Házikert

Most szedjük: som, zöldfűszerek, fekete bodzabogyó

Agrofórum Online

A kertekben érik a húsos som, szedhető a bodzabogyó is, de a zöldfűszereket is ideje megszedni télire.

Nemcsak a szőlőben látjuk, hogy előrébb jár a természet 3 hetet nagyjából, hanem szépen összecsúsznak a szüretek is. A húsos som még maradhatna a fákon, de ahogyan a szeder, josta, málna is: kezd rásülni a növényekre, így okosabb dolog most leszedni.

Húsos som: tele vitaminnal

A húsos som (Cornus mas) egy rendkívül ízletes, kissé fanyar gyümölcsű fatermetű cserjénk vagy fává nevelt növényünk a díszkertben. Élénk piros terméseit a madarak is szívesen csemegézik, nagy magja forrázás után csíraképes (forrázással bomlanak le a csírázásgátló anyagok).

Mivel nagyon magas benne a C-vitamin, így ne hevítsük, hanem vagy mosás után nyersen aszaljuk meg vagy fagyasszuk le! Így a téli időszakban csak kivesszük, vízben kiáztatjuk egy éjszaka alatt és máris vitaminbombát kapunk a téli megfázós évszakban.

Fekete bodzabogyó: tele antioxidánssal

A fekete bodzabogyóval is nagyjából úgy járunk idén, mint a legtöbb bogyóssal. Résen kell lenni a szedésnél, mert ebben a forróságban és légköri aszályban pillanatok alatt ráaszalódik a növényre.

Érdemes mielőbb megszedni a fekete bogyókat, és vagy aszaljuk meg rendesen, hogy majd teaként vagy ázalékként jó legyen, vagy kipréselve szörpként, esetleg lefagyasztva majd csak télen használjuk fel, ha nincs időnk másképp betárolni.

Itt is pár fürtöt hagyhatunk a bokrokon, hogy a madarak is kedvükre csemegézhessenek belőle.

Bodzabogyók
Bodzabogyók (fotó: Pixabay)

Fűszerek: télen is és nyáron is a legjobb választás

Akár a konyhában, akár a házipatikában használjuk fel a fűszereket és aromanövényeket, ideje megszedni őket még idén, lehet, hogy utoljára. A nagy melegben az illóolajok is jobban elvesznek a szárazság miatt, bár egyes cserjéknél koncentráltabbá válnak, mint a zsályák, rozmaringok.

De a meleg megviseli az oregánót, majorannát, tárkonyokat, így szedjük meg őket és szárítsuk le, majd jól zárható üvegbe tároljuk be!

Télen nagyon ízletes lesz tőlük minden étel, hiszen a bolti fűszerekhez képest a frissen szedett és saját termesztésű mindig sokkal izgalmasabb.

Nagyszerű gyógykencék is készíthetők belőlük: fájdalomcsillapításra, gyulladáscsökkentésre akár.

Ne feledkezzünk meg a kakukkfűről sem, ami a téli időszak hurutoldó és köptető készítményeinek az alapja lehet.

Kiemelt kép: Pixabay

Novemberi kertgondozás: amit a profik sem hagynak ki

2025. november 9. 14:10

Novemberben sem áll meg az élet a kertben – most dől el, mennyire lesz termékeny a jövő év. Mutatjuk, mit érdemes még elvégezni a fagy előtt.

A kert „feketelistája” – fák, amiket jobb kerülni

2025. november 8. 11:10

Vannak fák, amik többet ártanak a kertben, mint használnak – mutatjuk, melyeket érdemes elkerülni jó messzire!

Királydinnye és átoktüske: bosszantó gyomnövények, melyek gyógynövények is egyben

2025. november 6. 05:40

A királydinnye és az átoktüske remek példák arra, hogy a természetben nincs éles határ gyom és gyógynövény között.

Miért hullajtja a leveleit a Ficus benjamina?

2025. november 5. 14:10

Huzat, túlöntözés, fényhiány – a fikusz érzékeny mindenre, de ha megértjük, mitől szenved, újra zöldbe borulhat.

Bogyós gyümölcsök ősszel – ezeket érdemes termeszteni

2025. október 6. 11:10

Sokan nem tudják, de a bogyós gyümölcsök ősszel is teremnek. Mutatjuk, mely fajokból szüretelhetünk ilyenkor, és mire kell figyelni a termesztésük során.

A som: a díszfajtáktól a csemegékig

2021. május 15. 08:13

Az egyszerű levelű zárvatermők közé tartozó somok népes családjába ehető és díszváltozatokkal is találkozunk. A Vácrátóti Arborétumtól egészen a Kámoni Arborétumig vagy épp Erdőtelekig lehetne említeni a látványos sombokrok sokaságát, melyek akár a pár száz éves kort is megélték már.

5 fás szárú, amikért a madarak visszajárnak

2025. szeptember 29. 14:10

Ültessen madárbarát fákat, és kertje igazi élőhely lesz a szárnyas vendégeknek, bogyókkal és fészkelőhelyekkel!

Ellenáll a fagynak, és szinte korlátlanul értékesíthető

2020. május 28. 10:12

A som egy ősi növényünk, a magyar tájkultúra része, amit számos hazai településnév is bizonyít - többek között a festői szépségű Somogy megyében. Az utóbbi években ráadásul egyre népszerűbb a gyümölcse és az abból készített termékek is hódítanak a piacon.

Gyümölcs Videó