Gépészet

Új direkt vágóasztallal jelentkezett a Krone

Valkon Kft.

A német Krone új, 7,10 méter munkaszélességű és opcionálisan integrált szállító járószerkezettel rendelkező direkt vágóasztalt mutatott be, amely új mércét állít fel az áteresztőképesség és a kényelem terén.

A kukoricán kívül számos más, köztük igen nagy hozamú energianövény is szerepet kap a növénytermesztésben, melyeket biogáz-alapanyagként és állati takarmányként is optimális minőségben kell betakarítani az egyre nagyobb teljesítményű önjáró silózókkal.

A még kapható XDisc 620 modellhez képest az új XDisc 710 minden szempontból megfelel ezeknek a kihívásoknak, ami a 7,10 méterre növelt munkaszélességnek és további műszaki módosításoknak köszönhető.

Tökéletes vágás

Az új XDisc 710 kaszatest az XDisc 620 modellnél már használt KRONE EasyCut kaszatechnikán alapul. A kaszapengék működési tartományában pontos átfedést biztosító SmartCut rendszernek köszönhetően mindig a legjobb minőségű, csíkmentes vágás érhető el.

A SafeCut rendszer segítségével a kaszatárcsa egy emelkedő meneten keresztül felfelé fordul, ha rövid ideig idegen testtel érintkezve túlterhelés éri, így nem érintkezik a szomszédos kaszatárcsákkal, és elkerülhető a hajtás sérülése. A kaszatest integrált gyors-záras pengecserével van felszerelve.

Az XDisc 710 esetében két kaszatest mereven kapcsolódik egymáshoz, amelyeket egy központi bemeneti hajtóműből kiindulva kardántengelyek segítségével egy-egy szöghajtómű erőzáró kapcsolattal hajt meg. A vágóasztal így még nagy áteresztőképesség mellett is nagyon egyenletes vágást biztosít, ami kulcsfontosságú az optimális szecskázási minőséghez.

A hajtásláncot nagy bemeneti teljesítményre tervezték. A kaszatest hajtásához így nincs szükség nyomatékhatároló tengelykapcsolóra, ami növeli az üzembiztonságot, illetve csökkenti a meghibásodások miatt kieső időt. A behordócsiga hajtását a hajtóműbe integrált csillag-kilincsmű biztosítja, amely így hosszú élettartamról gondoskodik.

A következő beállítások egyszerűen összehangolhatók, hogy minden körülmények között mindig tiszta vágás legyen az eredmény:

– A talajnyomás fokozatmentesen állítható az önjáró silózó vezetőfülkéjéből.

– A vágás magassága nagyon egyszerűen és szerszám nélkül állítható a központilag állítható csúszótalpak segítségével.

– Ha a vágási szög beállítására is szükség van, akkor ez három fokozatban lehetséges a köríves felfogatáson lévő furatlemezzel.

Méterenként alacsonyabb teljesítményigény

A nagyméretű, 900 mm átmérőjű középre hordó csiga nagy áteresztőképességre készült. A behordócsiga fordulatszáma a termény vágási hosszától függően három fokozatban optimálisan állítható az önjáró silózó tömörítési sebességéhez.

Ugyanakkor a behordócsiga alapmagassága manuálisan, egy excenter segítségével három fokozatban állítható, hogy a termény haladása megfelelő áteresztőképességgel történjen. Ezenkívül a szabadon mozgatható behordócsiga nagy mennyiségű termény esetén felfelé egyszerűen ki tud térni.

A görgős rendleszorítóval együtt így egyenletes terményáramlás biztosítható. A hajtás nyomatékcsúcsai jelentősen csökkennek a kaszatest, a behordócsiga és a görgős rendleszorító tökéletesen összehangolt működésének köszönhetően.

Az ebből adódó előnyök lenyűgözőek: a munkaszélességre méterenként alacsonyabb teljesítményigény esik, ami mintegy 10 százalékos dízel üzemanyag-megtakarítást (liter/tonna) és körülbelül 20 százalékkal nagyobb áteresztőképességet (tonna per óra) jelent az XDisc 620 modellhez képest.

