Agrárgazdaság

Így gazdálkodnak Ukrajnában a folyamatos orosz tűz alatt

Agrofórum Online

Jurij Olijnik a teheneit fejte az északkelet-ukrajnai farmján, miközben a határon túl néhány kilométerre tombolt a harc az ország új, Oroszország felé tartó támadása miatt.

Ő és az ukrajnai Szumi régióban élő gazdálkodótársai korábban már hónapokig elviselték, hogy rakéták, drónok és kazettás bombák repülnek át Oroszország területéről, megölve szomszédaikat, megsebesítve jószágaikat és lerombolva épületeiket.

Mióta az ukrán erők a múlt héten váratlanul előrenyomultak az orosz Kurszk régióba, újabb fejezet kezdődött a térségi harcokban.

Lőtávolságon kívül

Az oroszok abbahagyták az ágyúzást, „mert a tüzérségi lőtávolságnál nagyobb távolságra kényszerítették őket a határtól… Most csend van” – mondta Oliynyk. De ez a háborús szerencse fordulásával újra megváltozhat. „Amíg távolabb nem toljuk őket, a területünk nem lesz biztonságos” – tette hozzá.

Egyelőre elhatározta, hogy túlélő társaival marad. „Itt nőttem fel, itt születtem, ez az én földem, itt vannak a gyökereim.” A helyi tanácsban is ott van. „És megegyeztünk, hogy én leszek az utolsó, aki távozik.”

Felesleges helyreállítás

Mások számára a szomszédságában azonban már túl késő.

Jurij Malovanyi is elhatározta, hogy marad, amíg a kazettás bombák a támadás kezdetének napján kétszer is eltalálták a földjét, megölve vagy megsebesítve elég sokat a 30 tehenéből és borjújából.

„Minden elpusztult. Alig egy hónapja mindent helyreállítottam” – mondta Malovanyi.

Kráter az udvaron

Egy bomba krátert hagyott az udvarán. Elhullott szarvasmarhák tetemei hevertek a kiszáradt sárban. Egy megrongálódott tárolóhelyiségben üvegtörmelék hevert a gabonahegyen.

Volodimir Artiukh kormányzó szerint Malovanyi evakuálásra készült, és csatlakozott ahhoz a több mint 3000 emberhez, akik az elmúlt héten elmenekültek a Szumi régió határ menti területeiről – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökség riportjára hivatkozva.

Kétezer támadás

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap azt mondta, Oroszország csak ezen a nyáron közel 2000 alkalommal csapott le Szumira a Kurszk régióból a határon túlról.

„Nem szöktem meg, az elmúlt három évben itt élek, akár támadások voltak, akár nem” – mondta Malovanyi.

„Itt maradtam a földön, nincs evakuálás. Nem is terveztem, hogy elmegyek. Ha nem semmisült volna meg minden, maradtam volna” – tette hozzá.

A támadás számos ukrajnai gazdálkodó munkáját érintette, akik most dühöngenek az határhoz közeli, oroszországi harcok miatt.

(Kép: Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az élelmiszerek kiskereskedelme két százalékkal bővült

2024. szeptember 15. 16:10

Az élelmiszer- és élelmiszer-jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom 817,2 milliárd forintot tett ki 2024 júliusában.

Az élelmiszerek kivitele nőtt, behozatala csökkent júniusban

2024. szeptember 14. 16:10

Jelentősen nőtt az export, elsősorban gabonafélékből, és csökkent az import, főleg zöldség-gyümölcsből. A termék-külkereskedelmi egyenleg romlott.

Egyre drágább a vaj Európában

2024. szeptember 13. 14:40

A vaj ára egyre jobban emelkedik, a szakértők láthatóan új rekordárra számítanak ősszel. A vaj így hamarosan drágább lehet, mint valaha.

Egymilliárd dolláros kár a kurszki agrárrégióban, de már itt az ellentámadás

2024. szeptember 12. 11:40

A helyi kormányzó adatai szerint több mint 300 000 tonna gabona maradt a jelenleg az ukrán erők által megszállt területen lévő raktárakban.

Növekedtek az élőállat-vágások

2018. november 28. 10:34

A hazai vágóhidakon az idei első három negyedévben 11 százalékkal több szarvasmarhát és 10 százalékkal több baromfifélét vágtak le, mint az egy évvel korábbi hasonló időszakban.

Még versenyképesebb lehet a magyartarka szarvasmarha

2020. október 9. 09:48

Az Agrárminisztérium 150 millió forinttal támogatja a magyartarka szarvasmarha fajta genom vizsgálatát.

22,8 milliárd csirkét tartanak a világon

2020. december 28. 05:02

Szarvasmarhából 1,5 milliárdot, csirkéből 22,8 milliárdot tartanak az emberek szerte a világon. Kacsa és juh 1,2-1,2 milliárd, kecske 1 milliárd, sertés pedig 967 millió van a Földön.

Nem mészárolják le a szabadon élő lengyel marhákat

2019. május 30. 12:33

Az állatjogi aktivisták kiemelték, hogy az állatok megölése elfogadhatatlan, mert ennél sokkal humánusabb megoldások is vannak.