A nagy hőségben az étkezéseink is teljesen megváltoznak: a friss zöldségek és gyümölcsök gazdag választéka végtelen lehetőséget kínál a kreatív, könnyed és egészséges receptekhez. A grillezett zöldségek nem csak könnyű és ízletes fogások, hanem tökéletes kiegészítői is lehetnek egy pikniknek vagy kerti partinak.
A háromszázötven szentesi termelő családot tömörítő DélKerTÉSZ szakértői összegyűjtöttek néhány tippet a tökéletes nyári grillezéshez.
A nyár egyik megunhatatlan része a kerti grillezés, de hajlamosak vagyunk megfeledkezni a zöldségekről, amik a húsok kiegészítői mellett alternatívaként is szolgálhatnak a sütögetések alkalmával. A DélKerTÉSZ szakértőitől megtudhatjuk, hogyan hozhatjuk ki a legjobb ízeket a szezonális zöldségekből, így például a paprikából és paradicsomból.
Válasszunk megfelelő zöldséget!
Szinte minden zöldség elkészíthető grillen, de a szakértők szerint érdemes első sorban olyan zöldségeket választani, amelyeknek alacsonyabb a víztartalmuk. A paprika, a padlizsán, a répa, a különböző gombák, a burgonya, a cukkini, a hagyma, a spárga és a kukorica is remekül grillezhető zöldség.
Érdemes néha új dolgokkal is kísérletezni, ugyanis a koktélparadicsom édeskés íze a grillezés során még intezívebbé válik, míg a kápia paprika szintén új arcát mutatja meg – édes, füstös ízharmóniával találkozhatunk a vastag, piros húsú kápia elkészítésekor. Ezek a zöldségek tökéletes köretei bármely grillezett húsnak, de önmagában is teljesértékű ételek lehetnek.
Figyeljünk a méretekre!
Bármilyen zöldséget is választunk, fontos, hogy megfelelő méretűre szeljük fel: akkorára, ami elég kicsi ahhoz, hogy gyorsan megsüljön, de elég nagy, hogy ne essen szét sütés közben. Fontos, hogy nagyjából egyforma nagyságúak legyenek a szeletek, hiszen így tudnak egyenletesen megsülni.
A paradicsomot és hagymát szeljük félbe, a paprikát vastag csíkokra, a kukoricát 5 centiméteres, a cukkinit pedig 0,5-1 centiméter vastag szeletekre. Ahhoz, hogy a kisebb zöldségek se essenek szét, érdemes nyársat vagy grillkosarat használni.
A kevesebb néha több
Ahhoz, hogy ne égjenek meg zöldségeink, érdemes egy kis olívaolajat használni, ami nem csak a kiszáradástól óvja meg az ételt, de remek ízt is ad nekik. A kevesebb néha több elv a fűszerezésre is igaz.
A grillen való sütés önmagában ad egy füstösebb ízvilágot a zöldségeknek, így elég, ha sózzuk és borsozzuk azokat az elkészítés előtt. Természetesen minden csak ízlés kérdése! Az összetettebb ízek kedvelői választhatják az előmarinálást is, ami citromlevet és fokhagymát takar a korábban felsoroltak mellett.
Ne süssük túl!
Amellett, hogy a grillezett zöldség rendkívül egészséges és könnyed menü, remek választás lehet a forró nyári napokon is, hiszen nem kell órákat állni a forró tűzhely mellett. A sütést először a kiadósabb paprikával, hagymával, gombával és a kukoricával kezdjük, ezek sütési ideje nagyjából 8-10 percet vesz igénybe, ezt követi a cukkini és spárga, aminek 5-8 perc is elég, majd végül a paradicsom, ami 4-6 perc alatt elkészül.
A grillpartik tökéletes kiegészítői
A grillezett húsok és zöldségek mellé érdemes összedobni egy könnyed, néhány összetevős, gyors salátát: rakhatunk bele koktélparadicsomot, TV vagy kápia paprikát, kígyóuborkát és természetesen jégsalátát, majd meglocsoljuk némi olívaolajjal és kész is.
A nyári melegben fontos, hogy hidratáltak maradjunk, így ne feledkezzünk meg a hűsítő italok bekészítéséről sem. Egy citromos-uborkás vagy bodzás limonádéval biztosan nem lőhetünk mellé.
A nyár hátralevő részében élvezzük ki a szezonális zöldségek nyújtotta változatosságot!