Integrált szállító járószerkezet

Rendkívül praktikus, időtakarékos és egyedi megoldás az opcionálisan rendelhető integrált szállító járószerkezet, amely kizárólag a BiG X önjáró silózóhoz kapható, és az eddigiekben külön erre a célra szolgáló szállítókocsit helyettesíti.

Nem kell többé a vágóasztalt külön szállítókocsira helyezni és rögzíteni – ez lerövidíti a táblák közötti vonulás idejét. Ezenkívül nincsen szükség arra sem, hogy a szállítójármű számára a betakarítás megkezdése előtt megfelelő parkolóhelyet keressünk, valamint elmarad a különösen helyhiány esetén bonyolult manőverezés is.

Összegzés

A Krone új XDisc 710 direkt vágóasztala lehetővé teszi a nagy teljesítményű önjáró silózókban rejlő nagy teljesítménypotenciál még hatékonyabb kihasználását az egyre nagyobb hozamú energianövények betakarításakor.

Ennek alapja az áteresztőképesség és a szecskázási minőség szempontjából optimalizált terményáram, valamint a gép kényelmes beállítási lehetőségei. Igény esetén integrált szállító járószerkezet is rendelkezésre áll, amellyel minimalizálható a munkavégzés előtti szerelési idő a hatékony munkaidő javára.

(Forrás: Valkon Kft.)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

John Deere 8R/RT/RX új nyomatékváltó-opcióval: az egyedi EVT/eAutoPowr

2024. szeptember 16. 15:10

Az EVT nyomatékváltó fokozatmentes kategóriájú, ami az 50 m/h – 50 km/h sebességtartományban bármekkora haladási sebesség kiválasztását lehetővé teszi.

Fliegl KDS 140 láncos mélyágyas egytengelyes trágyaszóró nagy lábakon

2024. szeptember 12. 14:10

Tipikusan a depóból szórás eszköze, amikor a holtidőben előre kideponáljuk a kiszórandó szervestrágyát, és onnan gyorsan juttatjuk ki a táblára a megfelelő időpontban.

Optimalizáljuk a termelési költséget és maximalizáljuk a hozamot!

2024. szeptember 10. 17:10

A 4 és 6 méter munkaszélességű LEMKEN Solitair DT vetőgép-kombinációk a 2023. évben kerültek kereskedelmi forgalomba és több országban azonnal sikert arattak sokoldalúságukkal, valamint magas szintű „precíziós tudásukkal”. Az idei évben egy új, 9 méter munkaszélességű változat is forgalomba került.

Kubota M6002 széria – a gazdák elvárásai alapján tervezve

2024. szeptember 7. 12:10

Az M6002 motorháztetője alatt a mezőgazdasági piac legerősebb 4 hengeres, Stage V besorolású motorja rejlik.

Lesifotón a Claas új önjáró szecskázója: készül az 1000 LE fölötti Jaguar?

2024. szeptember 20. 08:10

Megújul motorban, kifúvó toronyban és adapterben egyaránt, de még azt is rebesgetik, hogy kormánykerék helyett joystick-kormányzást kap.

Silózó gázolta halálra a kukoricásban elaludt fiút

2020. szeptember 14. 20:44

A 14 éves szarvasvadász vélhetően elaludhatott a kukoricatáblán, ezt követően hajtott át rajta a mezőgazdasági gép.

Megállíthatatlan: JAGUAR önjáró silózók 50 éve a CLAAS-tól

2023. november 12. 09:10

A CLAAS a JAGUAR 60 SF 1973-as bevezetésével megalapozta a példátlan sikertörténetét az önjáró silózók szegmensében.

Megvan a legészakabbra dolgozó önjáró silózó

2023. november 23. 17:10

Minden relatív, még a mezőgazdaságban is: a finn gazdáknak átlagosan 180 napig tart a szezon, a rövid nyárral és a hosszan tartó hideggel megküzdve kell a szektornak helytállnia és megtérülő növénytermesztést végeznie. Ehhez képest egy „kis” aszály vagy késői fagy nálunk semmiségnek tűnhet.