM Alternatives munkatársa szerint a piac nagyon alacsony árakkal számolt, és az árak elég alacsonyak ahhoz, hogy a következő évre is visszatartsák a termelést: „A lefelé mutató kockázat innen várhatóan korlátozott lesz.”

Infláció

John Payne, az Advance Trading munkatársa szerint nehéz elérni az utolsó lépést, amely ahhoz szükséges, hogy az infláció a célszintre emelkedjen. Ez pedig továbbra is nyomást gyakorol a határidős gabona- és állattenyésztési ügyletekre, annak ellenére, hogy az idén már nagy mennyiségben értékesítettek. Payne hozzáteszi, hogy az is lehetséges, hogy a befektetési alapok kereskedőinek pozíciói miatt ez a nyomás nem marad fenn.

Devizapiaci okok

Brazília inflációja júliusban felgyorsult, ami valószínűleg megnehezíti a jegybank számára az egy éve megkezdett és júniusban megszakadt kamatcsökkentési ciklus újraindítását. Az országos statisztikai hivatal, az IBGE szerint a múlt havi fogyasztói árak 4,5%-kal nőttek 12 hónap alatt a júniusi 4,2%-ról.

A gyengülő valutát tartják az egyik oknak, amiért az infláció továbbra is magas, mivel ez drágítja az importot. Az USA-dollárral szembeni idei 12%-os reálcsökkenéssel a brazil gabonaexport jobbnak tűnik beszerzési lehetőségként a globális színterén.

Eladói nyomás

Európában a malmi búza az előző naphoz hasonlóan 217 euróba, a kukorica 0,5 eurós árcsökkenést követően 203,75 euróba, a repce 4,5 eurós lejtmenet hatására 464,5 euróba, a takarmánybúza pedig 0,1 angol fontos mínusz után 192,65 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

(Kép: Pexels)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Segítette a kukorica drágulását a rekordméretű export

2024. október 18. 07:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a repce kurzusa is pluszban zárt, a takarmánybúza olcsóbb lett.

Csökkent a szójabab ára a Trump-tarifavita kapcsán

2024. október 17. 07:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Olcsóbb lett a kukorica, mert zuhant a kőolaj ára

2024. október 16. 07:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Csökkenő búzaárak a minimális exportárak hatására

2024. október 15. 07:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Folytatta a zuhanást a búza

2024. október 5. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, a repce drágult.

A múlt héten ismét csökkent az orosz búza exportára

2024. február 21. 15:10

Az orosz búza exportára a múlt héten tovább csökkent a világpiaci árak gyengülése és – elemzők szerint – a szállítások némi növekedése közepette.

A kínai kereslet miatt drágult a szójabab

2020. augusztus 27. 09:07

A szójabab ára az Egyesült Államokban több mint hét hónapos csúcsra ugrott azt követően, hogy élénkült a kínai kereslet az amerikai szójabab iránt.

Kétéves csúcsra szaladt a szójabab ára

2020. szeptember 1. 05:49

Az amerikai szójabab kurzusa magasabbra emelkedett, mint az elmúlt két évben bármikor.