Gépinfo
Gépinfo

Innovatív élező berendezésért jár díj a Krone BiG X önjáró silózóknak

Innovatív élező berendezésért jár díj a Krone BiG X önjáró silózóknak

Valkon 2007 Kft. / Krone

A Német Mezőgazdasági Társaság (DLG) ezüstéremmel tünteti ki novemberben az Agritechnica mezőgazdasági szakkiállításon a Krone új fejlesztésű, önjáró silózókhoz szabadalmaztatott „manuális utánállítás nélküli élező berendezését”.

A zsűri ezzel az önjáró silózók késeinek élezését végző innovatív műszaki megoldást ismer el, amely a megnövelt karbantartási intervallumával, könnyű kezelhetőségével és csökkentett anyagfelhasználásával mindenkit lenyűgöz.

 A BiG X önjáró silózó kukoricabetakarítás közben

A Krone új élező berendezése a szecskázódob késeinek 2200 élezési ciklust biztosít, anélkül, hogy a köszörűkő manuális utánállítására lenne szükség. Ez lehetővé tette az élező berendezés karbantartási ciklusidejének ötszörösére növelését a hagyományos rendszerekhez képest, amelyek körülbelül 400-450 élezési ciklus után karbantartást igényelnek. Az ezzel kapcsolatos előnyök a köszörűkő integrált teleszkópos menettel kifejlesztett új beállításán alapulnak.

 Teljes képet adó felvétel a köszörűkőről és a szabadalmaztatott köszörűkő-felfogatásról

Idő- és anyagtakarékos

Az innovatív rögzítési koncepciónak köszönhetően a köszörűkő teljes egészében felhasználható a kések élezésére. A hagyományos rögzítőrendszerekhez képest, amelyeknél a köszörűkőnek mindössze 40-55 %-a használható, jelentősen csökken az anyagfelhasználás, és így nagymértékben meghosszabbodik a hasznos élettartam.

Csere esetén a köszörűkő, amelyet egy burkolat fog le, két csavar meglazításával könnyen és gyorsan eltávolítható az élező sínből. Az eddigi műszaki megoldásokkal ellentétben a szabadalmaztatott kőrögzítéssel ellátott, tokokra osztott szerkezet nem érzékeny a betakarítás során a szennyeződésekre, így problémamentes élezési folyamatokat biztosít a köszörűkő teljes élettartama alatt.

Köszörűkő a felfogató egységben rászerelt teleszkópos menettel

A szecskázás minőségének optimalizálása

Az új élező berendezés a szecskázás minőségére is pozitív hatással van. Az új vezetőtengely négyszeres megtámasztásával, a rögzítési pontok közötti távolság 1160 mm-ről 267 mm-re, az átmérő pedig 50 mm-ről 40 mm-re csökken.

Ez hatékonyan csillapítja az élezés során fellépő lengéseket és erőket, megakadályozva, hogy a vezetőtengely elhajoljon és felfelé billenjen. Mivel az élező felületek henger alakú burkolókört alkotnak, a szecskázódob ellenkése nemcsak középen, hanem mindkét késsorra egyenletesen felfekszik. Ez jelentősen hozzájárul a szecskázás minőségének javításához.

Köszörűkő műanyag burkolattal, teleszkópos menet és fedél

Összegzés: az új, manuális utánállítást nem igénylő, 2200 élezési ciklusú élező berendezéssel a Krone egyedülálló és rendkívül hatékony megoldást kínál a szecskázódob késeinek élezésére. A jelentős időmegtakarítás mellett alacsonyabb karbantartási és anyagköltségeket is eredményez, valamint hozzájárul a szecskázási minőség optimalizálásához és a vágást végző elemek egyenletesebb kopásához.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bombahír: új kézbe kerül a Monosem márka Magyarországon!

2024. május 25. 10:10

A KITE Zrt. veszi át a francia Monosem márka hivatalos magyarországi képviseletét idén nyártól.

Szárazabb körülményekhez fejlesztett új kapás vetőgépeket a Horsch

2024. május 24. 14:10

A kapás vetőgépek szortimentjének bővítését azzal indokolták, hogy a klímaváltozás miatt meghosszabbodtak a szárazabb periódusok.

A Claas is részt vesz a világ egyik leghíresebb autóversenyén

2024. május 22. 11:10

A Scorpion teleszkópos rakodókból 22 darab teljesít majd szolgálatot az idei 24 órás Le-Mans-i autóversenyen.

Szűk esztendő: berogyhat a traktorok és munkagépek eladása egész Európában

2024. május 21. 15:10

2024-ben nem elképzelhetetlen az akár 10 százalékos visszaesés sem az európai mezőgépgyártás összforgalmában.

Doosan Bobcat az Agritechnicán

2019. december 30. 12:03

A Bobcat gyártmányokhoz rendelkezésre álló több mint 100 adapter lehetővé teszi alkalmazásukat a mezőgazdaságban, a kertészetben, terep munkákban, épület- és út építésben, sőt az újrahasznosítási iparban is.

Amazone: innovatív gépek és óvatos optimizmus

2020. április 29. 04:36

2019-ben az Amazone az innovatív erejéből, széles termékskálájából, és a magas exportrészesedéséből, mely meghaladja a 80 százalékot, illetve erőteljes pozíciójából az összes fő exportpiacon előnyre tett szert.

Trendek a talajművelésben - Agritechnica 2019

2020. február 6. 12:02

A talajművelési technológiákat befolyásoló hatások közül az utóbbi időben meghatározó szerepet játszik növényvédő szerekkel kapcsolatos helyzet alakulása.

Hamarosan indul az AGROmashEXPO, AgrárgépShow Hazai és Nemzetközi Termékfejlesztési Díj verseny

2019. október 24. 04:36

2019. október 30-án indul az AGROmashEXPO, AgrárgépShow Hazai és Nemzetközi Termékfejlesztési Díj verseny. A nevező cégek 2019. november 21-ig tölthetik fel pályázataikat a www.termekfejlesztesidij.hu oldalra.